Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) popüler sosyal medya uygulaması Instagram’a erişim yasağı getirme kararını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde yasak kararının ifade ve basın özgürlüğüne yapılan bir saldırı olduğuna dikkat çekti.

“Instragram hangi gerekçeyle kapatıldı?”

DEM Parti Diyarbakır milletvekili ve TBMM dijital mecralar komisyonu üyesi olan Sevilay Çelenk, BTK’nın verdiği erişim yasağı kararını eleştirerek, “ Instagram'ın erişime kapatılması, ifade özgürlüğü ve bilgiye erişim hakkı bağlamında nasıl değerlendirilmektedir? Bu kararın demokratik hak ve özgürlükler üzerindeki etkileri göz önünde bulundurulmuş mudur? Tarafınızca bu konuda kamuoyu ne zaman bilgilendirecektir?” dedi.

“AYM’nin kararı tanınmıyor”

BTK’nın Instagrama yönelik yasak kararının ardından,  web sitesi üzerinden açıklama yayımlayan AYM ise İletişim Başkanlığı'nın basın ve ifade özgürlüğüne müdahale edebilecek yetkilerini iptal ettiğini duyurmuş, kararın Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenemeyecek temel haklar ve özgürlükler kapsamında alındığını bildirmişti. AYM’nin kararını hatırlatan Çelenk, BTK’nın AYM kararıyla taban tabana zıt karar vermesini eleştirerek, “ AYM'nin İletişim Başkanlığı'nın basın ve ifade özgürlüğüne müdahale edebilecek yetkilerini iptal etmesinin, ifade özgürlüğü üzerindeki düzenlemeleri güçlendireceği beklenirken, bu kararla taban tabana zıt olan Instagram'ın yasaklanması kararı hangi gerekçeyle alınmıştır?” dedi.



 

Narin Güran cinayetinde 8 zanlı tutuklandı! Narin Güran cinayetinde 8 zanlı tutuklandı!

“Türkiye’de 57 milyon kişi Instagram kullanıyor”

We Are Social 2024 raporuna göre Türkiye’de 57 milyon 100 bin kişinin Instragramı kullandığını belirten Çelenk, bu yasak kararıyla milyonlar kişinin mağdur edildiğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Türkiye’de 57 milyon 100 bin kişinin kullandığı Instagram'ın erişime kapatılmasının ardından bu platformu profesyonel amaçlarla kullanan küçük işletmeler ve bireylerin ekonomik açıdan nasıl etkileneceği düşünülmüş müdür? Bu etkileri azaltmak amacıyla hangi önlemler alınmıştır?”

Önceki yasakları hatırlattı

Çelenk, Türkiye’de daha önce  Youtube, Twitter, ve Wikiedia yönelik erişim yasakları ve bunların getirdiği hak mağduriyetlerini de hatırlatarak  iktidarı bu yasaktan dönmeye çağırdı: 

“Daha önce YouTube, Twitter ve Wikipedia gibi platformların erişime kapatılması kullanıcıların bilgiye erişim, ifade özgürlüğü ve ekonomik faaliyetleri üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratmıştır. Bu etkiler göz önünde bulundurulmadan neden ve hangi gerekçeyle yeni bir yasaklama/erişim engeli kararı alınmıştır? Aynı zamanda Instagram’a erişim yasağı kararı alınırken Türkiye’nin uluslararası alanda dijital özgürlükler konusundaki itibarına zarar verme olasılığı değerlendirilmiş midir?”

“Kaç dijital mecra yasaklandı”

Çelenk, Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması isteğiyle Meclis’e verdiği soru önergesinde Türkiye’de bugüne kadar kaç dijital mecranın kamu güvenliği gerekçesiyle yasaklandığı bilgisini talep etti.

KONUYA DAİR ÖNERGEYİ EKTE BULABİLİRSİNİZ.

EK1 SORU ÖNERGESİ

EK2 SEVİLAY ÇELENK’İN MECLİSTEN FOTOĞRAFI

Editör: Haber Merkezi