Mersin Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde EuroVelo - Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı Bisiklet Stratejileri ve Saha Çalışması Programı Kapsamında Çalıştay gerçekleştirildi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer tarafından açılış konuşması yapılan çalıştay da bir çok konu masaya yatırıldı, sunumlar gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından söz alan Seçer bisikletli bir yaşamın Mersin için özel bir önem arz ettiğinin altını çizdi.

Programın açılış konuşması ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in konuşması şu şekilde;

ENVERÇEVKO Dernek Başkanı ve Ulusal EuroVelo koordinatörü olarak katılım sağlayan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğr. Gör. Feridun EKMEKCİ tarafından ise aşağıda başlıkları belirtilen konular hakkında ise sunumlar gerçekleştirildi;

  • EuroVelo Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı – TANITIM ve GENEL BİLGİ
  • EuroVelo Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı Nedir ? Ekonomik Boyutu
  • Ulusal EuroVelo Rotaları EV13 – EV8
  • Başvuru Dönemleri ve Potansiyel Güzergahlar
  • Rota Geliştirme Süreçleri, EuroVelo 2030 Stratejileri
  • Bisiklet Stratejileri ve Uluslararası Kampanyalar
  • CFE Cycle Friendly Employer Bisiklet Dostu İşveren Sertifikasyon Programı C4C Cities and Regions for Cyclists, Bisiklet Şehirleri Ağı
  • NowWeMove, NowWeBike, SWW Erasmus + Sport Kampanyaları BYPAD Bicycle Policy Audit, Bisiklet Politikaları Eylem Porgramı
  • UNECE United Nations Economic Commission for Europe 2022-2024 GoE on Cycling Infrastructure Module

EuroVelo Sürecinin Aktörleri

  • Yeni Rota – Uzantı Rota konsepti
  • ECF - Avrupa Bisikletliler Federasyonu
  • EVC – EuroVelo Council
  • ECF YK – Avrupa Bisikletliler Federasyon Yönetim Kurulu
  • NECC/Cs – Ulusal EuroVelo Koordinatörleri
  • EuroVelo bölgesel Paydaşlar – Bölgesel Kamu – Yerel Yönetim STKlar Akademi Özel sektör vb
  • EuroVelo Başvuru Dosya İçeriği
  • Bisiklet Stratejileri – Uluslararası Ağlar CFE Bisiklet Dostu İşveren Başvuru Süreci C4C Bisikket Şehirleri Ağı (Belediyeler Ağı) BYPAD Bisiklet Politikaları Eylem Planı.
  • Uluslararası Kampanyalar Erasmus + Sport Projeleri
  • NWM , NWB Şimdi Bisiklet Zamanı Kampanyası
  • MOVEweek, ESSD – Avrupa Okul Sporları Günü, SWW – Sport WithoutWaste

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ULAŞIM DAİRESİ TARAFINDAN SUNUM

SUNUMU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

EuroVelo Nedir ?

EuroVelo – European Cycle Route Network, Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı 17 adet uzun yol bisiklet rotasından oluşur. Avrupa ülkelerini birbirine bağlar. Brüksel merkezli ECF – Avrupa Bisikletçiler Federasyonu ve ülkelerin Ulusal Koordinatörleri tarafından yürütülen sürdürülebilir turizm projesidir. 12 uzun yol bisiklet rotası ile  Danimarkalı Jens Erik Larsen tarafından teklif edilmiştir. 1997 yılında Avrupa Komisyonu EuroVelo projesi olarak kabul edilmiş 12 Kasım 1997 de resmi olarak EuroVelo projesi 12 uzun yol planlı bisiklet rotası olarak başlatılmıştır.  Yerel / bölgesel rotaların Ulusal ağlara birleştirilmesi ve Avrupa ülkelerini birbirine bisiklet yolları ile bağlanması hedeflenmiştir.  EuroVelo ağı 95.959 km’ dir. Geliştirilmiş rota uzunluğu 51.500 km’dir. Yani toplam rotanın %60 oranında geliştirilmiş uzun yol bisiklet rotasıdır. Detaylar için EuroVelo tıklayınız. Planlanmış rota, geliştirme aşamasındaki kullanılabilir rota, geliştirilmiş rota, sertifikalandırılmış rota seviyeleri vardır.

