Dünyanın iç içe geçmiş biyoçeşitlilik ve iklim krizlerine karşı harekete geçmeyi umarak, doğanın korunmasına yönelik en büyük organizasyon Cuma günü başladığında, gezegenin vahşi yaşamının tehlikeli durumu tüm çıplaklığıyla ortaya çıkacak.

Amansız habitat tahribi, sürdürülemez tarım, madencilik ve ısınan bir gezegen, Fransa'nın Marsilya kentindeki Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) konferansında tartışmaya hakim olacak.

"Büyük zorluklarla karşı karşıyayız. İklimin değiştiğini ve toplumlarımızı büyük ölçüde etkilediğini görüyoruz . IUCN başkanı Bruno Oberle Marsilya toplantısı başlamadan önce yaptığı konuşmada, biyoçeşitliliğin yok olduğunu ve salgının ekonomilerimizi, ailelerimizi, sağlığımızı vurduğunu görüyoruz ” dedi.

"Ve tüm bu zorlukların birbiriyle bağlantılı olduğunu ve bu zorlukların insan davranışımızla bağlantılı olduğunu biliyoruz."

Pandemi tarafından 2020'den ertelenen toplantı, gezegenin öngörülebilir geleceğini şekillendirebilecek iklim, gıda sistemleri ve biyolojik çeşitlilik konulu önemli BM zirvelerinden önce geliyor. 

'Doğa önceliklerin başında'

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron , IUCN toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, amacın “doğayı uluslararası önceliklerin en üstüne koymak” olduğunu söyledi.

"Çünkü kaderlerimiz özünde birbirine bağlı, gezegen, iklim, doğa ve insan toplulukları." 

Macron, konferansın gelecek yıl Nisan ayında Çin'deki BM müzakerelerinin odak noktası olacak küresel bir biyoçeşitlilik stratejisi için "ilk temelleri" atması gerektiğini söyledi .

Uluslararası toplum, bu on yıl için geçici hedeflerin yanı sıra 2050 için daha uzun vadeli hedefler belirlemeye çalışıyor.

Önceki IUCN kongreleri, biyolojik çeşitlilik ve nesli tükenmekte olan türlerin uluslararası ticaretine ilişkin küresel anlaşmaların önünü açmıştır.

Ancak hayvan ve bitki sayısındaki ve çeşitliliğindeki büyük düşüşleri durdurmaya yönelik çabalar, şimdiye kadar yıkımı yavaşlatmayı başaramadı.

2019'da BM'nin biyoçeşitlilik uzmanları, bir milyon türün yok olmanın eşiğinde olduğu konusunda uyardı ve bu da gezegenin 500 milyon yıl içinde altıncı kitlesel yok oluş olayının eşiğinde olduğu hayaletini yükseltti.

İç içe geçmiş tehditler

Cuma günü başlayan dokuz günlük IUCN toplantısı, hayvan ve bitki türlerinin sonsuza kadar yok olmaya ne kadar yakın olduğunu ölçen Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesinin bir güncellemesini içerecek.

Uzmanlar, son yarım yüzyılda yaklaşık 135.000 türü değerlendirdi ve yaklaşık yüzde 28'i, habitat kaybı, aşırı kullanım ve kaybı tetikleyen yasadışı ticaret ile şu anda yok olma riski altında.

Örneğin büyük kediler, vahşi doğada sadece 20.000 aslan, 7.000 çita, 4.000 kaplan ve birkaç düzine Amur leoparıyla birlikte, tarihi aralıklarının ve popülasyonlarının yüzde 90'ından fazlasını kaybetti.

Toplantının, ekosistemlerin sağlıklı işleyişi ve insanlık için yaban hayatı korumanın zorunlu olduğu mesajını vermesi muhtemeldir.

IUCN, toplantıdan önce 1400 üyesi tarafından onaylanan bir vizyon bildirisinde, biyoçeşitlilik kaybı, iklim değişikliği, kirlilik, vahşi doğadan yayılan hastalıklar, "tek başına anlaşılamayacak veya ele alınamayacak" varoluşsal tehditler haline geldiğini söyledi.

Masadaki hareketler arasında 2025 yılına kadar Amazonia'nın yüzde 80'inin korunması, okyanuslardaki plastikle mücadele, vahşi yaşam suçlarıyla mücadele ve pandemilerin önlenmesi yer alıyor.

IUCN ayrıca, yedi yıllık tarihinde ilk kez, yerli halkları, oy veren üyeler olarak doğal dünyayı en iyi nasıl iyileştirebilecekleri konusundaki bilgilerini paylaşmaya davet edecek.

Oberle, yerli gruplara IUCN üyeliğine katıldıkları ve gezegenle nasıl farklı bir ilişki kurulacağına dair bir “deneyim zenginliği” getirdikleri için teşekkür etti.

https://www.habereguven.com/marsilya-biyocesitlilik-konferansinda-tehlike-altindaki-vahsi-yasam-icin-eylem-talep-edildi/
Editör: TE Bilisim