Bağımsız Gazetecilik Merkezi, Gerakan Media Merdeka ve Malezya Ulusal Gazeteciler Birliği Yarımadası ve küresel ortaklar Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, Madde 19, Sınır Tanımayan Gazeteciler ve Merkez dahil olmak üzere Malezyalı ve uluslararası medya kuruluşları ve ifade özgürlüğü gruplarından oluşan bir koalisyon Hukuk ve Demokrasi, Malezya Federal Mahkemesi'nin 19 Şubat 2021'de çevrimiçi haber kuruluşu Malaysiakini'yi mahkemeye saygısızlık suçlamasıyla mahkum etmesinin medya özgürlüğü ve ifade özgürlüğü üzerinde ciddi bir caydırıcı etkisi olacağından endişe duyuyor.

Malezya'daki medya operasyonları

Malezya, Perikatan Ulusal siyasi partiler koalisyonunun Mart 2020'de iktidara gelmesinden bu yana benzeri görülmemiş bir siyasi kargaşa yaşadı ve şu anda 11 Ocak 2021'de ilan edilen Olağanüstü Hal altında. Polis ve haber portallarının giderek daha fazla araştırıldığını görüyoruz. bildirdikleri için cezai suçlardan yargılanıyor. Malezya'daki medya operasyonları, geçen yılki hükümet değişikliğinden bu yana her zamankinden daha kontrollü ve kısıtlı. Zirve mahkemesinin kararı, hükümetin muhalefeti susturduğu ve mevcut rejime meydan okuyan veya onu sorgulayanları bastırdığı bir zamanda geliyor.

Malezya hükümetini, medyayı tehdit etmek ve cezalandırmak ve görüşleri susturmak için göz korkutucu tedbirleri kullanmaya devam etmeye son vermeye ve bundan kaçınmaya çağırıyoruz.

İfade özgürlüğüne getirilen her türlü kısıtlamanın açık ve dar bir şekilde tanımlanması ve uluslararası hukuk tarafından tanınan meşru bir menfaat sağlarken, aynı zamanda uluslararası düzeyde tesis edilmiş gereklilik ve orantılılık testlerini de karşılar.

Çevrimiçi haber portalı Malaysiakini

Bir haber portalının, okuyucularının bıraktıkları yorumların sorunlu olduğu bildirildikten sonra kaldırdıkları yorumlardan dolayı cezalandırılması, kamu düzenini korumaya yönelik herhangi bir meşru amaç için büyük ölçüde orantısızdır ve ifade özgürlüğünü ciddi şekilde baltalamaktadır. Özellikle Federal Mahkeme, çevrimiçi haber portalı Malaysiakini'nin, sitelerine üçüncü şahıs abonelerin gönderdiği yorumlar nedeniyle mahkemeye hakaretten suçlu olduğuna karar verdi ve fahiş miktarda Malezya Ringiti 500.000 (125.000 ABD Doları) para cezası verdi. Genel yayın yönetmeni Steven Gan, ikinci davalı olarak beraat etti.

Malaysiakini, ilk olarak, yargının mahkemelerini yeniden açma kararına ilişkin bir haber makalesinin yorumlar bölümünde okuyucuları tarafından bırakıldığı iddia edilen küçümseyici beş yorum hakkında polis tarafından uyarıldı. Polis ihbarının ardından, yorumlar Malaysiakini tarafından hemen kaldırıldı. Buna rağmen, Başsavcı, Haziran 2020'de Malaysiakini ve yazı işleri müdürü aleyhine, bu "yorumların halkın yargıya olan güvenini tehdit ettiği ve açıkça yargı tarafından adalet yönetimini lekelemeyi amaçladığı" gerekçesiyle mahkemeye hakaret başlattı . Başsavcıya göre Malaysiakini, yargıya yönelik "haksız" ve "aşağılayıcı" saldırılar olan beş yorumun yayınlanmasını kolaylaştırdı.

