Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2020 Erişilebilirlik Yılı kapsamında pek çok farklı faaliyeti hayata geçirirken; engelli ve yaşlıların kamuya sunulan hizmetlere kolay ulaşabilmesi için de yol haritası oluşturacak “Erişilebilirlik Kılavuzu” hazırladı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, engelli vatandaşların daha rahat bir yaşama kavuşmasını ve belli standartların hayata geçirilmesini çok önemsediklerini söyledi. Bakan Selçuk, “Bilindiği üzere 2020 yılı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından Erişilebilirlik Yılı ilan edildi. Biz de Erişilebilirlik Yılında, mimari tasarımlar için Erişilebilirlik Kılavuzu yayımlayarak, kamu kurumları, belediyeler, akademisyenler, öğrenciler ve tasarımcı olarak çalışan mimar ve mühendislerin kullanımına sunduk.” dedi.

Yazılı ve Görsel İçeriği ile Rehber Niteliğinde

Kılavuzun, ulusal standartları baz alan ve mevzuattaki son düzenlemeleri de içeren yazılı ve görsel içeriğe sahip bir rehber niteliğinde olduğunun altını çizen Bakan Selçuk, “Erişilebilirlik Kılavuzu, yapılarda tasarımın ilk aşamasından son aşamasına kadar başvurulabilecek, açıklayıcı metinlerin yanı sıra mimari çizimlerin üç boyutlu görseller ile desteklendiği bir kaynak olarak planladık.” diye konuştu.

Üniversitelerde Kaynak Yayın Olarak Kullanılabilecek

Bakan Selçuk, “Kılavuz, hem tasarımcı hem de uygulayıcılar açısından farkındalığı arttıracak. Aynı zamanda üniversitelerin teknik eğitim veren bölümleri için de kaynak yayın olarak kullanılabilecek.” şeklinde konuştu.

Bina Bahçeleri ve İç Mekânlar İçin Erişilebilirlik Standartları Anlatılıyor

Öte yandan, kılavuz, bir binada bulunan tüm fiziksel mekânlar ve donanımların ele alındığı bölümlerden oluşuyor. “Erişilebilirlikte Ölçüler ve Temel Tasarım Kuralları” başlığı altındaki ilk bölümde, farklı engel gruplarındaki vatandaşların ve yaşlıların hareketliliklerini sağlamaları için tasarımda yer verilmesi gereken ilkeler açıklanıyor. “Bina Yakın Çevresi” ve “Otoparklar” bölümlerinde bina bahçeleri ve iç mekânlar için erişilebilirlik standartları anlatılıyor. “Bina Girişleri” ile “Kapılar ve Pencereler” bölümlerinde, binaya girişte, iç kapılarda ve pencereler için yapılması gereken erişilebilirlik düzenlemelerine yer veriliyor.

Mutfak, Banyo ve Odalardaki Erişilebilirlik Koşulları Bulunuyor

“Bina İçi Dikey Dolaşım”, “Alarmlar ve Bina Tesisatı”, “İşaretlemeler” ile “Hissedilir Yürüme Yüzeyi İşaretleri” bölümlerinde asansör ve merdiven ile alternatif erişim yöntemleri ve düzenlemelere yer verilirken; “Diğer Kullanım Alanları” bölümde ise mutfak, banyo ve odalarda uygulanması gereken erişilebilirlik koşulları bulunuyor.

Editör: TE Bilisim