BM insan hakları ofisi (OHCHR), Myanmar Hükümeti, yeni ve tamamen kapsayıcı bir demokratik yol izlemek ve etnik azınlıkların maruz kaldığı suistimallerin nedenlerini ele almak için Kasım ayında yapılması planlanan ulusal seçimlerle kucaklamalıdır.

OHCHR Güneydoğu Asya Bölge Ofisi'nde bulunan Kıdemli İnsan Hakları Görevlisi James Rodehaver'e göre , 700.000'den fazla Rohingyayı kuzey Myanmar'daki evlerinden komşu Bangladeş'e zorlayan şiddetten üç yıl sonra, "ülke içindeki koşullar kötüleşti ve çok az şey oldu güvenli dönüşleri için uygun koşullar yaratmak için yapıldı. " 

Bu arada, Myanmar'ın güvenlik güçleri ile Arakan Ordusu arasında, azınlık Rohingya topluluğu üyeleri de dahil olmak üzere ülkenin orta ve kuzey Rakhine eyaletindeki sivilleri olumsuz yönde etkileyen yeni bir çatışma patlak verdi. 

Rodehaver, "Kasım ayındaki oylamanın kapsayıcı, özgür ve adil olması çok önemlidir, Myanmar'ın tüm halkının seçim süreçlerine ve kamusal yaşamın tüm yönlerine tam ve eşit olarak katılma hakkına saygı duyması," gerekir dedi. haber bülteni . 

Seçimlere anlamlı katılım sağlayın 

Haber bülteninde, Kasım seçimlerinin 2010 yılına kadar tüm oylara katılabilen Rohingyalara siyasi hakları iade etme şansı da sunduğunu söyledi. 

Ancak, 2015 oylamasından çıkarıldılar ve önümüzdeki seçimlerde yer almaya çalışan en az dört Rohingya siyasetçisinin başvuruları reddedildi. Devam eden bu haklardan mahrum bırakma süreci, Rohingya'nın temel haklarından yararlanmasını etkili bir şekilde engellemektedir. 

Rodehaver, "Hükümet, Rohingyaların hem aday hem de seçmen olarak gelecek seçimlere anlamlı bir şekilde katılabilmelerini sağlamak için acil adımlar atmalıdır," dedi. 

OHCHR ayrıca yetkililerin söz resmi dönüşlerden sürecine gerçek bağlılığını göstermek yerinden Rohingya ve 1982 Vatandaşlık Kanunu onların milliyetini geri değiştiren ve suçların hesap sağlanması da dahil olmak üzere, krize yol açtığını temel nedenlerini ele almak gerekli önlemleri almaya onlara karşı işlendi. 

Karmaşık bir mülteci krizi 

Karmaşık Rohingya mülteci krizi topluluğuna ait olduğu iddia silahlı gruplar tarafından kuzey Myanmar'da uzaktan polis karakolları saldırısını takiben, ağustos 2017 yılında patlak verdi. Bunları, başta Müslüman Rohingya olmak üzere, üst düzey BM yetkilileri de dahil olmak üzere insan hakları gruplarının etnik temizlik anlamına geldiğini söylediği azınlığa yönelik sistematik karşı saldırılar izledi .  

Takip eden haftalarda, çoğu çocuk, kadın ve yaşlı olan 700.000'den fazla Rohingya, sırtlarında giysilerden biraz daha fazlasıyla Bangladeş'teki evlerinden kaçtı.  

Kitlesel göçten önce, Myanmar'dan daha önce yerlerinden edilenlerin bir sonucu olarak 200.000'den fazla Rohingya mülteci Bangladeş'e sığınıyordu. 

Editör: TE Bilisim