EuroVelo ağı, yerel/bölgesel/Ulusal bisiklet rotalarının ana hatlarını kapsar. Öncelikle kentiçi bisiklet yolları, bölge ve ilçeleri birbirine bağlayan rotalar, komşu şehirleri birbirine bağlayan rotalar güzergahlar hazırlanır. Bu şehirler Ulusal bisiklet rotaları ile bağlanır.  İki ülke ilgili kurumları işbirliği sağlanarak tüm bu rotaları ana güzergahı kesintisiz olacak şekilde (ana omurga) komşu ülkeler ile bağlanır.

Nasıl Başvuru Yapılır ?

Başvuru için üç yılda bir kez teklif sunulması gerekmektedir. Bu bir YENİ ROTA başvurusu  yada ÖNEMLİ UZANTI ve DEĞİŞİM başvurusu olabilir. Uzun soluklu bir süreçtir. Tanıtım için ciddi bir Ulusal/Uluslararası lobi yapılması önerilmektedir.

Yeni Rota, için en az iki ülke işbirliği, NECC/Cs işbirliği, en az 1000 km güzergah, dikkat çekici yaratıcı bir hikayesi ve hatırda kalıcı, pazarlama seviyesi yüksek bir rota ismi belirlenmelidir. Uzun yol bisikletlilere gerekli altyapı, bilgi, tanıtım, rekreasyon, bisiklet dostu altyapı için hizmetlerin olduğu, pazarlaması için yüksek değer sahip marka değeri yüksek olması beklenir. Mevcut ağ içinde bu ekonomik değer önemlidir.

Önemli Uzantı ve değişim rotası için en az iki ülke işbirliği NECC/Cs işbirliği, uzatılmak istenen güzergahın mevcut rota  ile hikayesi örtüşmeli, örnek güneş rotası, endüstriyel rota, başkentler rotası vb gibi. Ek bölüm 50 km den yukarıda olmalıdır. Yapılacak yatırım ve uzun soluklu çalışmaların maliyeti , başvuru ücreti düşünüldüğünde en az  500 km olması öngörülmelidir. Bunu bütüncül bir yaklaşım ile komşu şehirleri içeren çekici yaratıcı bir hikayesi olan ana güzergahlar olarak planlanması önerilmektedir.

50 km altı rota uzantıları, ilgili şehir talebi  NECC/Cs lere yapılarak ECF yönetimine önerilir. Bir başvuru süreci gerektirmez.

Başvuru Dosya İçeriği

Başvuru dosyası, başvuran kurum imzası ile aşağıdakileri içerecek şekilde hazırlanır. İngilizce sunulması gerekmektedir. Başvuru yılı aralık son günü, eposta, kargo yada  elden teslim yapılarak görüş alışverişi yapılır.

İzmir BŞB başvurusu için geniş ölçekli yerel katılımlı bir NowWeMove NowWeBike kampanya kapsamında     Muğla – Brüksel bisiklet turu ile NİYET BEYANI (2015) yapılmıştır. (46 gün, 2744 km, 13 ülke sınır geçişi)

Başvuru Dosyasında  istenen Dökümanlar:

  1. Yeni rota yada uzantı rota gerekçeleri, hikayesi, konsepti anlatım, güzergah için vurgulanması gerekli noktaların bilgileri, yeni rota için iki ülke tarafından kabul görmüş yaratıcı, pazarlama stratejisine uygun  bir isim belirlenmelidir,
  2. Marka değeri ve pazarlama potansiyeli, yaratıcı yenilikçi özellikleri,
  3. Rota haritası (min 1: 5.000.000), gerekli yerlerde bölgesel detay haritalar,
  4. Mevcut yol işaretleri, bilgi panoları vb
  5. Bisiklet turcuları için hizmetler, bisiklet dostu işveren, konaklama vb
  6. Mevcut yerel/bölgesel/ulusal bisiklet ağları ile bağlantı bilgileri,
  7. Toplu ulaşım için seçenekler, kara-deniz-hava ulaşımı ile bağlantı ve kent içi ulaşım seçenekleri,
  8. Tanıtım, kampanyaları, yapılmış yada planlanan yerel / Ulusal / Uluslararası ölçekli,
  9. Rota keşif turları, ana güzergahlar ve alt rota bağlantıları,
  10. Yönetim organizasyonu şeması, mevcut yada planlana projeler için öneriler rotanın sürdürülebilirliğini sağlayıcı yönetim ve finansal kapasite ve sorumluluk paylaşımı,
  11. Ekler, iki ülke işbirliği için güzergah üzerindeki şehirler, kurumlar, NECC/Cs ler vb ilgili kurum destek mektupları,
  12. Aktörler, ECF, EVC, EVMT, NECC/Cs, Ulusal/bölgesel paydaşlar, kamu – yerel yönetimler – STK lar ve sektörel paydaşlar,
  13. Ücretlendirme, YENİ rota yada ÖNEMLİ UZANTI ve DEĞİŞİM rota başvuru ücreti, dosya değerlendirme için kabul edildiğinde  3 taksit olarak talep edilmektedir.

