Ekvador Devlet Başkanı Lenín Moreno Cuma günü, geçen ay Kongre'de onaylanan ve diğer merkezi noktaların yanı sıra  belirli koşullarda kürtajı suç olmaktan çıkaran bir düzenleme olan Organik Sağlık Yasası'nı (COS) veto etti . 

Sekiz yıldır tartışılan proje, taşıyıcı anneliğin yanı sıra tecavüz veya kadının veya fetüsün sağlığı için risk durumunda gebeliğin kesintiye uğramasına izin verdi . Ayrıca diğer sağlık sorunlarının yanı sıra esrarın tedavi amaçlı kullanımına da izin verdi. 

Moreno, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Organik Sağlık Yasasını teknik nedenlerden ötürü ve nüfusun mevcut ihtiyaçlarına cevap vermediği için veto ediyorum ."

Başkan, "Herkesi Ekvadorluların sağlık taleplerini karşılayan yeni bir proje üzerinde çalışmaya davet ediyorum" dedi. Sorun Yasama Meclisi tarafından ancak bir yıl içinde yeniden ele alınabilir.

Kararı, ülkenin muhafazakar kesimlerinin 405 maddeden oluşan girişimi iptal etme talebine olumlu yanıt veriyor. Yasama yetkisi tarafından onaylandıktan sonra, hem Kilise'den hem de Başkan adayı Guillermo Lasso'dan , Moreno'ya bunu neden veto etmesi gerektiğini belirten bir kamu mektubu gönderen açıklamalar geldi. 

Yerel El Comercio gazetesi , İcra Şubesi hukuk sekreteri Johana Pesántez'e göre, COS " yanlışlıklardan, hatalı tanımlardan ve sağlık sisteminin yeterlilikler ve sorumluluklar açısından belirsiz bir yapısından muzdariptir " dedi .

Sağlık Yasası  , her türlü ve görünürdeki herhangi bir nedenden ötürü kürtajı acil durumlar ve maternal-fetal bütünlüğü tehlikeye atan tüm patolojileri kabul etti. Öte yandan, hizmet sağlayıcıların ve sağlık çalışanlarının bu acil durumlar için bakımı reddetmesini yasakladı.

Editör: TE Bilisim