BM Dünya Gıda Programı (WFP), tehlikeli bir insani durumla birlikte kötüleşen çatışmanın, 300.000'den fazla insanı Mozambik'in Cabo Delgado bölgesindeki evlerinden ve köylerinden kaçmaya zorladığını ve onları tamamen insani yardıma bağımlı hale getirdiğini söyledi. 

WFP Mozambik Temsilcisi Antonella D'Aprile Salı günkü basın açıklamasında , "Çatışma ve şiddetin insanları yiyecek ve geçim kaynaklarına erişimden mahrum bıraktığı Cabo Delgado'da ortaya çıkan insani durumdan derinden endişeliyiz" dedi. 

WFP yetkilisi, " Artan güvensizlik ve zayıf altyapı, muhtaç insanlara ulaşmanın zorlaştığı anlamına geldi ve şimdi COVID-19 ile kriz daha da karmaşık hale geldi" dedi. 

Kıtlık erken uyarı sistemi FEWSNET'in en son bulguları, toplulukların 2021'in başlarına kadar gıda güvensizliğinin “kriz” seviyeleriyle ( IPC Aşama 3) karşılaşmaya devam edeceğini gösteriyor .  

BM ajansına göre, herhangi bir ek şok, özellikle kadınlar ve çocuklar için durumu hızla kötüleştirebilir. 

Cabo Delgado'nun ülkedeki ikinci en yüksek kronik yetersiz beslenme oranına sahip olduğu ve beş yaşın altındaki çocukların yarısından fazlasının kronik olarak yetersiz beslendiği göz önüne alındığında durum daha da endişe verici. Ek olarak, şu anda Mozambik'te ikinci en yüksek COVID-19 vakasını kaydeden eyalet ile, nüfus yerinden edilmeleri koronavirüsün yayılmasını hızlandırma potansiyeline sahip . 

Acil olarak ihtiyaç duyulan kaynaklar 

WFP, kuzey Mozambik'te ülke içinde yerinden edilmiş kişilere yardım etmek için acil olarak ayda 4,7 milyon dolara ihtiyaç duyduğunu ve ek fon olmadan gıda rasyonlarını Aralık ayı başlarında azaltmak zorunda kalacağını söyledi. 

Önemli operasyonel zorluklara rağmen, BM ajansı, Hükümet ile işbirliği içinde, Cabo Delgado, Nampula ve Niassa illerinde yiyecek, kupon ve beslenme desteği ile her ay 310.000 kişiye ulaşmayı planlıyor. 

Cabo Delgado 2017'den beri devlet dışı silahlı grupların saldırılarına maruz kalıyor ve bu da toplulukların kademeli olarak yerlerinden edilmesine yol açıyordu. Saldırılar ayrıca can kaybına ve altyapının ciddi şekilde hasar görmesine neden olarak en çok ihtiyacı olanlara erişimde kesintilere neden oldu. 

WFP, sınırdan binlerce mülteciyi komşu Tanzanya'ya zorlayan son şiddet olaylarıyla çatışmanın bölgeselleşmesine ilişkin endişelerin derinleştiğini de sözlerine ekledi. 

Editör: TE Bilisim