STK'lar Marsilya biyoçeşitlilik konferansında tehlike altındaki vahşi yaşam için eylem talep ediyor.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) konferansı Cuma günü Fransa'nın en büyük ikinci şehri Marsilya'da başladı - STK'lar ve bilim insanları, dünyayı aciliyet duygusundan gezegenin tehlike altındaki vahşi yaşamını korumak için somut eyleme geçirmeyi umuyor.

STK'lar bu sekiz günlük konferansı bir fark yaratmak için kullanmaya özellikle hevesliler. Konferansın bu yıl halka açık olduğunu görerek, insanları en önemli görevlerinden biri olarak biyolojik çeşitlilik için risklerin ne olduğunu etkilemeyi görüyorlar.

Bir şemsiye grup olan France Nature Environnement'ın biyoçeşitlilik proje yöneticisi Maxime Paquin, "Kuruluşlarımızdan insanlar farkındalık yaratmak için orada olacaklar - ve dünya denizlerinin ve okyanuslarının bozulması hakkında uyarmak için yerel bir plajda gösteri yapacağız" dedi.  

Ancak konferansta bir araya gelen STK'lar için en büyük amaç, onu "siyasi noktalara değinmek için bir platform" olarak kullanmaktır, dedi Paquin. Diğer STK'lar gibi,  Fransa Doğa Çevresi  de deniz memelilerinin korunması, eski Avrupa ormanlarının korunması ve madencilik endüstrisinin biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkisinin sınırlandırılması dahil olmak üzere 19 önergeyi oylayacak.

Bu tavsiyeler yasal olarak bağlayıcı değildir - ancak STK'ların Ekim ayında Çin'de biyoçeşitlilik konulu COP15'te ve Kasım ayında İngiltere'de iklim değişikliğine ilişkin COP26'da yapılacak tartışmaları etkilemesine izin verecektir.

WWF Fransa'nın savunuculuk direktörü Pierre Cannet, “Bu hareketleri ileriye taşımak için IUCN'deki etkimizi kullanmak ve daha sonra bunların dünya çapında uygulanması için lobi yapmak istiyoruz” dedi.

Konferansın en önemli noktalarından biri, IUCN'nin nesli tükenmekte olan türleri "en az endişe verici"den kesin bir "soyu tükenmiş"e kadar yedi kategoriden oluşan bir spektruma yerleştiren nesli tükenmekte olan türler listesinin bir güncellemesi olacaktır. Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetlerine İlişkin Hükümetler Arası Bilim-Politika Platformu'na (IPBES) göre şu anda yaklaşık bir milyon hayvan ve bitki türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

'İmkansızlık'

IPBES, 1900'den bu yana, çoğu bölgesel habitattaki yerel türlerin sayısının ortalama yüzde 20 azaldığını söyledi. Bilimsel fikir birliği açıktır: Tüm türlerin ve ekosistemlerin ortadan kalkması, kirlilik, ormansızlaşma ve aşırı avlanma gibi insan faaliyetlerinin doğrudan bir sonucudur ve insanlığın refahı için önemli bir tehlikedir.

Cannet; "Bu tehdit karşısında, IUCN konferansı, “ekonomik toparlanma planlarının bu küresel düzeyde hazırlandığı ve ulusal bütçelerin buna çok az şey ayırdığı bir bağlamda, ülkelerin ileriye doğru nasıl acil adımlar atabileceğine bakmanın ve yeniden gruplaşmanın iyi bir yolunu” temsil ediyor. biyoçeşitlilik” dedi.

Cannet, "Fransa'nın biyoçeşitlilik söz konusu olduğunda bir fark yaratmasını sağlamaya çalışıyoruz," diye devam etti ve "yeşil bir tarımsal geçişi yürürlüğe koymadaki başarısızlığını ve neonikotinoidler ve glifosat gibi pestisitlerin kullanımını yasaklama konusunda geri adım attığını" kınadı.

Bu arada Paquin, bu konferansın zorlu finansman sorununu masaya yatırmasını umuyor. Hükümetler biyoçeşitliliği korumak için yeterli finansmanı yönlendirmedi, bu nedenle bunu yapma çabalarının “araçlardan yoksun” olduğunu söyledi. Sonuç olarak, ekolojik geçişi finanse etmek için iş ve kalkınma bankalarına güvenmeyi planlıyorlar.

WWF Fransa'nın vurguladığı gibi, Fransız Kalkınma Ajansı tarafından yönetilen bir kalkınma bankaları birliği olan Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kulübü, biyoçeşitlilik için fon tahsisi yoluyla çeşitliliğin korunmasında önemli bir rol oynayabilir, çünkü kişi başına 630 milyar dolar (530 milyar Euro) taahhüt etmektedir. Özellikle iklim değişikliğiyle mücadeleye adanmış 100 milyar doları içeren ekonomik kalkınmaya bir yıl.

Cannet, insanların IUCN konferansından mucizevi bir değişiklik beklememesi gerektiğini söyledi. Ancak “biyoçeşitliliğe zarar veren eylemlere karşı önlemlere yönelik bir adım” olarak da hareket edebilir.

Bu makale orijinalinden Türkçe olarak uyarlanmıştır .

Editör: TE Bilisim