Meksikalı gazeteciler Salı günü, üç gazetecinin yakın zamanda öldürülmesini kınamak için ülke çapında protestolar başlattılar ve genellikle meslektaşlarının öldürülmesine damgasını vuran cezasızlığın sona ermesini talep ettiler.

Protestolar, deneyimli gazeteci Lourdes Maldonado'nun Pazar günü, cinayet konusunu Başkan Andres Manuel Lopez Obrador ile gündeme getirmesinden ve hayatından endişe ettiğini söylemesinden yaklaşık üç yıl sonra öldürülmesinin ardından geldi. 

Merkezi Puebla eyaletindeki protestocular caddeye çiçekler ve mumlarla birlikte "Sansüre kızgınım" yazılı pankartlar bırakırken, televizyon görüntüleri kuzeydeki Chihuahua eyaletinde bir duvara "Gazetecilik bir risktir" yazdılar.

Baja California'daki bir iletişim kolejinin başkanı olan İsrail Ibarra, hükümet ve toplum harekete geçmezse, yalnızca Maldonado ve diğerlerinin öldürülmesinde değil, aynı zamanda "Meksika'da ifade özgürlüğünün öldürülmesinde" "suç ortağı" olacaklarını söyledi.

Meksika, gazeteciler için dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri ve bir savunma grubu olan 19. Maddeye göre 2000-2021 yılları arasında yaklaşık 145 kişi öldürüldü.

Meksikalı gazeteci ağları, çevrimiçi protesto kampanyalarıyla aynı zamana denk gelecek olan toplantıları düzenlemek için oy kullandı.

Madde 19'da yapılan açıklamada, "Eyalet ve federal yetkililerin saldırıları önlemesi, gazetecileri mağdur olduklarında korumaları ve basına karşı işlenen suçları gerekli özenle soruşturması aciliyet arz etmektedir" denildi.

Maldonado'nun uzun yıllar çalıştığı kuzey sınır kenti Tijuana'da öldürülmesi, bu ay diğer iki Meksikalı gazetecinin öldürülmesinin ardından geldi.

Muhabirleri korumak için daha fazlasını yapmadığı için eleştirilen Lopez Obrador, hükümetinin araştıracağını ve "daha fazla gazeteci cinayetini önlemek için bu suçu temize çıkaracağını" söyledi.

Eleştirmenler, Lopez Obrador'un şiddeti azaltma, köklü organize suçla mücadele etme veya cezasızlığı azaltma taahhütlerini yerine getirmediğini söylüyor. Başkan, suç ve şiddetin kronik yolsuzluk ve eşitsizliğin ürünleri olduğunu söylüyor.

Editör: TE Bilisim