Medya Psikolojisi Nedir?

Bugün, uyanık olduğumuz saatlerin çoğunu medya ve teknolojiye doymuş olarak geçiriyoruz. Sonuç olarak, medya psikolojisi hayati bir araştırma alanı haline geldi. Bununla birlikte, alanın disiplinler arası doğası ve insanların işten eğitime, eğlenceden sosyal katılıma kadar hayatlarının her alanında medya ile etkileşime girme biçimlerinin sürekli değişmesi, tanımlamayı zorlaştırmaktadır.

Medya psikolojisi, ağırlıklı olarak psikoloji ve iletişimden yararlanır, ancak aynı zamanda sosyoloji, medya çalışmaları, antropoloji ve hayran çalışmaları gibi diğer alanlardan gelen bursları da içerir. Dahası, bu alan hala birçok disipline dağılmış durumda ve psikolojiyi birincil ilgi alanları olarak görmeyen birçok bilim insanı, medyanın bireyler üzerindeki etkisi üzerine araştırmalar yürütüyor.

Belki de alanın derinliğini ve genişliğini en iyi yakalayan tanım The Oxford Handbook of Media Psychology'de Karen Dill tarafından sunulmaktadır : "Medya psikolojisi, medya kullanımı ve yaratımı bağlamında deneyimlenen insan davranışları, düşünceleri ve duygularının bilimsel çalışmasıdır. " 1

Başka bir deyişle, medya psikolojisi, insanlar ve medya arasındaki sürekli gelişen bağlantıyı psikolojik bir perspektiften anlamakla ilgilenir. 2

Medya Psikolojisinin Tarihi

Medya psikolojisi kökleri erken çalışmalara bir yüzyıl içinde geri takip edilebilir algı iki boyutlu tuvale üç boyutlu uzayın. 3

Bu fikirler, sosyal psikolog Hugo Munsterberg'in 1916 tarihli The Photoplay: A Psychological Study adlı kitabında uygulandı; bu, izleyicinin filme tepki verme şeklini deneysel olarak araştıran ilk çalışma. 4 1950'lerde televizyon yaygınlaştığında, psikologlar medyanın çocukları nasıl etkilediğini araştırmaya başlamışlardı. 5

Bununla birlikte, medya psikolojisi, 1986'da Amerikan Psikoloji Derneği (APA) tarafından Bölüm 46: Medya Psikolojisi'nin kurulduğu zamana kadar psikoloji disiplininde resmi bir alan olarak kabul edilmedi . Başlangıçta, bölüm, hala misyonunun bir parçası olarak listelenen bir hedef olan medyada uzman olarak görünen psikologlara odaklandı. Ancak o zamandan beri adını Medya Psikolojisi ve Teknolojisi Derneği olarak değiştiren Bölüm 46, odağını medyanın etkileri ve etkisi üzerine araştırmalara kaydırdı. 1

2003 yılında Fielding Graduate University'de Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk ve şimdiye kadar sadece APA tarafından akredite edilmiş medya psikolojisi doktora programı başlatıldı ve David Giles, Medya Psikolojisi metniyle alanın ilk araştırmasını yayınladı.

O zamandan beri, tarla özellikle medya psikolojisi adanmış birçok bilimsel dergilerin çıkması ile, genişletmeye devam etmiştir, bütün veya kısmen çalışmanın alanı kapsayan ek kitapların yayın ve dahil üniversitelerde artış, Stanford , Cornell , ve genellikle iletişim departmanı içinde bir çalışma ve araştırma alanını medya psikolojisi ile ilgili konulara ayıran Penn State .

