1100 ÇİFTÇİYE, ZARARLILARLA BİYOTEKNİK MÜCADELE İÇİN DESTEK VERİLDİ

-2200 DEKAR ALANDA SEBZE SİNEĞİNE KARŞI İLAÇ DEĞİL, BİYOTEKNİK YÖNTEM KULLANILACAK

-HEM ÇİFTÇİNİN MALİYETİ DÜŞECEK, HEM TÜKETİCİ DAHA TEMİZ ÜRÜN ALACAK

Mersin Büyükşehir Belediyesi,  Kazanlı ve Anadalıoğlu’nda sebze üreticiliği yapan 1100 çiftçiye sarı yapışkan tuzak dağıtımı gerçekleştirdi. Sarı yapışkan tuzak, sebzelerin beyaz sinek ve sera beyaz sineği zararlısından korunmasını sağlayan biyoteknik mücadele araçlarından birisi. Mersin Büyükşehir Belediyesi bu çalışmayla sebze üreticilerinin zararlılara karşı aşırı kimyasal ilaç kullanması yerine biyoteknik mücadele yöntemlerini de kullanmasını sağlayacak. Böylece hem çiftçinin maliyetinin düşürülmesi, hem de tüketiciye temiz gıda sunulması hedefleniyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarımsal üretime destek projelerine devam ediyor. Tarım alanlarında zararlılara karşı biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması projesinde ilk adımlar Akdeniz ilçesinde atıldı ve örtüaltı sebze üreticilerine beyaz sinek ve sera beyaz sineği zararlısına karşı sarı yapışkan tuzak dağıtımı yapıldı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nca yürüten projenin amacı, ‘aşırı kimyasal uygulamaların önüne geçerek kimyasal mücadeleyi devam ettirmek, biyoteknik mücadeleyi yaygınlaştırmak, tarladan sofraya güvenilir kaliteli ürün elde etmesini sağlamak ve üreticilerin iş gücünü, girdi maliyetlerini düşürmek’ şeklinde özetleniyor.

Proje kapsamında Kazanlı Mahallesi’nde 530, Adanalıoğlu Mahallesi’nde 570 olmak üzere toplam 1100 üreticiye yüzde 100 hibeli sarı yapışkan tuzak dağıtımı yapılacak.

Her üretici için 2 dekarlık alanda kullanılmak üzere 30 cm x 100 m ebatında bir top sarı yapışkan tuzak verilecek. Böylece Beyaz Sinek ve Sera Beyaz Sineği zararlılarına karşı toplamda 2200 dekarlık alanda etkin mücadele sağlanmış olacak.

Kimyasal mücadele hem pahalı, hem riskli

Kazanlı Hürriyet Mahallesi Muhtarı Orhan Deli,  bölgedeki üreticileri hem zararlıların etkisinden, hem de ilaç maliyetinden kurtaracak çalışma için Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e teşekkür etti.

Deli, “Tarım ilaçlarının fiyatlandırılması ve dışarıdan ithal edilmesi ile alakalı vatandaşlarımız çok sıkıntı yaşıyorlar. Konu ile alakalı çoğu zaman zirai ilaç bayilerine ve komisyonculara bağımlı hale geliyorlar. Yüksek girdi maliyetleri dolayısı ile ürünler satılsa bile vatandaşlar mağdur oluyor” ifadelerini kullandı.

‘İlk kez böyle bir destek alıyoruz’

Tarımsal üretimde biyoteknik mücadelenin çok doğru bir karar olduğunu belirten Muhtar Deli, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in mahallelerini ziyareti sırasında verdiği sözü yerine getirmesinden dolayı mutlu olduklarını vurguladı.

Kazanlı Mahalle Muhtarı Süleyman Serin de, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in çok doğru bir proje uyguladığını ifade ederek, mahallelerinde daha önce böyle ücretsiz tarımsal destek almadıklarının altını çizdi.

‘Başkan Seçer sözünü tuttu’

Kazanlı Mahallesi’nde çiftçilik yapan Salih Deli de, projenin çok iyi düşünüldüğünü dile getirerek, “Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e çok teşekkür ediyorum. Geçen cumartesi günü başkanımız geldi. Bize yardımcı olacağını ifade etti. Şimdi gördüğünüz sebze sineği ile alakalı şeyleri dağıttı. Önümüzdeki sene ise bize sera örtülerimizde ve sera malzemelerimizde yardımcı olacağını söyledi” dedi.

Editör: TE Bilisim