Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera olağanüstü hal ilan etti ve Mapuche Yerlileri ile güvenlik güçleri arasında çatışmaların çıktığı güneydeki iki bölgeye asker gönderdi.

Mapuçeler atalarının topraklarının geri verilmesini ve kendi kaderlerini tayin etmelerini talep ediyor.

Pinera Salı günü yaptığı açıklamada, Biobio ve Araucania'nın güney bölgelerinin dört vilayetinde "olağanüstü hal ilan etmeye ve oradaki "kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasını" kontrol altına almak için birliklerin konuşlandırılmasına karar verdik" dedi.

71 yaşındaki lider  , söz konusu dört ilde ve masum siviller ve polis memurları şiddet öldürüldüğünü “uyuşturucu kaçakçılığı, terörizm ve silahlı gruplar tarafından işlenen organize suçla bağlantılı şiddet tekrarlanan eylemleri görmediklerini” söyledi.

Mapuche, Şili'deki en büyük Yerli gruptur. Ülkenin 19 milyonluk nüfusunun yaklaşık 1,7 milyonunu oluşturuyorlar ve çoğunlukla güneyde yaşıyorlar.

Liderleri, şu anda çiftliklere ve tomruk şirketlerine ait olan arazilerin kendilerine geri verilmesini talep ediyor.

Taleplerine çözüm bulunamaması, silahlı grupları son 10 yılda kamyonlara ve özel mülklere saldırılar düzenlemeye yöneltti.

Pazar günü başkent Santiago'da güvenlik güçleri ile Mapuçe özerkliği için yürüyen protestocular arasında çıkan çatışmalarda bir kişi öldü, 17 kişi yaralandı. Etkinlik, daha önce Columbus Günü olarak bilinen Dia de La Raza'yı işaret ediyordu .

Santiago'dan bildiren Al Jazeera'dan Lucia Newman, silahlı Mapuche gruplarının son birkaç ay içinde “kundakçılık, sabotaj eylemleri gerçekleştirerek ve toprakları ele geçirerek” “gittikçe daha cesur hale geldiğini” söyledi.

Newman, "Başkan, kendi partisi içindeki muhafazakarlar ve kamyon şoförleri de dahil olmak üzere diğer gruplardan, Araucania'da bir kuşatma aşaması ilan etmeleri için aylardır muazzam bir baskı altında, ancak şimdiye kadar bunu yapmak konusunda isteksiz davrandı." Dedi.

Araucania bölgesindeki çatışmanın yoğunlaştığını ve birçok kişinin Şili devletinin bu bölgenin büyük bir kısmının kontrolünü kaybettiğini söylediğini de sözlerine ekledi.

İstisna hali, başlangıçta Biobio bölgesindeki Biobio ve Arauco ve Araucania'daki Malleco ve Cautin eyaletlerinde son iki haftadan kaynaklanıyor.

İktidar partisinin Araucania valisi Luciano Rivas, CNN Şili'ye asker konuşlandırmasına destek vererek, “Bugün polisin ağır kalibreli silahlara sahip gruplar tarafından ezildiği çok karmaşık bir durumda yaşıyoruz” dedi. Rivas, bölgede "çok derin bir güvenlik krizi" olduğunu söyledi.

Ancak siyasi analist Lucia Dammert, Pinera'nın kararını eleştirerek AFP haber ajansına birliklerin konuşlandırılmasının çatışmayı daha da kötüleştirme riski taşıdığını ve “şiddetin tırmanmasına” yol açabileceğini söyledi.

Santiago Üniversitesi'nde profesör olan Dammert, "Hükümet, Araucania'da var olan sorunları çözmek için etkili ve adil bir politika üretemedi" dedi.

Editör: TE Bilisim