Aktörler – Sürecin Kilit Paydaşları

European Cyclists’ Federation (ECF)      

  • ECF, EuroVelo'nun Avrupa düzeyinde uygulanmasını, işleyişini ve kalite güvencesini koordine eder.
  • ECF'nin EuroVelo Yönetim Ekibi (EVMT), ECF içindeki tüm EuroVelo konularında ana irtibat birimi  olarak süreci destekler.

EuroVelo Konseyi (EVC)

  • EVC, EuroVelo'nun uygulanması ve işletilmesinde ECF için bir danışma organıdır.
  • Her yeni rota veya büyük değişiklik önerisi hakkında EVC'ye danışılır ve bu konularda kararlar alınır.

ECF Yönetim Kurulu

  • ECF Yönetim Kurulu, ECF'deki en yüksek karar alma organıdır.
  • ECF Yönetim Kurulu, EVC toplantılarına katılan yönetim kurulu “irtibat kişisi” aracılığıyla yeni rotalar veya büyük değişiklik önerileri hakkındaki görüş önerileri, tartışmalar ve kararlar hakkında bilgilendirilir.

Ulusal EuroVelo Koordinasyon Merkezleri ve Koordinatörleri (NECC/Cs'ler)

  • NECC/Cs'ler, EuroVelo'nun Ulusal düzeyde uygulanmasını, işletilmesini ve kalite güvencesini koordine eder ve sağlar.
  • NECC/Cs'ler, EuroVelo konularında Ulusal düzeyde kararlar alır ve ayrıca ECF'e büyük değişiklikler önerir.
  • ECF'ye sunulan tüm yeni rota veya büyük değişiklik tekliflerinde ilgili NECC/Cs'lere danışılır.

50 km üzeri büyük değişiklik önerisidir. 50 km altı değişiklikler NECC/Cs ler tarafından ECF ve EVMT önerilebilir.

NECC/Cs - Ulusal EuroVelo koordinatörlüğünü 2007 yılında Muğla merkezli kurulmuş ENVERÇEVKO derneği 2011 yılında bu yana yürütmektedir. ENVERÇEVKO derneği ECF,   ISCA-International Sport and Culture Association ve WCA – World Cycling Alliance üyesidir.  CFE – Cycle Friendly Employer Bisiklet Dostu İşveren sertifkasyon projesini koordine eder. 2021 yılında kurulan TÜBİDEF – Tüm Bisiklet Dernekleri federasyonu kurucu üyesidir.

EuroVelo Proje Paydaşları

  • Proje ortakları, ECF ve ilgili NECC/C'ler ile istişare halinde, belirli projeler kapsamında bir EuroVelo rotasının bölümlerinin teslimini destekleyebilir.
  • İlgili EuroVelo proje ortakları değişiklikler önerebilir ve teklifler hakkında ECF' ye geri bildirimde bulunabilir.

Başvuru Değerlendirme:

EuroVelo ağına dahil olmak üzere yapılacak yeni / uzantı rota başvuru dosyaları her üç yılda bir ECF tarafından kabul edilir.

Bunlar 2013 / 2016 (İzmir BŞB Başvurusu) / 2019 / 2022 (Mevcut dönem) / 2025  yıllarını kapsamaktadır. Bu süreç 12 Şubat 2022 de yayımlanan EuroVelo 2030 strateji belgesinde ilan edilmiştir.

