Brüksel, 22 Ocak 2021 - Muhabir Hamdi Atef Abdel Fattah ve internet haber editörü Ahmed Khalifa, işçi hakları konusunda yalan haber yaymak ve terör örgütlerine katılmak suçlamasıyla 4-6 Ocak tarihleri ​​arasında tutuklandıktan sonra kayboldu.

İki gazeteci bu ay Mısır'da benzer bir şekilde ortadan kayboldu, ancak günler sonra mahkemeye çıkarıldıklarında ve duruşma öncesi gözaltına alındıklarında yeniden ortaya çıktılar. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), gazetecilere bu şekilde davranmanın kabul edilemez olduğunu ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini söylüyor.

Covid-19 hastalarının oksijen eksikliğini gösterdiği için tutuklandı.

4 Ocak'ta polis güçleri, El Naba, El-Bayan ve Misr-El-Bayan gazetelerinin 23 yaşındaki öğrencisi ve muhabiri Hamdi Atef Abdül Fettah'ı gözaltına aldı. Gazeteci, kuzey Mısır'daki Gharbia Valiliği'nde bulunan Zefta Genel Hastanesi'nde Covid-19 hastalarının oksijen eksikliğini gösterdiği sosyal medyada bir video yayınladığı için tutuklandı. Videoda, hastanede oksijen yetersizliği nedeniyle hayatını kaybeden Covid-19 hastasının kızı Rania Youssef ve diğer altı vaka gösterildi.

Gazeteci tutuklanmasının ardından altı gün boyunca kayıptı ve 11 Ocak'ta Devlet Güvenlik Savcılığında tekrar göründü. Geçtiğimiz hafta Kahire'nin kuzeyinde ve İskenderiye'nin güneybatısında bulunan Tanta'daki Ulusal Güvenlik Karargahında sorguya çekildi.

İşçi protestoları haberleri tutuklanma sebebi

'Masr 360' haber sitesinin sosyal işler editörü Khalifa, 6 Ocak'ta Kahire'nin güneybatısındaki Faiyum vilayetinde, devlet güvenlik güçlerinin işçi meselelerine ve işçi protestolarına odaklanan çalışmaları hakkında onu sorgulamak için evine gitmesinin ardından tutuklandı.

19 Ocak'ta suçlanan Halife için savcılığın 15 günlük gözaltı kararı vermesine rağmen, yetkililer aleyhindeki suçlamaları kanıtlayamadı.

Yargılanmayı beklerken cezaevinde tutuluyor ancak yeri belirsizliğini koruyor. Arap İnsan Hakları Bilgi Ağı'na (ANHRI) göre Güney Kahire'de bulunan Tora Hapishanesinde tutulduğu düşünülüyor.

Bu yeni tutuklamalarla Mısır, Çin'i geride bıraktı ve parmaklıklar ardındaki 25 meslektaşıyla dünyanın en büyük ikinci gazeteci hapishanesi oldu. Sadece bu durum Türkiye tarafından aşıldı. Türkiye'de 67 medya çalışanı hapiste.

IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger şunları söyledi: “Başkan Abdül Fettah el-Sisi, eleştirel gazetecilere ve bağımsız medyaya yönelik acımasız kampanyasına son vermelidir. Cesaretle kamu yararına rapor vermeye çalışan tüm meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Editör: TE Bilisim