Köylüler, Gangaw ilçesi yakınlarında hükümet birlikleriyle çıkan çatışmada ölenler arasında okul öğrencilerinin olduğunu bildirdi.

Bir köylü ve bağımsız medyanın raporlarına göre, Myanmar'da Temmuz ayından bu yana hükümet birlikleri ile direniş güçleri arasında yaşanan en kanlı çatışmalarda aralarında gençlerin de bulunduğu 15 ila 20 köylü öldü.

Kuzeybatı Magway bölgesindeki Gangaw kasabası yakınlarındaki çatışmalar , askeri yönetime direnişi koordine etmeye çalışan bir muhalefet örgütü olan Ulusal Birlik Hükümeti tarafından ülke çapında bir ayaklanma çağrısı yapılmasından iki gün sonra Perşembe günü başladı .

Bir mukim Associated Press'e telefonla verdiği demeçte, Myin Thar ve yakındaki diğer beş köydeki bölgeyi güvence altına almak için 100'den fazla askerin dört askeri araçla gelmesiyle çatışma çıktı.

Hafif silahlı bir köy meşru müdafaa milislerinin üyeleri uyarı ateşi açtı, ancak askerlerin bölgeye girmesini engelleyemedi ve bundan sonra çatışmaların devam ettiğini söyledi.

Ordunun Şubat ayında seçilmiş Aung San Suu Kyi hükümetinden iktidarı ele geçirmesine karşı yükselen muhalefet hareketi başlangıçta barışçıldı, ancak güvenlik güçlerinin şiddet içermeyen protestoları dağıtmak için ölümcül güç kullanmasının ardından yavaş yavaş savaşmaya başladı.

Ulusal Birlik Hükümeti'nin Salı günü yaptığı “halkın savunma savaşı” çağrısı sosyal medyada coşkulu bir yanıt aldı, ancak bunun sahadaki gerçek etkisini ölçmek zor.

Muhalefete sempati duyan medya, özellikle cep telefonu iletim kulelerinin devrilmesi başta olmak üzere direniş tarafından küçük çaplı silahlı saldırılar ve sabotajların patladığını bildirdi.

Ancak benzer faaliyetler birkaç aydır devam ediyor ve ayrıntıları bağımsız olarak doğrulamak zor.

Yeni çatışmayı anlatan köylü, köyündeki diğerlerinin kendisine söylediğine göre, meşru müdafaa grubunun en az 11 üyesinin öldürüldüğünü söyledi. Cesetleri olarak tanımlananların fotoğrafları Cuma günü internette geniş çapta dolaştı ve onları tanıyanlar tarafından tanımlanabilecek kadar netti.

Köylü, “Sadece el yapımı silahlarımız ve vurmalı kilitli ateşli silahlarımız var” dedi. “Yağmur yağdığında silahlar işe yaramaz hale geldi. Silahlardaki dengesizlik nedeniyle çok sayıda zayiat var” dedi. Myanmar'ın hükümet birlikleri, modern silahlarla iyi donanımlı ve hava ve topçu desteğine erişebiliyor.

Köylü, diğer sakinlerin kendisine köyün savunma gücünün çoğunun genç olduğunu ve öldürülenlerden beşinin 9. ve 10. sınıf öğrencileri olduğunu söylediğini söyledi. Köylü, bir ortaokul öğretmeninin de öldürüldüğünü söyledi.

Bölgedeki 2.000'den fazla hanenin üyelerinin ormana kaçtığını, askerlerin terk edilmiş evlerde ve yerel Budist manastırında kamp kurduğunu da sözlerine ekledi. Cuma sabahı tekrar çıkan çatışmaların ardından dört kişinin daha öldüğü doğrulandı ve bilinmeyen sayıda ev yakıldı.

Bağımsız medyanın raporları, köylüler arasındaki ölüm oranını 20 veya daha fazla olarak gösteriyor. Çevrimiçi bir haber servisi olan Khit Thit Media, köylüler tarafından militanlara ek olarak yedi savaşçı olmayanın da öldürüldüğünü söylediğini söyledi.

Askeri hükümet tarafından öldürülen veya gözaltına alınan kişilerin ayrıntılı kayıtlarını tutan bağımsız bir kuruluş olan Siyasi Mahkumlara Yardım Derneği'ne göre, Şubat ayında ordunun ele geçirilmesinden bu yana 1.058 eylemci ve seyirci öldürüldü.

Popular News, İçişleri Bakan Yardımcısı General Soe Tint Naing'e atıfta bulunarak, hükümet bu hafta direniş güçlerinin 933 kişinin ölümünden sorumlu olduğunu iddia etti.

Haber servisinin de katıldığı yabancı diplomatlar için Perşembe günü düzenlediği brifingde Soe Tint Naing, öldürülenler arasında güvenlik personeli, memurlar ve direnişin hükümet muhbiri olduğuna inanılan kişiler olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilisim