MÜLTECİLERE YÖNELİK  HAK İHLALLERİ ve YAŞAM HAKLARINA YÖNELİK SALDIRILAR DURDURULSUN !

MERİÇ NEHRİNDE KAYBOLAN MÜLTECİLER BULUNSUN

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi bugün saat 13.00'de dernek binasında, başvurucular ve avukatlarının da katılımıyla, Meriç Nehrine atılan ve kaybolan Suriyelilere ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

İHD İstanbul Şubesinin Konuyla İlgili Açıklaması Şu Şekilde;

Türkiye’de 4 milyona yakını kayıtlı toplam 5 milyon dolayındaki mültecinin yaşadığı bilinmektedir. Mültecilere yönelik hak ihlalleri ve nefret saldırılarının artmasına rağmen önleyici ve onarıcı mekanizmaların işletilmemesi, siyasi pazarlık aracı olarak görülmeleri, diğer ülkelerin sınırlarını mültecilere kapatması ve seyehat haklarının kısıtlanması; mültecileri, tehlikeli yollara başvurarak, kendilerini daha güvende hissedecekleri ülkelere gitmeye zorlamaktadır.

Mültecileri insan tacirlerinin eline terk eden, deniz ve kara yoluyla Avrupa’ya geçiş girişimlerinin  acı sonuçları ile başbaşa bırakan bu durumun önlenebilmesinin , mültecilere insanca ve güven içinde yaşayabilecekleri olanakların sunulması ile mümkün olabileceği bilinmekte ancak gereği yapılmamaktadır.

23-24 Ağustos 2021 günü yaşanan  vahim olay, mültecilere yönelik hak ihlallerinde,  bir çok ülkenin  mültecilere yönelik tutumunun etkisi  olduğunu bir defa daha gözler önüne sermiştir.

Her gün olduğu gibi, 23 Ağustos günü de  içlerinde kadın ve çocukların da bulunduğu mülteciler gruplar halinde Meriç Nehri yakınına getirilmiş, gece olunca da temin edilen kayıklara bindirilerek Yunanistan’a geçirilmişlerdir. Sınırda görev yapan çeteleşmiş oluşumlar tarafından yakalanan, tüm eşyalarına , evraklarına , giysilerine el konularak darp edilen mülteciler  küçük bir nezarethaneye tıkış tıkış konulmuş, sabah olunca da lastik botlara bindirilerek Türkiye’ye itilmişlerdir.

Türkiye tarafında genellikle olumsuz bir tutumla karşılaşmadıklarını söyleyen mülteciler, 24 Ağustos günü öğlen saatlerinde sınırda görev yapan güvenlik gücü tarafından bir araya toplanmış,  kadın ve refakatlerindeki çocuklar ayrılarak serbest bırakılmış, geride kalan ve açık nefret söylemlerine ve hakarete maruz kalan  erkek ve çocuklar ise araçlara bindirilerek nehir kıyısına götürülmüşler ve güvenlik gücüne komuta eden görevlinin verdiği emir üzerine  5’erli gruplara ayrılarak  nehire atılmışlardır. İçlerinde hasta, çocuk ve yüzme bilmeyenlerin de olduğu yaklaşık 45 kişi , derinliği 2 metreyi aşan debisi yüksek nehirden karşı kıyıya sağ olarak ulaşmaya çabalamış, sağ kalabilenler ise nehirde sürüklendikleri için farklı noktalardan Yunanistan sınırına ulaşmıştır.  Yunanistan sınırında tekrar yakalanan mülteciler yien aynı hukudışı uygulamala maruz kalmış ve sonrasında tekrar botlara bindirilerek Türkiye’ye itilmişlerdir.  Türkiye’ye ulaşan mülteciler saatlerce yürüyerek sınır güvenliğine yakalanmadan ulaşabildikleri araçlarla İstanbul’a ulaşmışlardır. Sınıra 3- 5 kişilik gruplar halinde getirildiklerinden  ve birbirlerini öncesinde tanımadıklarından nehire atılma olayı sırasında tam olarak kaç kişinin yaşamını yitirdiği ya da kaybolduğu belirlenememiştir.

Derneğimize başvuru yapan sınırlı sayıdaki mültecinin anlatımından  1984 Halep doğumlu Mohammed AlAli ve 1992 halep doğumlu Mohammed İsmail’in halen kayıp olduğu anlaşılmaktadır.  

Kayıp yakınları avukatları vasıtası ile mültecilerin yaşamına kast eden faillerin bulunması ve cezalandırılması için  Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurmuş, başlatılan soruşturma devam etmektedir. Ancak faillerin cezalandırılması kadar kaybolanların bulunması da önem arz etmektedir ve henüz bu konuda anlamlı bir gelişme elde edilememiştir.

Bu vahim ve telafisi olmayan olayın, mültecilere yönelik nefret yaklaşımının körüklenmesi ile yakın bağı olduğu görüldüğünden, yetkilileri, bu olayların tekrarlanmasını önleyici tedbirler almaya ve olayın faillerinin bulunarak cezalandırılmaları ile kayıp mültecilerin bulunması için etkin girişimlerde bulunmaya çağırıyoruz.

İnsan Hakları Derneği

 İstanbul Şubesi

Editör: TE Bilisim