BM Üye Devletleri, İnsan Hakları Konseyi'nin yeni bir oturumu için Pazartesi günü Cenevre'de bir araya geldiler ve  burada BM hakları şefi  Michelle Bachelet  , ülkeleri her yerde adaletsizlikle mücadele etmek için "fırsat yaratmaya " çağırdı.

Oturumun açılış gününde Konsey'e hitaben bir konuşma yapan Bayan Bachelet, tıpkı Dünya Sağlık Örgütü'nün ( WHO ) 307.000'den fazlası dahil olmak üzere yarım milyondan fazla yeni koronavirüs enfeksiyonu vakasını duyurması gibi, COVID-19 ile yüzleşmek için küresel dayanışma çağrısında bulundu. 

Hiçbir ülke pandemiden kaçınmadı

Gelir yelpazesindeki ülkeler için insan haklarına dayalı politikaların bu etkileri yıkıcıdan yönetilebilir hale getirmeye yardımcı olabileceğine inanıyorum; ve daha iyi koruma ve daha fazla dirençle iyileşmeye katkıda bulunur. "Dünya nadiren COVID-19 kadar karmaşık eşzamanlı, küresel bir şok yaşadı" dedi. “Hiçbir ülke bağışlanmadı, ancak salgının tıbbi, sosyal ve ekonomik sonuçları büyük farklılıklar gösteriyor."

Yüksek Komiser, pandeminin "dünya çapında yerleşik, siyasi, sosyal ve ekonomik krizlerle" çarpıştığını ileri sürerek, "bizi bu virüse karşı daha savunmasız hale getiren ve zararları için giriş noktaları yaratan bu temel kırıkların - öncelikle sonuçlandığını ekledi. insanların seslerini ve insan haklarının korunmasındaki boşlukları dışlayan siyasi süreçlerden. "

'Derin eşitsizlikler'

Nikaragua ve Venezuela'daki durumlarla ilgili ayrı güncellemelerin öncesinde, özellikle Amerika kıtasına dönersek, Bayan Bachelet, COVID-19'un bölgedeki şiddetli sosyo-ekonomik etkisinin "kalkınmadaki derin eşitsizliklerle" mücadele için harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Bazı "kırılgan" demokratik sistemlerin varlığı göz önüne alındığında, bunun aynı zamanda potansiyel olarak yüksek sosyal huzursuzluk risklerinin bir uyarısı olabileceği konusunda uyardı.

Buna karşı koymanın tek yolu, eşitsizliklerin, dışlanmanın ve ayrımcılığın temel nedenlerini ele alacak sürdürülebilir bir iyileşmedir.

"Bölgede artan şiddet düzeylerine yanıt olarak demokrasiyi güçlendirmek ve insan haklarını korumak da çok önemli olacak" dedi.

Beyaz Rusya, Yunanistan, Polonya ve daha fazlası gündemde

Bayan Bachelet, küresel olarak "keskin bir şekilde artan acı ve kargaşayı" kınayarak, insan hakları ilkelerinin ve eylemlerinin sosyal, ekonomik ve politik istikrarsızlığı önleyerek şoklara ve çaresizliğe karşı "direnç" sunduğunda ısrar etti.

Her Konsey toplantısının açılış gününde alışılageldiği üzere, BM hakları başkanı ayrıca devam eden ihlallerin ele alınması gereken uzun bir ülke listesinin altını çizdi.

Bunlara Belarus da dahil - barışçıl gösterilere yönelik devam eden şiddetli baskıların devam eden "endişe verici raporlarının" olduğu, "özellikle kadınlar", dedi Bayan Bachelet, Belarus'ta sosyal barışın yeniden tesis edilmesinin "geniş kapsamlı diyalog, reformlar ve ağır insan hakları ihlallerinden hesap verebilirlik ” önemli dedi.

Yüksek Komiserin açıklamasında adı geçen iki düzineden fazla ülkeden Polonya'nın "LGBTİ'siz bölgeleri" ve önümüzdeki ay yapılacak seçimler öncesinde Tanzanya'nın "demokratik ve sivil alana yönelik artan baskısı" endişeyle belirlendi.

Bayan Bachelet, geçen hafta Yunanistan'ın Midilli Adası'ndaki büyük bir sığınakta çıkan yangının ardından, devam eden cinayetler ve cinayetlerle ilgili uyarılardan önce, Avrupa Birliği Üye Devletlerinin binlerce göçmen ve mültecinin durumunu hafifletme ihtiyacına odaklandı. Irak'ta silahlı gruplar tarafından - hesap verme sorumluluğu olmaksızın hak savunucularına yönelik saldırılar ve 9,3 milyon insanın gıda güvencesiz olduğu Suriye'deki sağlık tesislerinin "kasten bombalanması".

Acil tartışma çağrısı

Yüksek Komiserin Beyaz Rusya konusundaki endişelerini tekrarlayan AB delegasyonu, Konsey Üyelerinin önümüzdeki Cuma günü 25 lehte, iki aleyhte ve 20 çekimser oyla gerçekleştirmeyi kabul ettiği, ülkedeki gelişmelerle ilgili nadir bir Acil Tartışma çağrısı yaptı.

AB delegasyonun, Almanya'nın Cenevre'deki BM Büyükelçisi Michael von Ungern-Sternberg, Ağustos ayındaki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce ve sonra, Doğu Avrupa ülkesindeki "insan hakları durumunun keskin bir şekilde kötüleşmesi" nedeniyle girişimin gerekli olduğunu söyledi.

Gelişme,  Cuma günü  de "meşru demokratik haklarını kullanan" insanların tutuklanmasıyla ilgili endişelerini dile getiren BM Genel Sekreteri António Guterres tarafından Belarus'taki barışçıl göstericilere karşı uygulanan şiddetin kınanmasının ardından geldi .

Beyaz Rusya heyeti, dışarıdan müdahaleyi gerekçe göstererek önerilen tartışmayı reddetti.

İnsan Hakları Konseyi , en az yılda üç kez toplanır. Şu anki 45. seansı 6 Ekim'e kadar devam edecek.

Editör: TE Bilisim