MERSİN TABİP ODASI YÖNETİM KURULU: “COVID-19 BAYRAMIMIZI ZEHİR ETMESİN” BAŞLIKLI YAZILI BASIN AÇIKLAMASI GERÇEKLEŞTİRDİ.

Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu adına Oda Başkanı Dr. Mehmet Antmen yaptığı açıklamada; “Sağlık bakanlığının 15 Temmuz’da açıkladığı 24 saatlik COVID-19 verileri; 7.304 yeni vaka, 48 ölüm. Bu rakamlar bizlere çok fazla şey anlatıyor. Öncelikle pandeminin tüm hızıyla sürdüğü çok somut bir gerçek. Tam açılma için çok erken hareket edildiği bir başka gerçek. Henüz yüzde 23’lük iki doz aşı ile pandemiyi yok edemeyeceğimiz ise en önemli gerçek” dedi.

Antmen konuşmasına şu şekilde devam etti;

Yarından itibaren dokuz günlük bir bayram tatiline giriliyor ve pandemi önlemlerinden yorulmuş, bıkmış bir topluma bazı şeyleri anlatmanın, kabul ettirebilmenin çok zor olduğunu kabul ediyoruz. Ancak bugün gelinen noktada ülkemiz Eylül ayında yeni bir dalgayı yaşamakla karşı karşıya.

Pandemi süreci başından bu yana sağlık bakanlığı tarafından eksik ve yanlış yönetildi. Bu eksiklikle ve yanlışlıkların birkaç sonucu oldu; öncelikle halkın sağlık bakanlığına ve pandemi yönetimine güveni kalmadı, ayrıca kötü yönetim sonucunda çok daha kısa sürede sona erdirilebilecek salgın çok uzadı ve insanlarda önlemlere karşı bir ilgisizlik ve kayıtsızlık başladı.

Bu yanlışlık ve eksikliklerden bakanlık herhangi bir ders çıkardı mı? Tabii ki hayır… Benzer eksiklikler ve yanlışlıklar devam ediyor. Önceden aşı tedarikinde sıkıntı yaşanıyordu, bugün halkın aşıya ilgisini arttırmada sıkıntı yaşanıyor, önceden toplumsal önlemlerin alınmasında bakanlık ciddi eksiklikler yapıyordu, şimdi bireysel önlemler için halkı teşvik etmede eksiklikler yaşanıyor. Kısaca süreç başında da hatalı yönetiliyordu şimdi de hatalı yönetiliyor.

Mersin Tabip Odası olarak sürecin başından bu yana gerek sağlık bakanlığını doğru ve eksiksiz davranmaya, gerekse de halkı doğru bilgilendirmeye ve önlemler konusunda uyarmaya çalıştık. Bu görevimizi bugün de yapmaya devam ediyoruz ve Kurban Bayramı’nın sorunsuz bir şekilde atlatılabilmesi, Eylül ayında çok ciddi bir dalgayla karşılaşmamak için önerilerimizi bir kez daha yenilemek istiyoruz.

Pandeminin yenilebilmesinin temel iki yolu vardır. Bunlardan birincisi toplumsal ve bireysel önlemler, ikincisi de aşılama programıdır. Halen yüzde 23 civarında olan iki doz aşılamanın en kısa sürede yüzde 70’e çıkarılmaması halinde çok daha fazla vaka, çok daha fazla ölümle karşı karşıya kalmamız işten bile değildir. Zira COVID-19’un Delta varyantı gerek hızlı yayılımı ve gerekse de daha fazla hastalık yapma gücü açısından çok önemli bir risk oluşturmaktadır.

Bu nedenlerle;

Sağlık Bakanlığı aşılama programına yönelik çok daha programlı çalışmalı. Aşılama, bir kampanyaya dönüşmeli ve vatandaş teşvik edilmelidir. Aşının özendirilmesine yönelik önlemler alınarak aşı tereddüdünün ortadan kaldırılması için çok daha ciddi adımlar atmalıdır. Kurban Bayramı süresince özellikle Mersin gibi tatil beldelerinde denetimler çok ciddi arttırılmalı, koruyucu önlemler konusunda vatandaş teşvik edilmeli, ücretsiz maske dağıtımı bir an önce başlatılmalıdır.

Vatandaşlarımızın kalabalık ve kapalı ortamlara girmeme konusunda sürecin başındaki gibi hassas olmaları, maskesiz dolaşmamaları, mesafe ve temizlik konusunda çok daha hassas olmaları önemlidir. Toplu taşıma, kapalı ortamlarda toplantı, kapalı ortamda bayram namazı gibi kalabalık ortamlardan kaçınılmalı, 16 yaşından büyük her vatandaşımız mutlaka aşılarını olmalı ve çift doz aşısı olmayan kişilerle görüşmekten kaçınılmalıdır.

Daha sağlıklı bayramlarda buluşmamızın yegane yolu bilimin ışığından ayrılmamaktır. Bu nedenle önerilerimizi gerek sağlık bakanlığının ve gerekse vatandaşlarımızın dikkate alacağına inanıyor, bayramınızı en içten dileklerimizle kutluyoruz. 16.07.2021

Editör: TE Bilisim