Grup toplantısında konuşan HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, kendilerine tutuklama gerekçesi yapılan 6-8 Ekim Kobanê eylemleriyle ilgili doğrudan iktidarı sorumlu tuttu. Sancar, muhalefete de “HDP’den, Kürtlerden uzak durmak iktidara yarar” diye seslendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında konuştu.

Sancar’ın gündeminde, HDP’ye yönelik operasyonlar, HDP’nin 8’inci kuruluş yıl dönümü ve önümüzdeki dönem hayata geçirecekleri politikalar vardı.

10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anarak konuşmasına başlayan Sancar, 15 Ekim’in HDP’nin kuruluş yıl dönümü olduğunu hatırlattı.

HDP’nin arkasında büyük bir birikimle halkların desteğiyle kurulduğunu anımsatan Sancar, şöyle devam etti:

HDP, halklar için, demokrasi ve barış için kuruldu. Büyük bir emekle bizlere devredilen büyük bir mirasın üzerine kuruldu. İşte o günden bugüne 8 yıl geçti. O 8 yıl umudu, cesareti, mücadeleyi sürekli büyüten milyonlarca destekçisi ve yüz binlerce emekçisiyle HDP bugüne geldi. Kutlu olsun arkadaşlar kuruluş yıl dönümümüz, kutlu olsun yürüyüşümüz.

‘AKP’ye ilk defa seçim yenilgisi yaşattık’

HDP’nin kurulduğundan bu yana ülkenin kötülüğe, faşizme, sömürüye, ayrımcılığa mahkum olmadığını gösterdiğinin altını çizen Sancar, şunları söyledi:

En karamsar zamanda 7 Haziran 2015 tarihinde bir mümkünü ortaya koydu. Yenilmez, seçim kaybetmez diye gösterilen iktidarı durdurduk. AKP’ye ilk defa bir seçim yenilgisi yaşattık. Ardından saldırılara başladılar çünkü bunu hazmedemediler, yenilgiyi hazmedemediler, umudun bu kadar kararlılıkla yükseltilmesinden korktular.

Her türlü saldırı yöntemini devreye soktular, bizleri yok edeceklerini, boyun eğdireceklerini sandılar. Ama yanıldılar başaramadılar. Yürüyüşümüz devam ediyor, sendelemedik yine çünkü davamızın haklılığına, yolumuzun güzelliğine, ufkumuzun zenginliğine güveniyoruz, inanıyoruz. O nedenle yürüyüşümüze aynı cesaret ve kararlılıkla devam ediyoruz, edeceğiz.

31 Mart’ta da iktidar ağır bir tokat yedi. Bu iktidara kaybettireceğiz. HDP’nin gücünü en çok onlar biliyor. Çünkü HDP geleceği temsil ediyor. Demokrasi, adalet, barış, eşitlik ideallerini temsil ediyor. Yüzyıldır her türlü yolla yok edilen umutların ve değerleri yaşatacağı güce sahip olduğunu biliyor o nedenle vazgeçmiyor, saldırılarından bir an bile durmuyor iktidar.

Fakat biz de durmuyoruz, biz de yılmıyoruz, korkmuyoruz, direniyoruz, yürüyoruz, umudu büyütüyoruz. Şimdi en koyu renkleri ve en ağır halleri ile faşizmi bu ülkenin üzerine çökertirken, iktidar karşısında yine HDP’nin dipdiri mücadelesini görüyor. Bu faşizmi durduracak mücadelenin kaynağı da öncülüğü de buradadır. HDP’dedir, HDP’yi seven milyonların gözlerindedir.

‘İktidar yalanla yönetiyor’

İktidarın ülkeyi yalanla yönettiğini vurgulayan Sancar, şunları söyledi:

Ne diyordu Bakan Albayrak; ‘Dolarla ne işiniz var? Biz dolara bakmıyoruz. Ben kuru önemsemiyorum’ diyordu. Peki gerçekten doların bu ülkede yoksula, emekçiye etkisi yok mu? Kur artışının bir önemi yok mu? Nasıl yok. Bizim ekmek yaptığımız buğday bile ithal. Elbise yaptığımız pamuk, çorba yaptığımız mercimek bile ithal. Ve bunları dövizle alıyoruz. Bu iktidar halka vaat edecek bir şeyi kalmayınca savaşı, kutuplaşmayı, gerilimi çatışmayı öne çıkarıyor. Böylece itirazları da bastırabileceğini kendine yönelik rızayı yeniden üretebileceğini sanıyor. Ama bunda da yanılıyor.

‘Provokasyonlar iktidarın suçu’

“Kobanê soruşturması” kapsamında yaşanan tutuklama ve gözaltılara değinen Sancar, soruşturmayı “tepeden tırnağa yalan” şeklinde nitelendirdi.

Sancar HDP’lilerin tutuklandığı soruşturma için şunları söyledi:

Peki niye bu kadar yalan söylüyorlar. Çünkü bu iktidar suçlu. Bu iktidar Kobanê’ye IŞİD saldırısı devam ederken izlediği politika dolayısıyla suçludur. Kobanê’deki halklar IŞİD barbarlığına karşı savaşırken, o katliamcı, tecavüzcü çeteye direnirken bu iktidar sessiz kalmakla, yardım kapılarını açmamakla suçludur. Protestoculara güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu ortaya çıkan provokasyonlardan da suçludur. O dönemde paramiliter güçleri bildiği halde durdurmayan, durduramayan, durdurmaya gücü yetmeyen veya durdurma isteği olmayan iktidar 6-8 Ekim’de bütün olaylardan sorumludur” şeklinde konuştu.

‘Kürtlerden uzak durmak iktidara yarar’

“Herkesi, hep birlikte burada bir kez daha yan yana durmaya çağırıyorum” diye seslenen Sancar, konuşmasını şöyle tamamladı:

Bu iktidarın yalanları ve çeşitli algı oyunları ile HDP’den Kürtlerden uzak durmak sadece bu iktidara yarar. HDP de Kürtler de haysiyet, adalet, özgürlük ve demokrasi için mücadele etmekten bir an bile geri durmazlar ama biz bütün bunları ülkenin tamamı için istiyoruz. O nedenle birlikte yürüyelim diyoruz. Yalana karşı hakikati savunmaya devam edeceğiz. Talana karşı adaleti yasaklara karşı özgürlüğü savunmaya devam edeceğiz. Savaşa karşı barışı savunmaya devam edeceğiz. İlle de mücadele, ille de cesaret.

Editör: TE Bilisim