Mavi gökyüzü için ilk Uluslararası Temiz Hava Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından insanların sağlığı ve günlük yaşamları için temiz havanın öneminin kabul edilmesinin ardından 7 Eylül Pazartesi günü tüm dünyada anıldı. 

İki katlı bir problem

Sağlık etkisi : küçük, görünmez kirlilik parçacıkları akciğerlerimize, kan dolaşımımıza ve bedenlerimize derinlemesine nüfuz eder. Bu kirleticiler, felç, kronik solunum hastalığı ve akciğer kanserinden kaynaklanan ölümlerin yaklaşık üçte birinin yanı sıra kalp krizinden kaynaklanan ölümlerin dörtte birinden sorumludur. Güneş ışığında birçok farklı kirleticinin etkileşiminden üretilen yer seviyesindeki ozon aynı zamanda astım ve kronik solunum yolu hastalıklarının da bir nedenidir.

İklim etkisi : Kısa ömürlü iklim kirleticileri (SLCP'ler), hem sağlık etkileriyle hem de gezegenin kısa vadeli ısınmasıyla en çok bağlantılı olan kirleticiler arasındadır. Atmosferde birkaç gün veya birkaç on yıla kadar varlığını sürdürürler, bu nedenle bunları azaltmak, seviyelerin düştüğü yerlerde yaşayanlar için neredeyse anında sağlık ve iklim faydaları sağlayabilir.

Küresel olarak hava kalitesini iyileştirmek için hava kirliliğini önlemek ve azaltmak

Hava kirliliği, insan sağlığına yönelik en büyük çevresel risktir ve tüm dünyada iç ve dış hava kirliliğine atfedilen yaklaşık 6,5 milyon erken ölüm (2016) ile birlikte, küresel olarak önlenebilir ölüm ve hastalıkların başlıca nedenlerinden biridir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, hava kirliliği orantısız bir şekilde kadınları, çocukları ve yaşlıları, özellikle de düşük gelirli topluluklarda, yüksek düzeyde ortam hava kirliliğine ve odun yakıtı ve gazyağı ile pişirme ve ısınmadan kaynaklanan  hava kirliliğine maruz kaldıklarından orantısız bir şekilde etkilemektedir .

Hava kirliliği, uzun mesafelerde taşınması nedeniyle geniş kapsamlı etkileri olan küresel bir sorundur. Agresif müdahalenin yokluğunda, ortam hava kirliliğinden kaynaklanan erken ölümlerin sayısının 2050 yılına kadar yüzde 50'den fazla artacağı tahmin ediliyor.

Toplum, diğerleri arasında ekonomi, iş verimliliği, sağlık hizmetleri maliyetleri ve turizm üzerindeki olumsuz etkiler nedeniyle yüksek bir hava kirliliği maliyeti taşımaktadır. Bu nedenle, hava kirliliği kontrolüne yatırım yapmanın ekonomik faydaları fazla tahmin edilemez ve ayrıca harekete geçmenin ekonomik bir mantığı olduğu ve hava kirliliğini ele almak için uygun maliyetli çözümlerin var olduğu anlaşılmalıdır.

Kötü hava kalitesi, Dünya Sağlık Örgütü hava kalitesi kılavuzlarında belirtilen sınırlardan daha yüksek hava kirliliği seviyelerine sahip, gelişmekte olan ülkelerdeki şehirler ve kentsel alanlar başta olmak üzere tüm ülkeler için sürdürülebilir kalkınma bağlamında bir zorluktur . 

Siyah karbon, metan ve yer seviyesindeki ozon gibi bazı hava kirleticileri de kısa ömürlü iklim kirleticileridir ve hava kirliliğine bağlı ölümlerin önemli bir kısmının yanı sıra mahsuller üzerindeki etkilerden ve dolayısıyla gıda güvenliğinden sorumludur. azaltmanın iklim için ortak yararları vardır.

Mavi gökyüzü için Uluslararası Temiz Hava Günü

BM Üye Devletleri, tehlikeli kimyasallardan ve hava, su ve toprak kirliliğinden ve kirlenmesinden kaynaklanan ölüm ve hastalıkların sayısını 2030 yılına kadar önemli ölçüde azaltma ve ayrıca şehirlerin kişi başına olumsuz çevresel etkilerini azaltma ihtiyacını kabul etmektedir. 2030 yılına kadar hava kalitesi ve belediye ve diğer atık yönetimi.

Temiz hava insanların sağlığı ve günlük yaşamları için önemliyken, hava kirliliği insan sağlığı için tek başına en büyük çevresel risk ve küresel olarak ölüm ve hastalıkların önlenebilir başlıca nedenlerinden biridir. Hava kirliliği orantısız bir şekilde kadınları, çocukları ve yaşlıları etkiler ve ayrıca ekosistemler üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir.

Bugün, uluslararası toplum, hava kalitesinin iyileştirilmesinin iklim değişikliğini hafifletmeyi artırabileceğini ve iklim değişikliğini azaltma çabalarının hava kalitesini iyileştirebileceğini kabul ediyor.

Mavi gökyüzü için hava.

Uluslararası toplumun temiz havaya artan ilgisinden cesaret alan ve insan sağlığını korumak için hava kirliliğini azaltmak da dahil olmak üzere hava kalitesini iyileştirmek için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini vurgulayan Genel Kurul,  7 Eylül'ü Uluslararası Temizlik Günü olarak belirleme kararı aldı .

Temiz Hava ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı'nın " İstediğimiz gelecek " başlıklı sonuç belgesinde ülkeler, sürdürülebilir şehirler ve insan yerleşimleri bağlamında sağlıklı hava kalitesini destekleyen sürdürülebilir kalkınma politikalarını teşvik etmeyi taahhüt ettiler. Ayrıca, sürdürülebilir kalkınma, çevre koruma ve herkes için refah sağlamaya yönelik bir yol haritasının ana hatlarını çizen 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi , hava kirliliğinin azaltılmasının Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmada önemli olduğunu kabul ediyor.

Editör: TE Bilisim