Daha önce, Tacikistan ile Afganistan'ı ayıran Panj nehri üzerindeki köprüye Taliban savaşçıları bayraklarını çekmişti.

Taliban sözcüsü, terörist grubun Afganistan'ın İran ile olan en büyük ticaret kapısını ele geçirdiğini söyledi.

AFP'nin aktardığına göre, isyancıların sözcüsü Zabihullah Mücahid, "İslam Kala limanı artık tam kontrolümüz altında ve bugün tekrar faaliyete geçirmeye çalışacağız" dedi.

Sınırın düştüğü Afgan hükümeti tarafından doğrulanmadığı için Taliban'ın iddiası doğrulanamadı.

İslam Qala, ülkedeki en önemli giriş limanlarından biridir; Kabil, İran'la ticaret yapmak için kullanıyor.

Daha önce ABD Başkanı Joe Biden, ABD askerlerinin Afganistan'dan tamamen çekilmesinin 31 Ağustos'ta tamamlanacağını söylemişti. Biden ayrıca, ABD askerlerinin ayrılmasından sonra Taliban'ın ülkenin kontrolünü ele geçirmesinin pek mümkün olmadığını söyledi.

Afganistan, hükümet güçleri ile kırsal alanlarda önemli bölgeleri ele geçiren ve büyük şehirlere karşı bir saldırı başlatan Taliban arasındaki bir çatışmada parçalandı. Yabancı birliklerin ülkeden çekilmesinin sona ermesiyle birlikte tansiyon yükseldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Taliban'ın Afgan-Tacik sınırının üçte ikisini kontrol ettiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, "Afgan-Tacik sınırında gerilimde keskin bir artış görüyoruz. Taliban hareketi sınır bölgelerinin çoğunu hızla işgal etti ve şu anda Tacikistan sınırının yaklaşık üçte ikisini kontrol ediyor" dedi.

Sözcü, Rusya ve CSTO güvenlik bloğundaki müttefiklerinin Afgan-Tacik sınırındaki saldırganlığı ve provokasyonu önlemek için kararlı bir şekilde hareket edeceğini de sözlerine ekledi.

“CSTO müttefikimizin güney sınırına yakın artan gerilimler yalnızca endişe kaynağı olabilir. Moskova ve Duşanbe, saldırganlığı veya toprak provokasyonlarını önlemek için Rus-Tacik ittifakının savunma bakanlıkları, sınır teşkilatları ve diplomatik kanalları aracılığıyla yoğun çalışma temasları içindeler, "dedi.

Sözcü, Tacikistan'daki Rus askeri üssünün Afganistan sınırındaki durumu kontrol etmede Duşanbe'ye yardımcı olmak için gerekli her şeye sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Son günlerde binlerce Afgan hükümet askeri, Afgan-Tacik sınırının %70'ini kontrolü altına alan Taliban'dan kaçarak komşu Tacikistan'a kaçtı. Afganistan ile sınırı paylaşan Özbekistan, sınırı geçmeye çalışan Afgan askerlerini kabul etmeyi reddetti.

ABD ve NATO güçlerinin 11 Eylül'e kadar tamamlanması planlanan Afganistan'dan ayrılması, geçtiğimiz haftalarda Afganistan'ın kuzey kırsalındaki düzinelerce ilçenin Taliban hareketinin eline geçmesiyle şiddet olaylarında bir artışla karşılandı.

Editör: TE Bilisim