Ordu yönetimindeki Myanmar'daki bir mahkeme, ülkenin devrik lideri Aung San Suu Kyi'yi Çarşamba günü iki yolsuzluk suçlamasıyla, iki üçer yıl hapis cezasına çarptırdı ve şimdi onu bırakan önceki mahkumiyetlerine ek olarak Bir yasal yetkili, toplam 26 yıl hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

77 yaşındaki Suu Kyi, ordunun seçilmiş hükümetinden iktidarı ele geçirdiği 1 Şubat 2021'de gözaltına alındı . Uyuşturucu kaçakçılığından hüküm giymiş bir iş adamı olan Maung Weik'ten rüşvet olarak 550.000 dolar almakla suçlandığı bu davada aleyhindeki iddiaları reddetti.

Yolsuzluk davaları, ordunun 1991 Nobel Barış ödülü sahibine yönelttiği birçok suçlamanın en büyük payını oluşturuyor. Suu Kyi, Yolsuzlukla Mücadele Yasası uyarınca toplam 12 suçlamayla suçlanıyor ve her biri 15 yıla kadar hapis ve para cezasıyla cezalandırılıyor.

Suu Kyi , yasadışı yollardan telsiz ithal etmek ve bulundurmak, koronavirüs kısıtlamalarını ihlal etmek, ülkenin resmi sırlarını ihlal etmek, ayaklanma, seçim sahtekarlığı ve beş yolsuzluk suçlamasından hüküm giydikten sonra 23 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı .

Destekçileri ve bağımsız analistler, suçlamaların siyasi güdümlü olduğunu ve onu itibarsızlaştırma ve ordunun 2023'te söz verdiği bir sonraki seçime katılmasını engellerken ordunun iktidarı ele geçirmesini meşrulaştırma girişimi olduğunu söylüyor.

Son aylarda, duruşmaları başkent Naypyitaw'ın eteklerindeki ana hapishanede özel olarak inşa edilmiş bir mahkeme salonunda yapıldı. Tutuklandığından beri görülmedi veya topluluk önünde konuşmasına izin verilmedi ve yargılamalar hakkında bilgi kaynağı olan avukatlarının, bir tıkaçlama emri verildiğinden beri onun adına veya duruşması hakkında halka açık konuşmasına izin verilmedi. geçen yıl üzerlerinde.

Çarşamba günü karara bağlanan davada Suu Kyi, Maung Weik'ten 2019 ve 2020 yıllarında toplam 550.000 dolar almakla suçlandı ve ayrı ödemeler iki suç olarak kabul edildi.

Bir inşaat patronu olan Maung Weik, bir önceki askeri yönetim sırasında iktidardaki ordu generalleriyle yakın bir ilişkiye sahipti ve otuz yıl boyunca iki ana şirkete başkanlık etti: ticarette uzmanlaşmış Maung Weik & Family Co. Ltd. metal ve tarım ürünleri ve bir emlak ve inşaat şirketi olan Sae Paing Development Ltd.

2008 yılında uyuşturucu ticareti yapmaktan 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı, ancak 2014 yılında eski General Thein Sein liderliğindeki yarı demokratik bir geçiş hükümeti altında serbest bırakıldı.

Maung Weik hapisten çıktıktan sonra eski generallerle iş yapmaya geri döndü ve çevrimiçi bir haber dergisi olan The Irrawaddy'de yayınlanan 2017 tarihli bir rapora göre, kentsel gelişim çalışmalarında yer alan Mandalay Business Capital City Development'ın başkanı oldu.

Suu Kyi hükümeti altında Maung Weik, Myanmar'ın merkezi Mandalay bölgesinde evler, restoranlar, hastaneler, ekonomik bölgeler, liman ve otel bölgelerinin inşasını içeren büyük bir kalkınma projesini kazandı.

Geçen yıl devralınmasından iki hafta sonra ordu tarafından sorguya çekildiği ve bundan kısa bir süre sonra, Mart 2021'de askeri kontrollü devlet televizyonu, işlerine yardımcı olmaları için hükümet bakanlarına nakit ödeme yaptığını iddia ettiği bir video yayınladı.

Videosunda, paranın 2018'de Suu Kyi'ye annesinin adını taşıyan bir hayır kurumu için sağlanan 100.000 dolar ve belirtmediği amaçlarla 2019 ve 2020'de 450.000 dolar ödeme içerdiğini söyledi.

Devlet kontrolündeki bir gazete olan Global New Light of Myanmar, Şubat ayında, Suu Kyi'nin devlet danışmanı olarak görevinde - ülkenin fiili genel müdürü - 2019-2020'de dört taksitte 550.000 dolar aldığını bildirdi. özel girişimci."

Suu Kyi'nin Mandalay bölgesinde başbakan olarak görev yapan yakın meslektaşı Zaw Myint Maung, ayrıca Maung Weik'ten 180.000 dolardan fazla para almakla suçlandı ve Haziran ayında yolsuzluktan hüküm giydi.

Çarşamba günkü Suu Kyi'yi aynı anda iki üçer yıl hapis cezasına çarptıran karar, yetkililer tarafından cezalandırılma korkusuyla isminin açıklanmasını istemeyen bir yasal yetkili tarafından iletildi.

Avukatlarının önümüzdeki günlerde temyize gitmelerinin beklendiğini de sözlerine ekledi.

Ayrı davalarda, Suu Kyi hala ülkenin eski cumhurbaşkanı Win Myint ile birlikte, bir Kabine bakanına helikopter kiralama ve satın alma için verilen izinlerle bağlantılı olarak beş yolsuzluk suçlamasıyla yargılanıyor.

Suu Kyi, 30 yılı aşkın süredir Myanmar'da askeri yönetime muhalefetin yüzü. Önceki askeri hükümet, onu 1989'da ev hapsine aldı ve bu, sonraki 22 yılın 15'inde aralıklı olarak devam etti.

Ulusal Demokrasi Birliği partisi, ilk olarak 2015 genel seçimlerini kazandıktan sonra iktidara geldi ve 1962 askeri darbesinden bu yana ilk kez gerçek bir sivil hükümet kurdu. Bununla birlikte, demokrasi reformları küçük ve yavaştı, çünkü büyük ölçüde ordu, 2008'de yürürlüğe koyduğu bir anayasa koşulları altında önemli bir güç ve nüfuzu elinde tuttu.

Ulusal Demokrasi Birliği, 2020 seçimlerinde yine ezici bir zafer kazandı, ancak milletvekillerinin, partinin üst düzey liderlerini de tutuklayan ordu tarafından Parlamentodaki koltuklarını almaları engellendi.

Ordu, 2020 seçimlerinde büyük oy sahtekarlığı olduğu için harekete geçtiğini, ancak bağımsız seçim gözlemcilerinin önemli bir usulsüzlük bulamadığını söyledi.

2021'in devralınması, güvenlik güçlerinin ölümcül güçle bastırdığı ve bazı BM uzmanlarının şimdi iç savaş olarak nitelendirdiği şiddetli silahlı direnişi tetiklediği ülke çapında barışçıl protestolarla karşılandı.

Şu anda Tayland'da bulunan bir bekçi grubu olan Siyasi Mahkumlara Yardım Derneği tarafından derlenen ayrıntılı bir listeye göre, Myanmar güvenlik güçleri en az 2.343 sivili öldürdü ve 15.821'i tutukladı.

Editör: Haber Merkezi