Yatırımlarına ara vermeden devam eden MESKİ, SCADA Merkezi’yle 1 yılda 2 bin 400 adet yüzeye çıkmayan arızayı akustik cihazlarla tespit ederek, 461 bin 484 metreküp su tasarrufu sağladı. Sudaki arıza oranlarını % 60’lara kadar düşüren MESKİ’nin çalışmaları sayesinde bir damla suyun bile ziyan olmasının önüne geçiliyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, Veri Tabanlı Denetim ve İzleme Sistemi (SCADA) Merkezi ile 1 yılda 2 bin 400 adet yüzeye çıkmayan arızayı akustik cihazlarla tespit ederek, sudaki kayıp-kaçaklara hızlıca müdahale etti. Gerçekleştirdiği çalışmalarla içmesuyunun boşa harcanmasının önüne geçen MESKİ, vatandaşlara kesintisiz içme ve kullanma suyu temin etmeye devam ediyor.

SCADA’ya 54 adet RTU ve 7 adet yeni DMA sistemi entegre edildi

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in öncülüğünde çalışmalarına devam eden

MESKİ, SCADA sistemi sayesinde kayıp-kaçak oranlarını minimum seviyeye indirerek, bir damla suyun bile ziyan olmasının önüne geçiyor. Kapsama alanı genişletilen SCADA Merkezi’ne; 54 adet RTU ve 7 adet yeni DMA sistemi entegre edildi. Böylelikle daha fazla kontrol alanına sahip olan SCADA sisteminde kayıp-kaçakların tespit edilme oranı da arttı. Kurulan pilot alt izole ölçüm istasyonu (DMA) sayesinde sadece bir bölge üzerinde 1 yılda 461 bin 484 metreküp su tasarruf sağlandı. DMA bölgeleri sayesinde arıza sayılarında % 60 oranında düşüşler meydana geldi.

RTU kurulumu ile Mersin’in en uzak ilçe ve köylerindeki depoların ve şebeke hatlarının tüm bilgilerini izleyen ve kontrol eden MESKİ ekipleri, sistemden gelen uyarı ve ikazları anında arıza ve sızıntı ekiplerine haber veriyor. Ekipler tespit edilen bölgeye hızlıca giderek arızaya ve sızıntıya anında müdahale ederek, yaşanan problemi en kısa sürede çözüme kavuşturuyor. Böylelikle, hem iş gücü hem de maliyet açısından ciddi bir kazanç sağlanıyor.

Editör: TE Bilisim