Bulutlar ne kadar ağır? 

Sık sık bulutları görüyoruz: güzel bir yaz gününde kabarık bulutlar, gök gürültülü fırtınalar, incecik yüksek bulutlar ve hatta gün boyunca tüm gökyüzünü kaplayan gri bulutlar.

Bulutlar havada yüzüyor gibi görünüyor, bu da onların çok fazla ağır olmadıklarını düşünmenizi sağlayabilir - ama yanlış olur.

Farklı bulut türleri ve hangi bulutların yapıldığı hakkındaki bilgimizi ve bazı matematikleri, ne kadar ağır olduklarını hesaplamak için kullanabiliriz.

Öncelikle bulutların nelerden oluştuğunu düşünmemiz gerekir.

Su ve hava

Öncelikle bulutların nelerden oluştuğunu düşünmemiz gerekir. Bulutlar aslında havadan, artı küçük su damlacıklarından (küçük buz kristallerine dondurulabilir) yapılır. Bir bulutun ne kadar ağır olduğunu düşündüğümüzde, hem suyun ağırlığını hem de havanın ağırlığını ölçmemiz gerekir.

Bir sonraki soru ne tür bir bulut tartıyoruz. Hepsi kendi adlarına sahip birçok farklı bulut türü vardır . Yaz aylarında gökyüzünde süzülen kabarık bulutlara kümülüs bulutları denir.

Başlamak için, kabarık yaz bulutunu, kümülüs bulutunu düşüneceğiz . Bir kümülüs, her metreküp bulut için yaklaşık dörtte bir gram suya sahiptir. Bir gram su, hep birlikte, bir mermer büyüklüğünde bir damla yapar. Ama gerçekten metreküpümüzde yaklaşık 1 milyon damla olacaktı, bu yüzden çok küçükler, göremeyecek kadar küçükler.

Ne kadar büyük?

Dikkate alınacak bir sonraki şey bulutun boyutudur. Güneşli bir yaz gününde yüksek bir bakış açısıyla yerdeki gölgelerine bakarsanız, kümülüs bulutlarının gerçekte ne kadar büyük olduğunu görebilirsiniz.

Yaz kümülüs bulutları boyut olarak değişir, ancak tipik bir bulut yaklaşık bir kilometre boyunca ve yaklaşık aynı boyda olacaktır. Bu, her iki tarafın 1 km çapında bir küp olduğunu düşünebileceğimiz anlamına gelir. Bu, bulutumuzun 1.000 x 1.000 x 1.000 metreküp boyutunda olduğu anlamına gelir ve bu da 1 milyar metreküp oluşturur.

Bulutumuzun metreküp başına sadece dörtte biri su vardı, ama bu şimdi bir milyar kadar var. Kümülüs bulutundaki suyun ağırlığı 250.000.000 gram - 250 tondur. Bu iki yetişkin mavi balina ile hemen hemen aynı.

Fırtına bulutu

Diğer bulut türleri ne olacak? Fırtına bulutu daha büyük, yaklaşık 10 km boyunda ve aynı yerde. Ayrıca çok daha fazla su içerirler, bu yüzden çok sert yağmur yağarlar: metreküp başına yaklaşık iki gram. Matematiği tekrar yapın ve 2 milyon ton suyumuz var.

Sonra gri gökyüzü bulut katmanı var. Bu, metreküp başına kümülüs bulutuyla yaklaşık aynı miktarda suya sahiptir, ancak tüm gökyüzünü kaplarlar. Genellikle çok sığdır - belki 200 metre kalınlığındadır - ancak 500 km çapında olabilirler. Bu onları kümülüsden 50.000 kat daha büyük yapar, bu yüzden yaklaşık 10 milyon ton su.

Son olarak, buluttaki suyun ağırlığını havanın ağırlığına eklememiz gerekir. Yaz kümülüs bulutumuza dönelim. Bu alçak bulutların olduğu yerde, hava her metreküp için bir kilogram civarındadır - suyunkinden 4000 kat daha fazladır.

Kümülüs bulutumuzun hacmi göz önüne alındığında, bu 1 milyar kg veya bir milyon ton. Bu yüzden bulut havada kalabilir - küçük su damlaları tüm bu hava tarafından tutulur.

Fırtına bulutu için aynı matematiği yaparsak, bir milyar ton hava alırız. Gri gökyüzü bulut katmanı için 50 milyar ton.

Suyun ve havanın ağırlığını bir kümülüs bulutuna eklersek, toplam 1.000.250 ton ağırlığındadır. Yine de, havanın bulutun ağırlığının bir parçası olarak sayılmadığını söyleyebilirsiniz, çünkü yine de orada olurdu. Her iki durumda da, bulutlar düşündüğünüzden daha ağırdır.

Rob Thompson Meteorolojide Doktora Sonrası Araştırma Bilimcisi , Reading Üniversitesi

Editör: TE Bilisim