Medya Psikolojisindeki Konular

Medya psikolojisinin keşfetmeye çalıştığı çok sayıda konu vardır. Bunlardan bazıları aşağıdakileri içerir ancak bunlarla sınırlı değildir:

  • Medyada şiddet tasvirlerine maruz kalmanın saldırganlığı artırıp artırmadığı , toplumsal cinsiyet rollerinin tasvirlerinin çocukların kadın, erkek veya başka bir cinsiyet olmanın ne anlama geldiğine ilişkin anlayışını nasıl etkilediği ve medya mesajlarının birisini ikna etmek için nasıl oluşturulabileceği gibi medya etkisi hayır kurumlarına bağışta bulunmak veya diğer toplum yanlısı davranışlarda bulunmak .
  • Çevrimiçi öğrenme , örneğin yüz yüze derslerin farklı yaş gruplarından çevrimiçi öğrencilere en etkili şekilde iletilebilmesi için ayarlanması gerekir ve öğrencilerin dikkatini ve bilgi emilimini sürdürmek için çevrimiçi öğrenme platformları kurmanın en etkili yolları.
  • Sosyal medyanın etkisi , örneğin sosyal medyanın benzer düşünen bireyler silolarının şu anda teşvik ettiği dünyanın daha kapsamlı bir resmini oluşturacak şekilde platformların nasıl ayarlanabileceği, ilişkilerin çoğunlukla veya yalnızca sosyal medya üzerinden yürütüldüğünde nasıl etkilendiği gibi ve trolleme ve diğer olumsuz çevrimiçi davranışların nasıl azaltılacağı.
  • Filmlerde , TV şovlarında ve podcast'lerde neden gülüp ağladığımız, hikayelerin benlik duygumuzu nasıl etkilediği ve popüler kültür hayranlarının destekleyici topluluklar oluşturmak için nasıl ve neden bir araya geldiği gibi izleyici katılımı.

Araştırma ve Uygulamada Medya Psikolojisi

Psikolojinin diğer birçok dalı daha tanımlanmış kariyer yollarına sahipken , medya psikolojisi hala kapsamını ve kapsamını belirlemenin ilk aşamalarındadır. Medyanın etkisini psikoloji merceğinden araştıran biri için en belirgin hedef, akademide araştırma psikoloğu olmaktır.

Nasıl tanıyacağımıza, iletişim kuracağımıza ve birbirimizi nasıl anladığımıza aracılık eden teknolojinin hızlı büyümesi göz önüne alındığında, medya psikolojisi araştırması yapabilen bilim adamlarına giderek daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır.

Ancak, medya psikolojisine ilgi duyan insanlar için bilimsel araştırma tek yol değildir. Sürekli genişleyen medya teknolojileri dünyası, eğlence ve eğitimden sağlık ve politikaya kadar çok çeşitli endüstri ortamlarında medya psikolojisini uygulamak için birçok fırsat bırakıyor.

Örneğin, web sitelerinden sanal gerçekliğe kadar her şey için kullanıcı deneyimleri tasarlayan kişiler, insanların etkin ve verimli bir şekilde kullanabilecekleri bir kullanıcı arayüzünün nasıl oluşturulacağına dair bir anlayışa ihtiyaç duyar.

Benzer şekilde, ilkokuldan başlayarak çocuklara medya ve siber okuryazarlık dersleri vermek giderek daha önemli hale geliyor. Bunlar, medya psikologlarının tasarlamak ve uygulamak için özellikle nitelikli oldukları programlardır.

Medya Psikolojisinin Geleceği

Erken medya psikolojisi araştırmaları neredeyse yalnızca medyanın olumsuz etkilerine ve etkilerine odaklanırken, medya ve teknoloji tamamen iyi veya tamamen kötü değildir. Önemli olan onu nasıl kullandığımızdır. Ve medya önümüzdeki yıllarda giderek daha yaygın hale geleceğinden, olumluları en üst düzeye çıkarmak ve olumsuzları en aza indirmek için onunla nasıl çalışacağımızı öğrenmemiz çok önemli.

Medya psikologlarının bu gelişmelerde oynayacağı önemli bir rol vardır ve medya gelişmeye devam ederken medyanın olumsuz etkilerine ışık tutmaktan çekinmemeleri gerekirken , medyanın medyayı artırmak için nasıl kullanılabileceğine de odaklanmalıdırlar. Hem akademik hem de uygulamalı endüstri ortamlarında refah ve olumlu sosyal sonuçlar.

Editör: TE Bilisim