Mersin Kadın Platformu: “Bugün İstanbul Sözleşmesi Bizimdir nöbetimizde yine Özgecan Aslan Barış Meydanı'ndaydık. İstediğiniz kadar para cezası kesin, istediğiniz kadar sorumluluk almayın, istediğiniz kadar emir kulu olmaya ve kafanızı kuma gömmeye devam edin: biz yine de hayatlarımıza, haklarımıza, bedenlerimize ve birbirimize sahip çıkmaya devam edeceğiz! Biz hepimiz birbirimizin çaresiyiz! Çünkü biz hepimiz hayatta kalanız!”

Mersin Kadın Platformu adına Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Eş Şube Başkanı Özge Göncü konuşmasında;

#İstanbulSözleşmesiBizimdir #İstanbulSözleşmesindenVazgeçmiyoruz #yaşasın1mayıs taleplerine vurgu yaptı.

Göncü konuyla ilgili açıklamasına şu şekilde devam etti;

Değerli basın emekçileri, sevgili kadınlar,

Bugün de BİRİMİZ HEPİMİZ, HEPİMİZ İSTANBUL SÖZLEŞMESİ İÇİN NÖBETTEYİZ.

Bildiğiniz gibi bir ayı aşkın süredir hayatlarımıza ve İstanbul sözleşmesine sahip çıkmak için biz kadınlar ve LGTBİ+lar nöbetteyiz.

İstanbul sözleşmesinden geri çekilme kararını da, hukuksuz yöntemini de tanımadığımızı haykırmak için tuttuğumuz bu nöbetlerde: yılmadan, usanmadan: aklınızdan bile geçirmeyin, İstanbul Sözleşmesi bizimdir! Demeye devam ediyoruz.

Sokakta mücadelemizle kazandığımız haklarımızdan öyle sizin kafanıza esti diye vazgeçecek değiliz.

Toplumun yarısından fazlasını oluşturan kadınlar ve LGBTİ+ların iradesini, kararlılığını yok sayamazsınız.

Bir süredir artık MIŞ gibi yapmak zorunda bile hissetmediğiniz DEMOKRASİCİLİK oyununuzda belli ki alıştınız halkın iradesini yok saymalara.

Ancak size buradan bir kez daha sesleniyoruz: biz kadınlar ve LGBTİ+lar bu konuda kararlıyız ve geri adım atmayacağız: sözleşmeden çıkma kararından bir an önce vazgeçin, zararın neresinden dönseniz kardır!

İstanbul Sözleşmesi kadınlar ve LGBTİ+ ların eşit yurttaşlık haklarının teminatıdır. En temel yurttaşlık hakkımız olan yaşam hakkını sağlaması için devletleri göreve çağırır ve sorumlu tutar.

Bunu her fırsatta, her mecrada sesli söylemekten çekinmeyen Mersin Kadın Platformuna Mersin Emniyeti sistematik olarak kestiği para cezalarıyla ekonomik şiddet uygulamaya devam ediyor.

Daha kadınların ve LGBTİ+ ların can güvenliğini sağlayamayan güvenlik birimleri sağlığımızı pek bir düşündükleri için olsa gerek, hıfzıssıhhayı bahane ederek sistematik cezalar kesiyor. 128bini geçen para cezaları ile kadınların mücadelesini durdurabileceğini düşünüyor!

Siz öldürülen kız kardeşlerimizin hesabını verin, yasaları uygulayın, sağlığımızı biz düşünürüz!

Biliyorsunuz sizin sayenizde değil, size rağmen hayattayız!

İstediğiniz kadar para cezası kesin, istediğiniz kadar sorumluluk almayın, istediğiniz kadar emir kulu olmaya ve kafanızı kuma gömmeye devam edin: biz yine de hayatlarımıza, haklarımıza, bedenlerimize ve birbirimize sahip çıkmaya devam edeceğiz!

Daha önce de söylemiştik:

Eşit yurttaşlık haklarımız sağlanana kadar,

Öldürülen kadınların hesabı verilene kadar,

Kadına yönelik şiddetin suç olduğunu her bir yurttaş kavrayana kadar,

Resmi kurumlar ve güvenlik güçleri işlerini layıkıyla yapana kadar,

Bizler de hesap sormaya devam edeceğiz.

Çünkü Kadın cinayetleri politiktir ve siz de artık doğru politikaları oluşturup uygulayana kadar biz kadınlar:

SUSMUYORUZ, KORKMUYORUZ, İTAAT ETMİYORUZ.

Sadece birbirimize değil: hayatlarını yok saydığınız tüm kadınlara, istismar ettiğiniz çocuklara, talan ettiğiniz doğaya sahip çıkmaya devam edeceğiz!

İkizdere’de kesmeye kalktığınız ağaçlar da biziz, bu talan zihniyetine peşkeş çekmeyip direnen kadınlar da biziz, ölmemek için kendini savunan Melek İpek de biziz. Biz hepimiz birbirimizin çaresiyiz! Çünkü biz hepimiz hayatta kalanız!

Mücadelemizle hiçbir alanda geri adım atmıyor: korkmadan, usanmadan yanlışsınız! Düzeltin! diyoruz.

Artık kaçarınız yok eşit yurttaşlık bir lütuf değil, hakkımız diyoruz.

Birbirimize, bedenimize ve tabii ki EMEĞİMİZE sahip çıkıyoruz!

Yüzyıllardır yok sayıp sömürmeye çalıştığınız emeğimize.

Dünyanın bakım emeğini, çocuk ve yaşlıların, evin idamesini kadınlara yüzyıllardır yıktığınız yetmiyormuş gibi bir de pandemide daha da artan ev içi emek ve şiddete karşın hayatta kalmaya çalışıyoruz. Ama bizler emeğimizin kıymetini biliyor, ona sahip çıkıyoruz. Görünmeyen emeğin sesini yükseltiyor ve tekrar hatırlatıyoruz:

Unutmayın ki kadınlar durursa, dünya durur!  

Kapitalizmin ana damarı olan patriyarkayı sarsmaya devam ediyor ve hatırlatıyoruz: ev içi, ev dışı, sokakta, ofiste, çarkta, plazada, okulda, hastanede, mecliste: dil, din, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim fark etmeksizin eşit bir dünya için kolları sıvayıp sorumluluk alma vakti: eşit yurttaşlık eşit çalışma koşulları ve eşit ücretten başlar! Sınıfı bölen feminizm değil patriyarkadır!

Yaşasın 1 Mayıs!

Yaşasın Kadın Dayanışması

Mersin Kadın Platformu

Editör: TE Bilisim