Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı, TEPAV tarafından yapılan “kadın dostu ilçe” araştırmasında Maltepe Belediyesi, 214 belediye arasında ilk 10’a girdi.  Maltepe Belediyesi kadının ezilmesinin karşısında duran tavrını kurumsallaştırarak işe belediye çalışanlarından başladı. Belediye çalışanlarını kapsayan toplu iş sözleşmesinde yer alan bir maddeyle kadınların güvenlik sorununu garanti altına aldı. Maltepe Belediyesi, çalışanlar arasında kadına şiddet uygulayan bir kişinin tespit edilmesi halinde kişiye idari ceza ya da para cezası uyguluyor, hatta iş akdini fesh ediyor.

Maltepe Belediyesi Başkan Ali Kılıç

Maltepe Belediyesi, kadın dostu bir ilçe olma yolunda önemli adımlar atarak diğer yerel yönetimlerden ayrışıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı TEPAV tarafından yapılan “kadın dostu ilçe” araştırmasında 214 belediye arasından ilk 10 a girmeyi başaran Maltepe Belediyesi, kadınların en gerçek sorunu olan şiddet konusunda net bir tavır sergiliyor.

Belediye çalışanlarıyla imzalanan toplu iş sözleşmesindeki bir maddeyle kadına yönelik şiddetin karşısındaki tutumunu kurumsallaştırıyor.

Bu maddeye göre karısına şiddet uygulayan bir belediye çalışanı idari ve maddi cezaya çarptırılıyor. Hatta şiddet uyguladığı tespit edilen personelin o ayki maaşından kesinti yapılıp kesilen miktar şiddet gören eşin hesabına yatırılıyor. Söz konusu kişi, şiddete yönelik tavrını sürdürürse idari ceza uygulanıyor;  işten uzaklaştırma ve iş akdinin iptali sağlanıyor.

214 BELEDİYE İÇİNDE KADIN DOSTU BELEDİYE OLARAK İLK 10’DA

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, kadınların en önemli ve en gerçek sorunu olan şiddet konusuna yönelik tavır geliştirmelerini şöyle açıklıyor. “Maltepe kadın dostu olmayı ilke edinmiş bir ilçe. Kadınlar insanca, güven içinde yaşayacakları bir hayatı hak ediyorlar. Bu konuda üstümüze ne düşüyorsa yapmak istiyoruz. Bu değişime ilk olarak kendi içimizden başlamalıyız diye düşündüm, önce içselleştirmeliyiz’’

Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik politikaların geliştirilmesine katkı sunmak amacıyla; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından “Karşılaştırmalı Olarak Türkiye’de Kadın Dostu İlçeler” raporu hazırlandı.

Rapor, “Belediyelerin Stratejik Planlarında Kadın” ve “Sosyal Medyada Kadın” olmak üzere iki başlık üzerinden incelendi. Raporda kadın dostu olan ilçeler, kadınların yerel hizmetlere, istihdam olanaklarına ve yerel yönetimlerin planlama ve karar alma süreçlerine katılımını sağlayarak, erkeklerle birlikte kent yaşamının tüm alanlarında eşit bir biçimde yer almasını destekleyen ilçeler olarak tanımlandı.

MALTEPE KADINI DESTEKLİYOR

Raporda, Maltepe Belediyesi’nin 80 kez kadın kelimesinin geçtiği 2015-2019 Stratejik Planı’ndan şu şekilde söz edildi: “Maltepe (İstanbul) İlçe Belediyesi, Stratejik Planı’nda, kadına yönelik şiddetin azaltılması için temel amaç ve eylemlerini sıralamıştır. Planda kadına yönelik şiddetin önlenmesinin temel hedefler arasında olduğu belirtilmiş ve bu kapsamda faaliyet alanlarına yer verilmiştir.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için eğitim materyallerinin hazırlanması, farklı sebeplerden dolayı (şiddet, fuhuş, insan ticareti, madde bağımlısı) mağdur olan kadınlar için ihtisaslaşmış konukevlerinin açılması, bu kişilerin ekonomik hayata kazandırılması, kent planlamalarının kadınların güvenliğini sağlayacak şekilde oluşturulması, plan kapsamında hedeflenmiştir.” Maltepe Belediyesi’nin stratejik raporunda kadına dönük en çok aranan ilk 10 kelimeyse, şöyle sıralandı: “Erkek kadın”, “kadın erkek”, “kadına yönelik”, “kalan kadınların”, “kadınlara yönelik”, “kadınlar ve…”, “ve kadın mağduru kadınlar”, “kadın sığınma”, “planı kadın”, “kadınlar için.” Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Maltepe’mizde kadınlar, hak ettikleri yeri daha çok alacaklar. Bu onur, Maltepeli kadınların eseridir” dedi.

HER ÜÇ PERSONELDEN BİRİ KADIN

Maltepe Belediyesi kadın istihdamı konusunda da iddialı belediyeler arasında. 2020 yılı verilerine göre belediye bünyesinde çalışan toplam bin 924 personelin 568’ini kadınlar oluşturdu. Her üç çalışandan birinin kadın olduğunu gözler önüne seren bu veriler, Maltepe Belediyesi’ne “Kadın Dostu İlçe” unvanını da getirdi.

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın özellikle istediği bir 'pozitif ayrımcılık' kararı da geçtiğimiz aylarda dikkat çekmişti. Maltepe Belediyesi personeli olan kadın çalışanlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde izinli sayılmış ve bir maaş ikramiye ile ödüllendirilmişlerdi.

Editör: TE Bilisim