Meksika Yüksek Mahkemesi Salı günü oybirliğiyle kürtajı cezalandırmanın anayasaya aykırı olduğuna karar verdi, kadın sağlığı ve insan hakları savunucuları için büyük bir zafer, tıpkı Amerika Birleşik Devletleri'nin bazı bölgelerinde uygulamaya karşı daha sert yasalar çıkardığı gibi.

Dünyanın en büyük ikinci Roma Katolik ülkesindeki karar, mahkemelerin artık kürtaj davalarını kovuşturamayacağı anlamına geliyor ve bu yılın başlarında yürürlüğe giren Arjantin'de hakkın tarihsel olarak yasallaştırılmasını takip ediyor.

Meksika Yüksek Mahkemesi başkanı Arturo Zaldivar, kararı tüm kadınlar, özellikle de en savunmasız olanlar için "bir dönüm noktası" olarak selamladı.

Mevcut 10 yargıç tarafından yapılan oylama, yasalarını yeni sıkılaştıran Teksas sınırındaki bir kuzey Meksika eyaleti olan Coahuila'da kürtajla ilgili bir ceza yasasına karşı çıkan 2018 tarihli bir davadan kaynaklandı.

Aynı zamanda, ülkenin büyük bölümünde kitaplardaki kürtaj karşıtı yasaların sona erdirilmesi çağrıları da dahil olmak üzere, değişim için baskı yapmak için Meksika'da sokaklara dökülen büyüyen bir feminist hareket olarak geliyor.

Coahuila eyaletinin başkenti Saltillo'da düzenlenen gösteride, seçim yanlısı hareketi simgeleyen yeşil bandana takan kadınlar, "kürtaj artık suç değil" diyerek kucaklaştılar.

Saltillo'daki feminist örgüt Frente Feminista'ya üye olan göstericilerden 26 yaşındaki Karla Cihuatl, "Kürtajın suç olmaktan çıkarılmasından çok mutluyuz ve şimdi yasal olmasını istiyoruz" dedi.

"Bu adım damgayı biraz kırdı. Ama yine de sosyal yönü değiştirmemiz gerektiğine inanıyorum."

Yaklaşık 100 milyon Katolik ile Meksika, Brezilya'dan sonra en büyük çoğunluğu Katolik olan ülkedir. Katolik Kilisesi, her türlü kürtaj prosedürüne karşı çıkıyor.

Yüzlerce yoksul Meksikalı kadın kürtaj nedeniyle yargılanırken, en az birkaç düzine hapis cezasına çarptırıldı.

Zaldivar, Salı günkü oylamanın ülkedeki tüm yargıçlar için zorunlu bir kriter oluşturduğunu ve kürtaj yaptıran herhangi bir kadının mahkeme ve anayasa kriterlerini ihlal etmeden yargılanmasını artık mümkün kılmadığını söyledi.

Coahuila'nın eyalet hükümeti, kararın geriye dönük etkileri olacağını ve kürtaj nedeniyle hapsedilen herhangi bir kadının "derhal" serbest bırakılması gerektiğini belirten bir bildiri yayınladı.

ABD'de bazı eyaletler kürtaja erişimi kısıtlamak için harekete geçti, özellikle de geçen hafta ABD Yüksek Mahkemesi'nin müdahale etmeyi reddetmesi üzerine hamileliğin ilk altı haftasından sonra prosedürü kapsamlı bir şekilde yasaklayan Teksas .

Meksika kararı, Teksas gibi eyaletlerdeki ABD'li kadınların hamileliklerini sonlandırmak için sınırın güneyine seyahat etmelerine yol açabilir.

Temmuz ayında Veracruz eyaleti, Meksika'nın kürtajı suç olmaktan çıkaran 32 bölgesinden sadece dördüncüsü oldu.

Meksika'nın solcu Cumhurbaşkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Salı sabahı karar öncesi yaptığı gibi, konuyla ilgili tavır almaktan dikkatli bir şekilde kaçındı.

Bir basın toplantısında kürtaj konusundaki görüşü sorulduğunda, mahkemeye bağlı olduğunu söyleyerek soruyu geçiştirdi.

"Başkanlık görevim nedeniyle kendimi yıpranmaya ve yıpranmaya maruz bırakamam, bu yüzden kendime bakmam gerekiyor ve bu oldukça tartışmalı bir konu" dedi.

Kazanan 2018 seçim kampanyası sırasında, kürtaja güçlü muhalefetleriyle tanınan Hıristiyan muhafazakarlar tarafından kurulan küçük bir siyasi partiyle ittifak kurdu.

Buna karşılık, başkent 2007'de kürtajı yasallaştırıp ülke için bir ilke imza attığında Mexico City belediye başkanı olan Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, mahkeme kararını Twitter'da "kadın hakları için harika bir gün" olarak kutladı.

"Ülkemizde ilerici davalarda ne ilerlemeler oldu!!!" 2024'te altı yıllık görev süresi sona erdiğinde Lopez Obrador'un yerini alacak önde gelen yarışmacılardan biri olan Ebrard'ı yazdı. "Gerçekten çok mutluyum!!"

Editör: TE Bilisim