Yangın, Yunanistan'ın en büyük göçmen kampı olan Midilli Adası'ndaki aşırı kalabalık Moria tesisini yok etti.

Göçmenler tahliye edilirken 10 motorlu yaklaşık 25 itfaiyeci alevlerle mücadele etti. Bazıları dumana maruz kalmaktan yaralandı.

Bazıları göçmenleri, bazıları da Yunan halkını suçlarken yangınların nasıl başladığı belirsiz.

Polis, kaçan göçmenlerin yakındaki kasabalara girmesini önlemek için kamptan çıkan yolları kordon altına aldı. Binlerce kişi şimdi barınaksız ve yetkililer onları sığınak bulmak için mücadele ediyor.

Hükümet dört günlük olağanüstü hal ilan etti.Alman dışişleri bakanı Heiko Maas yangını "insani felaket" olarak nitelendirdi ve "mültecilerin AB'ye kabul edilmek isteyenler arasında dağılımı" hakkında tweet attı.

Bazı yerlilerin, alevlerden kaçtıktan sonra göçmenlerin yakındaki bir köyden geçmelerini engelledikleri bildirildi.

BM mülteci ajansı UNHCR tarafından yayınlanan bir açıklamada, yakınlardaki kasaba halkı ile göçmenler arasındaki "gerginlikler" in farkında olduğu belirtildi.

"Herkesi kısıtlama yapmaya çağırıyoruz," dedi ve kampta bulunan herkesten "onlara sığınmak için geçici bir çözüm bulunduğundan, hareketlerini kısıtlamalarını ve [sitenin] yakınında kalmalarını istedi."

Moria, resmi olarak sahip olabileceğinin dört katından fazla, yaklaşık 13.000 kişiye ev sahipliği yapıyor. InfoMigrants'a göre, kamptaki insanların yaklaşık% 70'i Afganistan'dan, ancak burada 70'den fazla farklı ülkeden göçmen yaşıyor.

Göçmenler kampı boşalttı ancak yakındaki kasabaya girmelerine izin verilmedi

Moria'da ne oldu?

Yerel itfaiye başkanı Konstantinos Theofilopoulos devlet televizyonu ERT'ye verdiği demeçte, kısa sürede üçten fazla yerde yangın çıktığını söyledi. Protestocu göçmenlerin alevlerle mücadele etmeye çalışan itfaiyecileri engellediğini söyledi.

Theofilopoulos, bölgedeki bazı konteynerlerin içinde hala küçük yangınların yanmakta olduğunu söylemesine rağmen, ana yangın Çarşamba sabahı söndürüldü.

Bir yerel sakin BBC'ye neredeyse tüm kampın yandığını söyledi.

Thanasis Vulgarakis, "Şimdi ilk ışıkla, onu yapan birkaç çadır olduğunu görebiliyorum, tamamlar, ancak bu mesafeden görebildiğim gibi kampın geri kalanı yandı." Dedi.

Midilli vali yardımcısı Aris Hatzikomninos'un yerel radyoya kampın "tamamen yok edildiğini" söylediği bildirildi. 

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis Çarşamba sabahı yangınla ilgili acil bir toplantı çağrısı yaptı ve çok sayıda bakan durumu değerlendirmek için Midilli'ye gidiyor.

AB yardım teklif etti. 

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, Mitsotakis ile görüştüğünü ve komisyonun "bu zor zamanlarda Yunanistan'a her düzeyde doğrudan yardım etmeye hazır" olduğunu söyledi.Bu arada AB'nin içişleri komiseri Ylva Johansson, refakatsiz 400 genç ve çocuğun anakaraya nakledilmesi ve kalacakları yeri finanse etmeyi kabul ettiğini söyledi. "Moria'daki tüm insanların güvenliği ve sığınağı bir önceliktir," diye tweet attı.

Editör: TE Bilisim