İzmir Barosu: İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na

8/7/2021 tarihi itibari ile basit yargılama usulü kapsamında yapılan CMK görevlendirmelerine ilişkin raporlar, bu görevler için ödeme yapılmayacağı gerekçesiyle iade edilmiştir.

İdari İşler Müdürlüğü ile şifahen yaptığımız görüşmelerde;  Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nün Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndermiş olduğu düşünce örneğinde, duruşmaya girilmeyen basit yargılama işleri için ödeme yapılmayacağı belirtilmiş olduğundan, Savcılığınızca da aynı yönde hareket edileceği bildirilmiştir.

Basit yargılama usulünde de avukatlar savunma hazırlamakta, müvekkilleri ile görüşmekte, adliyeye gitmekte, kanun yollarına başvuru yapmaktadır.

Basit yargılama usulünde ücret hakkı, duruşmaya girme zorunluluğuna bağlanamaz.

Aksi yöndeki kabul, bu dosyalarda CMK aracılığıyla görevlendirilen meslektaşlarımızın zorla çalıştırılması sonucunu doğuracaktır.

Avukatların yaptığı işi bilmeyen, değersizleştiren, küçümseyen bu düşünceyi kabul etmemiz mümkün değildir.

Meslektaşlarımızın emeklerinin sömürülmesine, avukatlığın değersizleştirilmesine  izin vermeyeceğiz. 

Bir an önce bu hatalı değerlendirme/uygulamadan dönülerek; basit yargılama usulüne ilişkin işler için yapılan CMK görevlendirmelerinde meslektaşlarımıza ücret ödenmesinin sağlanması gerekmektedir.

Ödemenin yapılacağı hususu Baromuza bildirilene kadar basit yargılama usulü kapsamında CMK görevlendirmesi yapılmayacağı,

Mahkemelerce dosya esas numarası girilerek yapılacak görevlendirmelerin meslektaşlarımızca başkanlığımıza bildirmesi halinde, görevlendirmelerin iptal edileceği hususlarını bilgilerinize sunarız.

İzmir Barosu Başkanlığı

YAZI ASLI İÇİN TIKLAYINIZ

Editör: TE Bilisim