Avustralyalı araştırmacı, sonuçların sulak alanların aşırı fırtınaların hızına ve türbülansına karşı koruma sağlayan doğal bariyerler sağladığını gösterdiğini söyledi.

Avustralya bağlantılı, dünyada bir ilk olan bir araştırmaya göre, tropikal sulak alanlar, her yıl binlerce hayat ve 600 milyar dolardan fazla ekonomik kaybı engelleyeceği belirtildi.

James Cook Üniversitesi'nden Dr Diane Jarvis, "Bu hayati önem taşıyor çünkü dünya çapında sulak alanların kapladığı alan azalıyor ve sulak alanlarımızı yok etmeye devam ettikçe daha fazla insanı riske atıyoruz" dedi.

Jarvis, 1902'den beri ölümlerden veya mülkün zarar görmesinden sorumlu 1000'den fazla kasırga ve siklonu inceleyen 12 bilim insanından oluşan bir ekibin parçasıydı.

Avustralya'nın kuzeyindeki ortalama bir siklon mevsimi, dördü kıyıdan geçen yaklaşık 11 tropik sistemin ortaya çıktığını görüyor.

Queensland, Tropical Cyclone Debbie'nin harap ettiği bölgelere kurtarma parası dökmeye devam ediyor ve en son hükümet tarafından Proserpine'de bir eğlence merkezinin yeniden inşası için tahsis edilen 6 milyon dolar.

1974'te Darwin'in Tracy'den sonra Avustralya tarihinin en pahalı ikinci siklonu Mart 2017'de 260 km/s rüzgarla Whitsunday bölgesine çarptığında on dört kişi öldü ve yaklaşık 2.300 ev hasar gördü.

75.000 sigorta tazminat talebi ile toplam zarar neredeyse 1.8 milyar dolara ulaştı.

Queenslanders, 2015 yılında Nathan ve Marcia siklonlarından da darbe aldı.

Jarvis ve meslektaşları, fırtına yolunda herhangi bir sulak alan gösteren 71 ülkenin arazi kullanım verilerini inceledi. Bunlar, aşırı fırtınaların enerjisini açık su ve katı toprakların yapamayacağı şekillerde emdiğini söylediği mangrovlar, haliçler, bataklıklar ve çamurlukları içeriyordu.

Araştırmacı, sonuçların sulak alanların aşırı fırtınaların hızını ve türbülansını azaltarak ve fırtına dalgalanmaları vurduğunda doğal engeller sağlayarak önemli bir koruma sağladığını gösterdiğini söyledi.

"Bir fırtına karaya düştüğünde, eğer bir sulak alanı geçerse, bu fırtınanın gücünün bir kısmını emer."

Avustralya, ABD ve Çin'de benzer çalışmalar yapılırken, bilim adamları ilk kez sulak alanların koruyucu özelliklerini küresel olarak kanıtladılar.

Araştırmacılar, fırtınaya eğilimli bölgelerdeki 40 milyon hektarlık sulak alanın küresel olarak yılda yaklaşık 4.620 yaşamı koruduğunu ve 603 milyar dolarlık hasarı önlediğini buldu.

Jarvis'e göre, dünyadaki tüm sulak alanların yaklaşık yarısı 1900'den beri yok edildi.

Yaklaşık 700 milyon insan deniz seviyesinden 10 metrenin altında yaşıyor. İklim değişikliğinin etkileri, tropik siklonların sıklığında ve yoğunluğunda öngörülen bir artışı içerir.

Makale Küresel Çevresel Değişim dergisinde yayınlandı.

Editör: TE Bilisim