Yunanistan'ın Midilli adasında çıkan yangının ardından sığınaksız kalan binlerce göçmen ve mülteci, yeni bir kamp yapılmasını protesto ediyor.

Neredeyse 13.000 kişi aşırı kalabalık Moria kampında sefalet içinde yaşıyordu ve adayı terk etmek için çaresizler.

Adanın sakinleri de kampın yeniden inşasına karşı çıkıyorlar ve yardım dağıtımını durdurmak için yolları kapattılar.

Ancak Yunan ordusu şimdiden ikame kalacak yer ayarlamaya başladı.

Yetkililer kendilerine kalacak yer bulmaya çalışırken, aileler Çarşamba günü yangından kaçtıktan sonra tarlalarda ve yollarda uyuyorlar.

Moria kampı başlangıçta 3.000 göçmeni barındıracak şekilde tasarlandı. Çoğu Afganistan'dan olmak üzere 70 ülkeden insanlar orada barındı.

Cuma günü göçmenler ve mülteciler, Moria kampından çıkan yolu kapatan, "özgürlük" çağrısı yapan ve yeni bir kampın inşasına karşı çıkan tabelalar tutan polis bariyerlerine yaklaştı.

Ayrıca yerel halktan yeni bir kampın onları barındırması için güçlü bir direniş var.

Yerel lider Vangelis Violatzis, "Başka bir kamp istemiyoruz ve herhangi bir inşaat işine karşı çıkacağız." "Bu durumla beş yıldır karşı karşıyayız, başkalarının bu yükü taşımasının zamanı geldi."

Yanan Moria kampından gelen göçmenler, polis bariyerlerinin önünde, adanın diğer bölgelerine taşınmalarını engelleyen bir protesto gösterisi düzenliyor.Plastik şişeleri şarkı söyleyerek ve vurarak, sahil yolunda bir aşağı bir yukarı yürüyorlar ve Midilli'den ayrılma hakkını istiyorlar.Bir kişi, "Yemek istemiyoruz, özgürlük istiyoruz" mesajıyla süslenmiş büyük bir karton parçası taşıdı. Başka bir pankartta "Moria tüm canları öldürür" yazıyordu.

Birçok yerli Rum da göçmenlerin adayı terk etmesini istiyor.Geçici bir kampı yeniden inşa etme planlarına şiddetle karşı çıkıyorlar. Sıhhi koşullar acımasız. Çok az akan su var ve yıkamak zor.

Başta İtalya ve Yunanistan olmak üzere göçmenlerin kitlesel gelişleriyle nasıl başa çıkılacağı sorusu, AB'yi yıllardır ikiye böldü.İtalya ve Yunanistan, zengin kuzey ülkelerini daha fazlasını yapmamakla suçlarken, bazı orta ve doğu ülkeleri, göçmen kotası alma fikrine açıkça direniyor.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, Perşembe günü bölgeyi ziyaret ettikten sonra, yıkılan kampın aynı yerde modern bir tesisle değiştirileceğini duyurdu.Ayrıca Komisyon'un 30 Eylül'de sunulacak yeni bir göç ve iltica paktına yönelik tekliflerinin "bu kabul edilemez duruma son vereceğini" söyledi.

Editör: TE Bilisim