Bilim insanları, 1970'lerde Sibirya'da keşfedilen mamutların dişlerinden DNA sıraladı.

Çarşamba günü yayınlanan bir araştırmaya göre, bir milyon yıldan fazla bir süredir Sibirya permafrostunda gömülü mamutların dişleri, şimdiye kadar dizilenen en eski DNA'yı ortaya çıkardı ve derin geçmişe genetik bir spot ışığı parlattı.

Araştırmacılar, biri yaklaşık 800.000 yaşında ve ikisi bir milyon yıldan daha eski olan üç örneğin, yünlü mamutun antik mirası da dahil olmak üzere dev Buz Devri memelilerine önemli bilgiler sağladığını söyledi.

Genomlar, 780.000 ila 560.000 yıl öncesine dayanan bir at olan daha önce dizilenen en eski DNA'yı çok aşıyor.

Bu DNA inanılmaz derecede eski. Stockholm'deki Paleogenetik Merkezi'nde evrimsel genetik profesörü ve dergide yayınlanan araştırmanın kıdemli yazarı Love Dalen, örnekler Viking kalıntılarından bin kat daha eski ve hatta insanların ve Neandertallerin varlığından bile daha eski.

Mamutlar ilk olarak 1970'lerde Sibirya'da keşfedildi ve Moskova'daki Rusya Bilimler Akademisi'nde yapıldı.

Araştırmacılar, örnekleri ilk olarak, küçük kemirgenler gibi belirli dönemlere özgü olduğu bilinen ve aynı tortul katmanlarda bulunan diğer türlerle karşılaştırarak jeolojik olarak tarihlendirdiler.

Bu, memelilerden ikisinin bir milyon yıldan daha eski eski bozkır mamutları olduğunu gösteriyordu.

Üçlünün en küçüğü, şimdiye kadar bulunan en eski yünlü mamutlardan biridir.

DNA yapboz

Dalen bir basın brifingine yaptığı açıklamada, araştırmacılar ayrıca her mamut dişinden küçük toz örneklerinden genetik verileri çıkardılar, "aslında yemek tabağınıza koyacağınız bir tutam tuz gibi".

Bilim insanları, çok küçük parçalara ayrışmış olsa da, DNA zincirlerini oluşturan ve genetik bilgilerden yaş tahminleri yapan on milyonlarca kimyasal baz çiftini sıralayabildiler.

Bu, Krestovka adlı en yaşlı mamutun yaklaşık 1.65 milyon yaşında olduğunu, ikincisi Adycha'nın yaklaşık 1.34 milyon yaşında olduğunu ve en genç Chukochya'nın 870.000 yaşında olduğunu gösteriyor.

Dalen, en eski mamutla ilgili tutarsızlığın, DNA tarihleme sürecindeki eksik tahmin olabileceğini, yani jeolojik kanıtların önerdiği gibi yaratığın muhtemelen yaklaşık 1,2 milyon yaşında olduğu anlamına geldiğini söyledi.

Ancak, örneğin gerçekten daha yaşlı olduğunu ve bir noktada donmuş topraktan çözüldüğünü ve ardından daha genç bir tortu tabakasında sıkışmış olmasının mümkün olduğunu söyledi.

Uppsala Üniversitesi Yaşam için Bilim Laboratuvarı'nın başyazarı Tom van der Valk, DNA parçalarının milyonlarca küçük parçadan oluşan bir bulmaca gibiydi, "modern, yüksek kaliteli DNA'dan alacağınızdan çok daha küçük bir yol, çok daha küçük" dedi.

Araştırmacılar, algoritmaları için bir şablon olarak mamutun modern bir akrabası olan Afrika filinden alınan bir genomu kullanarak, mamut genomlarının parçalarını yeniden oluşturmayı başardılar.

Çalışma, daha eski Krestovka mamutunun, araştırmacıların diğer mamutlardan yaklaşık iki milyon yıl önce ayrıldığını ve Kuzey Amerika'yı kolonileştirenlerin atası olduğunu tahmin ettiği, daha önce tanınmayan bir genetik soy temsil ettiğini buldu.

Çalışma ayrıca milyon yıllık Adycha bozkır mamutundan Chukochya ve diğer daha yeni yünlü mamutlara kadar olan soyları da izledi.

Eski örnekte tüylülük, termoregülasyon, yağ birikintileri ve soğuğa tolerans gibi Kuzey Kutbu'ndaki yaşamla ilişkili gen varyantları buldu ve bu, mamutların yünlü mamut ortaya çıkmadan çok önce tüylü olduğunu düşündürdü.

Buz Devri devleri

Sibirya, kuru ve soğuk Buz Devri koşulları ile sıcak, yağışlı dönemler arasında gidip geldi.

Dalen, iklim değişikliğinin donmuş toprakları erittiğini ve daha fazla örnek ortaya çıkardığını, ancak artan yağışların kalıntıların yıkanıp gittiği anlamına gelebileceğini söyledi.

Yeni teknolojilerin, 2,6 milyon yıl öncesine dayanan permafrostta bulunan kalıntılardan daha da eski DNA dizilemesinin mümkün olabileceği anlamına geldiğini söyledi.

Araştırmacılar, modern türlerin evrimine ışık tutmak için geyik, muskox, kurt ve lemminglerin ataları gibi yaratıklara bakmaya istekliler.

Illinois Üniversitesi Hayvan Bilimleri Bölümü'nde profesör olan Alfred Roca Nature'da yayınlanan bir yorum yazısında "Genomik, Buz Devri devleri tarafından derin zamanlara itildi" dedi.

"Etraflarını saran küçük memeliler de yakında günlerini geçirebilir."

Editör: TE Bilisim