Grup Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Myanmar'ın cunta şefinin yaklaşmakta olan bir ASEAN zirvesinden dışlanacağını söyledi.

Mevcut ASEAN başkanı Brunei yaptığı açıklamada, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nin dışişleri bakanlarının Cuma günü geç saatlerde yaptığı acil toplantıda Myanmar için "siyasi olmayan bir temsilcinin" 26-28 Ekim'deki zirvesine davet edilmesi konusunda anlaştığını söyledi.

Karar, cunta lideri Min Aung Hlaing'i etkili bir şekilde dışladı.

Dişsiz bir örgüt olarak geniş çapta eleştirilen blok, cuntanın özel bir elçinin ilgili tüm taraflarla görüşme taleplerini geri çevirmesinin ardından güçlü bir tavır aldı - bu ifadenin devrik sivil lider Aung San Suu Kyi'yi içerdiği görülüyor.

Açıklamada, ASEAN liderlerinin Şubat ayındaki bir darbenin ardından kargaşayı sona erdirmek için Nisan ayında kabul ettikleri beş maddelik bir planın uygulanmasında "yetersiz ilerleme" kaydedildi.

Ayrıca Myanmar'daki durumun "bölgesel güvenliğin yanı sıra ASEAN'ın birliği, güvenilirliği ve merkeziliği üzerinde bir etkisi olduğunu" söyledi.

Kriz Grubu'nun Myanmar danışmanı Richard Horsey, "siyasi olmayan" temsilcinin bakan veya bakan yardımcısı seviyesinin altındaki biri olacağını tahmin etti.

Singapur dışişleri bakanlığı, hareketi "ASEAN'ın güvenilirliğini korumak için zor ama gerekli bir karar" olarak nitelendirdi.

Solaris Strategies Singapur danışmanlığında küresel ilişkiler analisti olan Mustafa Izzuddin, dışlamayı "ASEAN'ın uluslararası eleştiriyi yatıştırması için siyasi bir geçici önlem" olarak nitelendirdi.

İzzuddin, bunun cuntaya "ASEAN'ın itilip kakılacak bir yer olmadığına dair siyasi bir sinyal" gönderdiğini de sözlerine ekledi.

Ve bağımsız Myanmar analisti David Mathieson, "ASEAN açısından bu, suratına atılan gerçek bir tokat" dedi.

- ASEAN tarafında diken -

1962 darbesinden bu yana çoğunlukla ordu tarafından yönetilen Myanmar, 1997'de katıldığından bu yana ASEAN'ın tarafında bir baş belası.

Suu Kyi'nin Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) partisi tarafından ezici bir çoğunlukla kazanılan 2015 seçimleri, sivil yönetimin başlamasına yol açtı - ancak bu, darbe tarafından kısa kesildi.

ASEAN, kitlesel protestolar da dahil olmak üzere, darbeden sonra patlak veren huzursuzluğu ele almak için uluslararası baskı altında; sınır bölgelerinde askeri ve etnik isyancı ordular arasında yeniden çatışmalar; ve serbest düşüşe giden bir ekonomi.

Blok, muhaliflere acımasızca baskı yapmaya devam eden cuntanın işbirliği eksikliğinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. Yerel bir izleme grubuna göre 1000'den fazla sivil öldürüldü.

Konsensüsün bir kısmı, özel bir elçi olan Brunei'nin İkinci Dışişleri Bakanı Erywan Yusof'un uzun zamandır ertelenen ziyaretine izin vermekti.

ASEAN, ilgili tüm taraflarla görüşmesi konusunda ısrar etti, ancak cunta, aralarında çeşitli suçlamalarla karşı karşıya olan Suu Kyi'nin de aralarında bulunduğu yargılanan kişilerle herhangi bir görüşme önerisini reddetti.

Üst düzey bir ABD yönetim yetkilisi, resmi açıklama yayınlanmadan önce medyanın dışlamayla ilgili haberleri hakkında yorum yaparak, Myanmar'ın eski adını kullanarak "ASEAN'ın Burma'nın katılımını düşürmesi tamamen uygun ve aslında tamamen haklı görünüyor" dedi.

Üye ülkeler, cuntanın seçtiği yolda hayal kırıklıklarını zaten dile getirmişlerdi.

Malezya Dışişleri Bakanı Saifuddin Abdullah Cuma günü toplantıdan önce yaptığı açıklamada, "Gerçek bir ilerleme olmazsa Malezya'nın tutumu devam edecek: Generalin zirveye katılmasını istemeyeceğiz. Bundan taviz yok." dedi.

Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, toplantıdan sonra bir tweet'te ülkesinin Myanmar'ın "kapsayıcı bir süreçle demokrasisini restore edene kadar" zirvede "siyasi düzeyde temsil edilmemesini" önerdiğini söyledi.

NUG olarak adlandırılan devrik Myanmar milletvekillerinin gölge hükümetinin insan hakları bakanı Aung Myo Min, dışlamayı "çok güçlü bir eylem" olarak övdü ve ASEAN'ın NUG'u Myanmar'ın meşru hükümeti olarak tanımasını umduğunu dile getirdi.

Haziran ayında ASEAN bayrağının yakıldığı Mandalay'da bir protesto düzenleyen 23 yaşındaki siyasi aktivist Minn Khant Kyaw Linn, bloğun NUG temsilcilerinin toplantılarına katılmasına izin verme zamanının geldiğini söyledi.

Resmen Devlet Yönetim Konseyi olarak bilinen cunta, Ağustos 2023'e kadar seçimler düzenleme ve olağanüstü hali kaldırma sözü verdi.

Editör: TE Bilisim