Başvuru dosyası vermeden önce resmi olmayan bir başvuru  NİYET BEYANI yapılmalıdır. Niyet Beyanı başvuru öncesi yıllarda olgunlaştırılmalı ve en az 6 ay kadar önce resmi olarak NİYET BEYANI yapılarak görüş istenmelidir. Niyet Beyanı yapmak üzere, ECF AGM Yıllık Genel Kurul toplantıları / NECC/Cs toplantıları / EuroVelo & Cycle Tourism konferansları / Velocity zirveleri ve varsa başvuran kuruluşun ECF ağlarındaki (C4C ve CFE vb ağlar) toplantıları öngörülmelidir. Buna ilave olarak randevulu bir ECF Brüksel ofisi ziyaret edilebilir.

Başvuru dosyaları değerlendirmesi yeni dönemler için başvuru öncesi ofis / lobi çalışmalarının seviyesine göre 3-6 yıl kadar sürmektedir. Örnek 2 yıllık saha ve ofis çalışmaları, 2016 yılındaki İzmir BŞB başvuru dosyasına eklenmiştir. Her yıl yoğun görüşmeler saha çalışmaları sürmüştür. 12 Ekim 2019 ECF Yönetim kurulunda kabul edilmiştir. Tavsiye edilen çalışmalar için 2 yıllık bir iyi niyet taahhütnamesi iki taraflı imza altına alınmıştır.

Başvuru dosyası kabul edilip değerlendirme süreci başladığında, NECC/Cs işbirlikleri, karşılıklı görüşmeler, iki ülke işbirlikleri, uluslararası lobi ve ECF karşılıklı ziyaretlerle desteklenmeli, ilgili ülke ve şehirleri kapsayacak şekilde ofis ve saha çalışmaları içermelidir.

Rota Teklifi Başvuru Ücreti

EuroVelo ağına başvuru dosyası değerlendirme süreci 3 ve 6 yıllık süreçlere göre ücretlendirilir. Dosya kabulü ve değerlendirme sürecine göre 3 eşit taksit ile ECF tarafından başvuran kuruma faturalandırılır.

Başvuru ücreti ödeme takvimi:

  • İlk aşamada teklifin kontrol sonrası karar aşamasında,
  • Güzergahların uygulanması sürecinde
  • Nihai karar aşamasında,

3 yıllık Süreç

  • Yeni Rota teklif dosyası  değerlendirme ücreti                          30.000 Euro + 1 Euro/km + Vergi
  • Önemli Uzantı ve  değişim teklif dosyası değerlendirme ücreti             15.000 Euro + 1 Euro/km + vergi

6 yıllık Süreç

  • Yeni Rota teklif dosyası  değerlendirme ücreti                          60.000 Euro + 1 Euro/km + Vergi
  • Önemli Uzantı  teklif dosyası değerlendirme ücreti                   30.000 Euro + 1 Euro/km + vergi

Başvuru teklif değerlendirme ücretine aşağıdakiler dahildir:

  1. Teklifin değerlendirilmesi (saha ziyaret(ler)i dahil);
  2. Süreç boyunca başvuru sahibi ile düzenli iletişim;
  3. Başvurunun durumu hakkında EVC, ECF Kurulu, EVGM ve diğer ilgili forumlara düzenli olarak rapor vermek;
  4. Rotanın gelişim seviyelerini doğrulamak ve bir kullanıcının bakış açısını almak için sürecin sonunda gerçekleştirilen rotayı bisikletle sürmek;
  5. Yeni rota bilgi panelleri hakkında geri bildirim;
  6. EuroVelo  Rota Veri tabanında değişiklik yapmak veya bilgi eklemek;
  7. www.EuroVelo.com  web sitesinde değişiklik yapmak veya bilgi eklemek;
  8. Yeni rota, ana bölüm veya değişikliğin eklenmesiyle ilgili diğer markalaşma konuları;
  9. Yeni alan adlarının kaydedilmesi (yeni rotalar / yeni rota adları olması durumunda);
  10. EuroVelo basılı haritasında değişiklik yapmak veya bilgi eklemek;
  11. Ek olarak lobi ve iletişim eylemleri.

Altı yıllık bir süreç durumunda ek maliyetler:

  1. Yetkililerle müzakerelerde uygulama komitesine destek olmak;
  2. Lobi çalışması;
  3. Ulusal bir rehber olmaması durumunda rota geliştirme süreci hakkında rehberlik;
  4. Güzergahın gelişme durumunun ve ihtiyaç duyulan yatırımların değerlendirilmesinin desteklenmesi (eylem planlaması), öngörüde bulunmak,

Ulusal/Bölgesel Bisikletli Turizm & EuroVelo çalışmaları

Bölgede bisikletli turizmi geliştirmek kırsal kalkınma, çevresel, yerel ekonomi, sağlık ve iş potansiyeli bakımında önemlidir. Bisikletli turizm  çalışmalarının iki ülke işbirliği için uygun bağlantı sağlanarak EuroVelo – Avrupa Bisiklet Rotaları ağına bağlanması, yılda 6 milyon ziyaretçi alan bir platform üzerinden tanıtım anlamına gelmektedir.

