Mersin Tabip Odası yeni normalleşmeye yönelik olarak yazılı basın açıklaması gerçekleştirdi.

Tabip Odası açıklamasında; “Mersin Tabip Odası olarak, hükümete bir kez daha çağrı yapıyoruz ve bugüne değin açıkladığımız gerçeklere dönmelerini, verilen kararın ekonomik gerekçelerle değil, halkın sağlığı ile ilgili olması gerektiğini vurguluyoruz” denildi.

Pandemi nedeniyle 29 Nisan 2021 tarihinde başlanan tam kapanma ve 17 Mayıs 2021 tarihinden bu yana ilan edilen kısmi açılma sonrası, 1 Haziran 2021 tarihinden itibaren yeni açılma programı Cumhurbaşkanı tarafından açıklandı.

Öncelikle şunu belirtmekte yarar vardır ki, bu kapanmalar başta küçük esnaf olmak üzere çok sayıda çalışanı çok zor durumda bırakmıştır ve hükümetin bu kesime göstermelik destekler sunması nedeniyle ciddi sorunlar yaşanmış, ekonomik nedenlerle işyerlerini kapatmak zorunda kalan ve hatta intihar eden kişiler olmuştur.

Bu nedenlerle TTB ve Mersin Tabip Odası pandemi yönetimi sırasında sadece bilimsel önlemleri önermekle kalmamış, vatandaşlarımızın karşılaştığı ekonomik sorunlara yönelik de hükümet tarafından çözümler üretilmesini istemiştir. Zira esnaf zarar eder, turizm sekteye uğrar ya da ekonomi kötüleşir gerekçeleriyle bilimsel kriterlerden uzak yapılan önlemler çok fazla sayıda kişiye virüsün bulaşmasına ve çok sayıda kişinin de yaşamını kaybetmesine yol açmıştır.

Tüm bu gerçeklerin ışığında Cumhurbaşkanı tarafında  ilan edilen 1 Haziran tarihli yeni açılma kararları kesinlikle TTB’nin önerdiği, pandeminin gerçeklerine uyan ve vaka sayılarının artmasını önleyecek, vatandaşın rahatlamasını sağlayacak önlemler değildir. Yine ekonomik gerekçeler göz önüne alınmıştır, yine ülkemize turist çekme hamleleri yapılmıştır ve yine kendi vatandaşımız tehlikeye atılmıştır.

Gerek Mersin Tabip Odası ve gerekse de TTB olarak 18 Mayıs 2021 tarihinde bir basın açıklaması yapmış ve normalleşme programında ilk adımın ilkokullardan başlayarak tüm okulların açılması, son adımın da toplu katılım olan ve özellikle kapalı ortamlardaki etkinliklerin ve toplantıların açılması olarak belirtmiş, sokağa çıkma yasağının bir önlem olmadığını vurgulamıştık.

Ancak açıklanan önlemlere baktığımızda ilkokulların sadece iki gün yüz yüze yapılması, diğer günler yine online eğitime devam edilmesi, kapalı yerlerin açılması, akşam saat 22.00’den itibaren ve Pazar günleri sokağa çıkma yasakları bulunmaktadır. Bu önlemler bilim kurulu tavsiyesi ile mi alınmaktadır bunu bilemiyoruz ancak dünyanın hiçbir yerinde bu ve benzeri bilimsel kriterlerin olmadığını da vurgulamakta yarar görüyoruz.

Aşı konusunda sürekli uyarmaya çalıştık. Hıfzıssıhha enstitüsünün kapatılması ve bir zamanlar aşı ihraç eden ülke pozisyonundan aşıya muhtaç bir ülke haline gelmemizin kabul edilemez olduğunu belirttik. Ancak bu uyarılar sürekli hükümetin çalışmasını sabote etmeye yönelik olarak algılandı. İlk aşılanması geren kişilerin sağlık çalışanları, daha sonra öğretmenler ve sanayi bölgelerinde çalışan işçiler olduğunu defalarca vurguladık. Bugün itibarıyla 50 yaşın altındaki hiçbir işçinin aşılanmadığını, öğretmenlerin ise az bir kesiminin aşılandığını vurgulamakta yarar var.

Sağlık Bakanı her demecinde günlük bir milyon doz aşıyı yapabileceğimizi ve 220 milyon doz aşı anlaşmasının yapıldığını, Haziran ayında 20 yaş üstü herkesin aşılanacağını belirtti. Bugün geldiğimiz noktada yapılan aşı sayımız 18 Mayıs 2021 tarihinden bu yana ortalama günlük 176.241’dir. Ve halen sadece 50 yaş üstünü aşılayabiliyoruz.

Kısaca alınan kararlar, söylenenler, yapılanlar ve bilimsel gerçekler birbiriyle hiç uyuşmuyor ve salgın yerine algıyı yönetmeye devam ediyoruz.

Mersin Tabip Odası olarak, hükümete bir kez daha çağrı yapıyoruz ve bugüne değin açıkladığımız gerçeklere dönmelerini, verilen kararın ekonomik gerekçelerle değil, halkın sağlığı ile ilgili olması gerektiğini vurguluyoruz. Hastalık ve ölüm verilerini açıklarken şeffaf olmalarını, 22-28 Mayıs haftalık verilerini açıklamadan 1 Haziran’a yönelik açılma kararı vermelerinin sakıncalı olduğunu, gerek Mersin ve gerekse tüm il ve ilçelerdeki ölümleri ve bu ölümlerin yaş grubu ile mesleklerine göre ayrımını yaparak açıklamaları konusunda ısrar ediyoruz. 01.06.2021

Editör: TE Bilisim