Geçen Cuma itibariyle, Meksika'da 95.000'den fazla kişi resmi olarak kayıp olarak kaydedildi. Buna, göçmenlerin özellikle risk altında olduğu pandemi sırasında kötüleşen bir eğilim olan kadın ve çocuk sayısında endişe verici bir artış da dahildir.  

Bunlar, BM Zorla Kaybetmeler Komitesi tarafından 15-26 Kasım tarihleri ​​arasındaki ziyaretin sonunda paylaşılan ve iddiaya göre 100'den fazla kayıp vakasının tam da gerçekleri bulma misyonları sırasında gerçekleştiğine dikkat çeken önemli bulgulardan bazıları.  

Komite yaptığı  açıklamada , Meksika makamlarını kaybolanları hızlı bir şekilde bulmaya, ölenleri teşhis etmeye ve tüm vakaları araştırmak için derhal harekete geçmeye çağırdı.

Açık Erişim 

Heyet 13 Meksika eyaletine giderek 80'den fazla farklı makamla 48 toplantı yaptı. Üyeler ayrıca, ülkenin hemen her yerinden yüzlerce mağdurla ve onlarca mağdur kolektifi ve sivil toplum örgütüyle bir araya geldi.   

Morelos, Coahuila ve Meksika eyaletinde kazılara ve arama gezilerine tanık oldular, Coahuila'daki İnsan Tanımlama Merkezini ziyaret ettiler ve çeşitli federal, eyalet ve göçmen gözaltı merkezlerine gittiler.   

Bu, tüm Kişilerin Zorla Kaybedilmeye Karşı Korunmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme'nin 33. maddesi uyarınca ülkeye ilk ziyaretleriydi  . 

Komite için, Meksika'nın ziyareti kabul etmesi, Devletin uluslararası inceleme ve desteğe açık olduğunun açık bir ifadesidir. 

Uzmanlar yaptığı açıklamada, "Son yıllarda bazı yasal ve kurumsal ilerlemeler kaydedildiğini, ancak zorla kaybetmelerin hala yaygın olduğunu ve cezasızlığın neredeyse mutlak olduğunu kabul ediyoruz" dedi.  

52.000'den fazla kimliği belirsiz ölen kişinin cesediyle Komite, “cezasızlıkla mücadelenin bekleyemeyeceğini” savunuyor. 

Organize suç 'danışma' 

Ziyaret sırasında, hem yetkililerden hem de mağdurlardan, farklı bölgelerdeki zorla kaybetmelerin soruşturulma biçimlerinin farklı biçimleri hakkında “endişe verici bilgiler” aldılar. 

Ayrıca, bazı zorla kaybetmelerin “doğrudan Devlet görevlileri tarafından işlendiği” “Devlet ajanları ile organize suç arasındaki gizli anlaşma senaryolarına” da işaret ediyorlar.  

Komite ayrıca, 2015 ve 2018'de yapılan tavsiyelerin birçoğunun halen uygulanmayı beklediğini endişeyle not eder.  

Kaybolmuş 43 öğrencinin katıldığı Ayoitzinapa kırsal okulu davasında Mexico City'de bir protesto mitingi..
Kaybolan 43 öğrencinin katıldığı Ayoitzinapa kırsal okulu vakası üzerine Mexico City'de bir protesto mitingi.., UNIC/Meksika tarafından

“Bu anlamda, kaybolmaların sadece geçmişe ait bir olgu olmadığını, hala devam ettiğini vurguluyoruz” diyorlar. 

Cezasızlık ve eylemsizlik 

Bu iki hafta boyunca, Komite, mağdurların, kaybolma olgusunun yanı sıra sistemik cezasızlık ve bazı yetkililerin eylemsizliği karşısında acizlikleriyle boğulmuş bir toplumu anlattıklarını duydu. 

“Her gün cevap ve adalet arayışlarında kayıtsızlık ve ilerleme eksikliği çektiklerine dikkat çektiler.  Bize acılarını ve kaybolanların sayı değil, insan olduklarını şiddetle ifade ettiler”, diye hatırlattı.   

Uzmanlar, sorunun temel nedenlerinin ele alınmadığına ve benimsenen güvenlik yaklaşımının “yalnızca yetersiz değil, aynı zamanda yetersiz” olduğuna inanıyor. 

Komite, Sözleşmeye Taraf Devletler tarafından atanan 10 bağımsız uzmandan oluşur. Ziyarete dört üye katıldı. 

28 Mart - 8 Nisan 2022 tarihleri ​​arasında Cenevre'de gerçekleştirilecek olan 22. oturumunda Komite'nin genel kurulu tarafından nihai bir rapor tartışılacak ve kabul edilecektir. 

Editör: TE Bilisim