Federal Mahkeme 19 Şubat 2021 tarihinde Malaysiakini'yi, 2012 Kanıt (Değişiklik) (No. 2) Yasası'nın 114A Bölümü uyarınca ihtilaflı yorumların yayıncıları olarak görüldüğü için suçlu buldu. Bu Yasa son derece tartışmalı ve aşırı erişim nedeniyle eleştirildi. İnternet aracılarını hizmetleri aracılığıyla yayınlanan içerikten sorumlu kılmak. Ayrıca bir suçluluk varsayımı doktrini uygular.

Medyanın halkın katılımı için alanı kolaylaştırmadaki kritik rolü

Bu karar, tüm çevrimiçi haber portallarına, sorumluluktan kaçınmak için gönderilmeden önce yorumları denetlemelerini ve nihayetinde sansürlemelerini sağlama yükümlülüğü getirir. Bu, uluslararası olarak tartışılan "işaretle ve kaldır" standardına bile aykırıdır, daha iyi uygulama ise aracıları mahkeme gibi yetkili bir kaynak onlara içeriği kaldırmalarını emredinceye kadar korumaktır. Bu kurala uymak, üçüncü taraf yorumlarının akışını yönetmek için kapsamlı kaynakların seferber edilmesini gerektirecektir.

Halihazırda muazzam mali baskı altında olan çevrimiçi medya, riskleri azaltmak ve paradan tasarruf etmek için yorum seçeneğini tamamen kaldıracak. Bu da, medyanın halkın katılımı için alanı kolaylaştırmadaki kritik rolünü ciddi şekilde baltalayacaktır; bu da fikirlerin ve görüşlerin değiş tokuş edilmesine, muhalefete ve kamu menfaatine ilişkin konularda protestoların temel ve anayasal bir hak olarak özgürce ifade edilmesine olanak tanır.

Aynı zamanda, uygulanan 'mahkemeyi skandallaştırma' yasal doktrinine yönelik arkaik yaklaşımı görmek de cesaret kırıcıdır. Bağımsız bir yargının oynadığı kilit rolün farkında olsak da, aynı zamanda kamuoyunun yargıya ilişkin eleştirel görüşlerini ifade edebilmesi ve bu görüşlerin yasal işlem tehdidine maruz kalmadan medyada yayımlanması gerekir.

Malaysiakini aleyhindeki karar

Adaletin idaresi de dahil olmak üzere Devletin tüm şubelerine ilişkin halkın güveni, demokratik muhalefetin bastırılmasıyla değil, kamuoyu eleştirisi ve tartışması yoluyla geliştirilmelidir. Devlet, kamu kurumlarının statüsünü desteklemek yerine hoşnutsuzluk ve şüphe uyandırması muhtemel olan yasal uygulamaların baskıcı bir şekilde uygulanması yoluyla kendi itibarını ve güvenilirliğini zayıflatmaya karşı dikkatli olmalıdır.

Bunun bir örneği, halkın Malaysiakini aleyhindeki karara tepkisinde ve Malaysiakini'nin para cezasına çarptırıldığı 500.000 Malezya Ringiti hedefine 4 saatten daha kısa bir sürede ulaşmasını sağlayan parasal desteğin aşırı akışında görüldü. Direniş pek çok biçimde olabilir ve insanlar bu adaletsizliğe karşı protestolarını açıkça göstermiş ve medyayı susturmaya çalışmışlardır.

Malezya, kurumlarını savunmak için diğerlerinin yanı sıra Kanıt Yasası, İletişim ve Multimedya Yasası, Sedition Yasası, Resmi Sırlar Yasası ve Matbaalar ve Yayınlar Yasası gibi baskıcı ve arkaik yasaların önemli cephaneliğini kullanmayı bırakmalıdır. Bunun yerine, bu yasalar uluslararası standartlara uygunluğu sağlamak için gözden geçirilmeli ve değiştirilmeli veya yürürlükten kaldırılmalıdır.

Editör: TE Bilisim