Mahalle lideri Minevver UN Women tarafından KEDV işbirliğinde uygulanan Evden Eve Dayanışma Programı dahilinde kendi liderlik yolculuğunu anlatıyor.

33 yaşındaki Minevver Tuvarlak, Gaziantep'te yaşıyor. Minevver mahalle lideri olarak çalışmaya başlamadan önce değişik işlerde çalıştı. Sorunlu geçen ilk evlilik ve sıkıntılı bir geçmişi olan Minevver sonunda hayata yeniden başlamaya karar verdi ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın (KEDV) kapısını çaldı. Tuvarlak, KEDV'de katıldığı beceri geliştirme kurslarıyla yavaş yavaş kendine güvenini kazanırken ve güçlenirken, hikayeleri kendisine benzeyen kırılgan yapıdaki Suriyeli ve Türk kadınlarını desteklemek üzere mahalle lideri olarak çalışmaya karar verdi. Tuvarlak, UN Women tarafından KEDV işbirliğinde uygulanan Evden Eve Dayanışma Programı'nın aktif bir parçası olarak kendi liderlik yolculuğunu paylaşmaktan gurur duyuyor.

Zor bir hayat sürdüm

"Bu benim ikinci evliliğim olmasına rağmen şimdi memnunum. Geçmişte büyük inişler çıkışlar yaşadım. Hayatımdaki bu kargaşa devam ederken, bir tür arayış içindeydim ama nereye gideceğimi bilmiyordum. Bu süreçte kadınlara destek veren merkezler olduğunu duymuştum ama yine de isteksizdim çünkü yeterince bilgi sahibi değildim. KEDV ile mahallemden bir arkadaşım vasıtasıyla tanıştığım. Burada fotoğrafçılık, etkili iletişim kurma, savunuculuk ve sosyal uyum gibi farklı konularda çeşitli eğitimlere katıldım. Yeni beceriler kazanmak, sosyal çevremde bulunan insanlar tarafından da farkedilen türden bir özgüven düzeyine ulaşmama yardımcı oldu. Bendeki büyümeyi fark eden diğer kadınlar, benzer eğitim olanaklardan faydalanmak üzere kendileri başvuruda bulunmaya başladılar. Ben bu nedenle, benim katıldığım eğitimlerin daha geniş kitlelere ulaşmasını ve mümkün olduğu kadar fazla kadın için erişilebilir hale gelmesini arzu ediyorum.

KEDV’de mahalle lideri olarak görev yapıyorum.

Bir süre saha ziyaretleri gerçekleştirmiş olsakta daha sonra Covid-19 pandemisi sebebiyle faaliyetlerimizi dijital platformlara taşıdık. Bu süre zarfında bize tabletler verildi ve pandeminin etkileriyle en iyi şekilde nasıl başa çıkabileceğimizi anlatan eğitimlerden faydalandık. Kadınların bu dönemde nelere ihtiyaç duyduğunu tespit etmek üzere ihtiyaç analizi, bilgi paylaşım faaliyetleri ve ilgili yerlere yönlendirmelerin yapılması gibi çalışmaların sayesinde 1415 kadına ulaşmayı başardık. Benden ve diğer lider kadınlardan destek alan kadınlar bizlere yönelik çok olumlu geri dönütler sağladı ve bu geri dönütler beni mevcutta yaptığımdan daha fazlasını yapmak için cesaretlendirdi. KEDV'nin liderlik programının bir parçası olmadan önce liderlik denen şeyin ancak doğuştan gelebileceğine inanıyordum. Ancak benim ruhumdaki liderlik diğer kadınlarla dayanışma halindeyken ortaya çıktı. Daha önce hiçbir önemli beceriye sahip olduğumu düşünmemiştim. Bu nedenle kendime bu kadar yıldan sonra nasıl lider oldum diye sürekli sorular sordum ama aslında yanılmışım. Kadınlar benimle birlikte yürürken ve benim söylediklerimi can kulağıyla dinlerken durdum, kendime baktım ve dedim ki “Ben gerçekten bir liderim”. İşte bu benim hayatımın dönüm noktasıdır.

Ben kadın dayanışmasının önemini şimdi anlıyorum çünkü başka kadınların desteği olmadan asla burada olamazdım.

Şunu anlamalıyız ki tek bir kadın bile geride kalsa toplumun tümü geride kalır. Kadınlarımızın erkeklerle eşit olması, özgür olması ve ekonomik olarak dayanıklı olması için dayanışma kültürünü geliştirmemiz ve birbirimizi cesaretlendirmemiz gerekiyor.”

Editör: TE Bilisim