Bisikletli Turizm çalışmaları uzun soluklu, paydaş işbirlikleri, gerek ulusal gerekse Uluslararası projeler / kampanyalarla desteklenmelidir. Önemli bir yatırım gerektirmektedir. Mevcut yapılmış / planlanmış olan kentiçi rotalar, şehirlerarası güzergahlar saha teknik turu ile uzman yetkililer tarafından pedallanmalıdır.

Ülkemizin, EV8 İzmir uzantısı olan güzergah üzerinde Rota geliştirme,  Lobi ve tanıtım çalışmaları,  Güney Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde bisikletli Turizm çalışmaları ve mevcut rotalarda EuroVelo kriterlerine uygun güzergahları UZANTI ROTA / YENİ ROTA potansiyel başvurular için değerlendirilebilir.

Potansiyel güzergah bağlantıları için aşağıdaki ofis/saha çalışmaları önerilebilir.

Bu Önerileri bir yıllık BAŞLANGIÇ çalışmalarını içermektedir.

  1. İlgili BAŞVURAN kurumda Bisiklet Müdürlüğü/Şefliği kurulmalıdır. En az iki kişi burada görevlendirilmeli, istekli, bisiklet kullanan kişiler görevlendirilmelidir.
  2. İlk bilgilendirme ve işbirliği için NEC/Cs  işbirliği sağlanarak, resmi başvuru tarihinden en az 6 ay önce (HAZİRAN ayları) yapılmış çalışmalar ECF’e  NİYET BEYANI ile (draft Proposal) bildirilmelidir. İlgili toplantı ve çalıştaylara katılımlar sağlanmalıdır.
  3. 2-3 günlük ön BİLGİLENDİRME ÇALIŞTAYI ilgili bölgesel paydaşlar daveti ile BAŞVURAN kurum ev sahipliğinde  planlanmalıdır.
  4. Saha bisiklet turu ile MEVCUT durum / planlı durum için görüş alışverişi sağlanmalıdır.
  5. Başvuru için uzun soluklu bir girişim başlatılacak ise ilgili uzman görevlendirmeleri için resmi protokol süreci başlatılmalıdır.
  6. Hazırlanan çalışma planı yol haritası uygulanması için kurum içi resmi süreçler işletilmelidir.
  7. Rotanın bütüncül yaklaşımı için ZORUNLU iki ülke işbirliğini sağlayacak bağlantı ve komşu il  güzergahları ve destekleyici görüşler sağlanmalıdır. Sınır ötesi bisiklet turları öngörülmelidir.
  8. Saha çalışmaları için gerekli TEKNİK MALZEME tedarik edilmelidir.
  9. Ulusal ve Uluslararası LOBİ ve GÖRÜNÜRLÜK için ECF odaklı çalışmalar/toplantılar aktif, gündem oluşturacak şeklide takip edilmelidir.
  10. Tanıtım faaliyetleri için Ulusal ve Uluslararası KAMPANYALAR takip edilmeli, yıl içine yayılarak Uluslararası görünürlük ve farkındalık sağlanmalıdır.  
  11. Çalıştay / yuvarlak masa toplantıları – iki ülke işbirliği, davetliler vb  planlanmalıdır,
  12. Mevcut kentiçi rotalar yada şehirleri bağlayan güzergahlardan uygun olan ANA HATLAR için haritalar, başvuruya esas olacak şekilde yapılmalıdır.                                                                     
  13. ECF odaklı C4C Bisiklet Şehirleri Ağı üyeliği ve CFE Bisiklet dostu işveren sertifikasyonu aday güzergah şehirlerinde birer pilot uygulamalar yapılması artı değerdir.     
  14. Film hazırlığı tüm kısa video, dron ve fotolardan kurgulanması artı değerdir.  
  15. Süreci geliştirecek ALTYAPI ve TANITIM proje hazırlıkları ve KAMPANYA projeleri artı değerdir.                
Editör: TE Bilisim