Caltech'teki bir mikrobiyolog ekibi, Dünya'daki en bol elementlerden biri olan manganezle beslenen bir bakteri türü keşfetti.

Jeoteknik ve Gezegensel Bilimler Bölümü'nde ve Caltech'te Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Bölümünde araştırmacı olan Profesör Jared Leadbetter , “Bunlar, manganezin yakıt kaynağı olarak kullanıldığı ilk bakteriler” dedi .

“Doğada mikropların harika bir yönü, metaller gibi görünmeyen malzemeleri metabolize edebilmeleri ve hücreye faydalı enerji vermeleridir.”

Profesör Leadbetter ve meslektaşı Caltech doktora sonrası araştırmacı Hang Yu , daha önce çevreden beklenmeyen mikroorganizmaların manganezi enerji için oksitleyebilme olasılığını inceledi.

Bir cam kavanozu manganez karbonat (MnCO 3 ) ile kapladılar ve Pasadena, Kaliforniya'dan belediye musluk suyu ile doldurmadan ve oda sıcaklığında inkübe etmeden önce kurumasına izin verdiler.

Birkaç ay sonra krem ​​rengi karbonat kaplama, koyu bir manganez okside oksitlendi.

“'Bu nedir?' Diye düşündüm. Uzun zamandır aranan mikropların sorumlu olup olmayacağını merak etmeye başladım, bu yüzden bunu anlamak için sistematik olarak testler yaptık ”dedi.

Yeni keşfedilen bakteri, Candidatus Manganitrophus noduliformans olarak adlandırılan, Nitrospirae filumuna aittir ve bilinen Nitrospira ve Leptospirillum cinsi türleriyle uzaktan ilişkilidir.

Profesör Leadbetter, “Bu canlıların akrabalarının yeraltı sularında yaşadığına dair kanıtlar var ve Pasadena'nın içme suyunun bir kısmı yerel akiferlerden pompalanıyor,” dedi.

Ekibin bulguları, deniz tabanının çoğunu noktalayan mangan nodüllerini anlamakla ilgili olabilir.

Greyfurt kadar büyük olabilen bu yuvarlak metalik toplar, deniz araştırmacıları tarafından 1870'lerde HMS Challenger'ın yolculukları kadar erken biliniyordu .

Yazarlar, tatlı suda bulduklarına benzer mikropların bir rol oynayabileceğini merak ediyorlar ve gizemi daha da araştırmayı planlıyorlar.

“Bu, deniz mangan nodüllerini madencilik tarafından yok edilmeden önce daha iyi anlama gereğinin altını çiziyor,” dedi Dr.

Ekibin makalesi Nature dergisinin 15 Temmuz 2020 sayısında yayınlandı .

_____

H. Yu ve JR Leadbetter. 2020. Manganez oksidasyonu yoluyla bakteriyel kemolitoototrofi. Nature 583,453-458; doi: 10.1038 / s41586-020-2468-5

Editör: TE Bilisim