Myanmar Tanığı, açık kaynak soruşturmasının Yak-130'un roket ve toplarla donatıldığını gösterdiğini söyledi.

Myanmar ordusu, yönetimine muhalefeti ortadan kaldırmak istediği için, karadan saldırı kabiliyetine sahip iki kişilik bir jet eğitim uçağı olan Rus yapımı Yak-130 uçağını sivillere karşı kullanmakla suçlanıyor.

Myanmar'daki hak ihlallerine dair kanıtlar toplayan Londra merkezli Myanmar Witness, açık kaynak soruşturmasını, yerleşim alanlarında güdümsüz roketlerin ve 23 mm'lik topların kullanıldığı birçok durumda doğrulayabildiğini söylüyor.

Myanmar Witness Cuma günü yayınlanan raporunda, "Myanmar Witness, belgelenmiş kara saldırı kabiliyetine sahip, sofistike, Rus yapımı, iki koltuklu bir jet eğitim uçağı olan Yak-130'un tekrar tekrar Myanmar'da konuşlandırıldığını doğruladı" dedi. "Bu soruşturma sırasında, güvenilir raporlar ve konum belirleme, Yak-130'un nüfuslu, sivil alanlarda kullanıldığını ortaya çıkardı."

Daha yeni olaylar arasında, geçen ay Facebook'ta paylaşılan video, en az bir Yak-130'un iki geçiş yaptığını ve yere doğru birkaç güdümsüz roket salvosu fırlattığını gösterdi. İkinci bir video, en az bir Yak-130'un en az beş geçiş yaptığını ve yaklaşık 18 salvo güdümsüz roket ateşlediğini gösterdi.

Saldırıların, etnik silahlı grupların uzun süredir özerklik için savaştığı ve Şubat 2021 darbesine karşı savaşmak için kurulan sivil milislere eğitim ve destek sağladığı Güneydoğu Karen Eyaletindeki Myawaddy Kasabasının güneyinde gerçekleştiği söyleniyor.

Myanmar Tanık iki videonun coğrafi konumunu belirledi ve Tayland-Myanmar sınırından sadece 200 metre uzakta çekildiklerini söyledi.

Ayrıca, Şubat 2022'de, Loikaw'ın batısında, Kayah Eyaletinde, yine doğuda Tayland sınırında yer alan bir operasyonda yer alan en az bir Yak-130'un tespit edildiği bir olayı da doğruladı.

Raporda, “Özellikle diğer askeri uçaklarla koordineli olarak kullanıldığında, sofistike saldırı uçaklarının ayrım gözetmeksizin kullanılması, Myanmar ordusu tarafından isyancı olarak görülen grupların kullandığı araç ve yöntemlerle tam bir tezat oluşturuyor” dedi.

Myanmar, Şubat 2021'de ordu şefi Min Aung Hlaing'in seçilmiş Aung San Suu Kyi hükümetinden iktidarı ele geçirmesiyle krize girdi. Darbe, kitlesel protestolara ve ordunun şiddetle karşılık verdiği bir öfke patlamasına yol açtı. Birleşmiş Milletler'e göre , baskılarda 2 binden fazla kişi öldü, yaklaşık 700.000 kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı .

Rusya, Myanmar ordusunun önemli bir silah ve teçhizat tedarikçisidir ve Min Aung Hlaing, daha fazla anlaşma için bu ayın başlarında Moskova'daydı.

Myanmar Witness, Rusya'nın sivil yönetim altında olduğu 2015 ve 2019 yılları arasında Myanmar'a 12 uçak teslim ettiğini, ancak geçen yıl Aralık ayında Meiktila hava kuvvetleri üssünde altı jetin daha açıldığını söyledi.

Mart ayında, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Birleşik Krallık , ordunun artan şiddeti üzerine yeni atanan hava kuvvetleri şefi de dahil olmak üzere üst düzey askeri yetkilileri kara listeye aldı. Yaptırımlar ayrıca hava kuvvetlerine silah tedarik edenleri de hedef aldı.

İnsan hakları grupları, ordunun sivil nüfusa tekrarlanan hava saldırıları nedeniyle yaptırımları genişletmesi ve Myanmar'a jet yakıtı satışına ambargo koyması için uluslararası topluma baskı yapıyor.

Myanmar, sivil veya askeri amaçlarla tüm havacılık yakıtını ithal etmek zorunda.

Editör: TE Bilisim