Üç yıl önce Myanmar ordusu, Kan Kya'nın Rohingya köyünü yerle bir etti ve kalıntıları üzerinde buldozer yaptı. Birleşmiş Milletler'e göre geçen yıl hükümet adını resmi haritalardan sildi.

Myanmar'ın Rakhine eyaleti ile Bangladeş arasındaki sınırı belirleyen Naf Nehri'nden yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan Kan Kya, Birleşmiş Milletler'in “bir ders kitabı örneği olarak tanımladığı gibi, ordunun 2017'de 730.000 Rohingya'yı ülke dışına kovmasından önce yüzlerce kişiye ev sahipliği yapıyordu. etnik temizlik. "

Şu anda soykırım suçlamasıyla karşı karşıya olan Myanmar ordusu , militanları hedef alan "temizleme operasyonları" yürüttüğünü söyledi.

Google Earth'te halka açık olarak bulunan uydu görüntülerine ve Planet Labs tarafından sağlanan tarihi görüntülere göre, Kan Kya'nın bir zamanlar durduğu yerde artık düzinelerce hükümet ve askeri bina var. Yabancılara kapalı ülkenin kuzeybatısındaki uzak bir bölgede bulunan köy, Google Haritalar'da isimlendirilemeyecek kadar küçüktü.

Myanmar'daki Birleşmiş Milletler haritalama birimi tarafından 2020'de üretilen ve Myanmar hükümeti haritalarına dayandığını söylediği haritalarda, yıkılan köyün yeri artık isimsiz ve yakındaki Maungdaw kasabasının bir parçası olarak yeniden sınıflandırıldı. Birim, mülteci kuruluşu UNHCR gibi BM organlarının ve sahada Birleşmiş Milletler ile birlikte çalışan insani yardım gruplarının kullanımına yönelik haritalar hazırladı.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün analiz ettiği uydu görüntülerine göre Kan Kya, 2017'de Myanmar ordusu tarafından tahrip edilen yaklaşık 400 köyden biriydi. Ve adı silinmiş en az bir düzine kişiden biri.

Şu anda Bangladeş'te bir mülteci kampında yaşayan Kan Kya'ya yakın bir köyün eski başkanı olan dini lider Muhammed Rofiq, Myanmar hükümetine atıfta bulunarak, "Niyetleri geri dönmemektir," dedi.

Myanmar'ın Arakan eyaletindeki yeniden inşa faaliyetlerini denetleyen Sosyal Refah Bakanlığı, köy adlarının silinmesi veya hükümetin Rohingya mültecilerinin dönüşüne ilişkin politikası hakkındaki soruları yanıtlamayı reddetti. Bakanlık, soruları yanıtlamayan Genel İdare Dairesine (GAD) yönlendirdi.

Temel kimliklerini yok etmenin bir yolu

Eyalet danışmanı Aung San Suu Kyi liderliğindeki Myanmar hükümetinin bir temsilcisi de yorum talebine yanıt vermedi.

Birleşmiş Milletler'in harita departmanı yılın başından bu yana, bazı Rohingya köy adlarının ortadan kaybolduğunu veya Myanmar tarafından yeniden sınıflandırıldığını gösteren en az üç harita üretti.

Birleşmiş Milletler, Haziran ayında Rakhine eyaletinin bazı haritalarını web sitesinden kaldırdığını ve Birleşik Krallık merkezli bir Rohingya hakları grubu olan Arakan Rohingya Ulusal Örgütü'nün şikayette bulunmasının ardından hükümetin politikalarının köylüler ve geri dönen mülteciler üzerindeki etkisini değerlendirmek için bir çalışma başlattığını söyledi. Köy isimlerinin kaldırılması konusunda Birleşmiş Milletler, çalışmanın herhangi bir sonuca varmadığını söyledi.

Myanmar'ın eski bir BM insan hakları elçisi olan Yanghee Lee, hükümetin mültecilerin adsız ve orada yaşadıklarına dair hiçbir kanıt olmayan yerlere geri dönmelerini bilerek zorlaştırdığını söyledi. "Bu onların temel kimliklerini yok etmenin bir yolu," dedi.

Lee, Birleşmiş Milletler'in Myanmar hükümetine meydan okumayarak bunun gerçekleşmesine izin vermede suç ortağı olduğunu söyledi: “'Bir dakika, para burada duruyor, bunun devam etmesine izin vermeyeceğiz' diyecek herhangi bir liderlik olmadı. . "

Birkaç BM yetkilisi, Birleşmiş Milletler'in neden hiçbir itirazda bulunmadığını veya bunu durdurmaya çalışmadığını doğrudan açıklamayı reddetti.

BM Myanmar misyonunun başkanı Ola Almgren, Myanmar hükümeti ile köy isimlerini silme sorununu gündeme getirmediğini söyledi, ancak Myanmar hükümetini mültecilerin dönüşüne "elverişli koşullar" yaratmaya çağırdığını söyledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric, bazı köylerin koğuş olarak yeniden sınıflandırılmasının "rutin bir idari prosedür" olduğunu söyledi. BM haritalama birimi, "sahadaki yardım çalışanları ve hükümet yetkilileri arasında karışıklığı önlemek için yerlerin resmi hükümet isimlerini kullanıyor" dedi. "Dünya çapında daimi BM uygulaması, herkese açık olarak dağıtılan tüm haritalar ve ürünler için resmi olarak belirlenmiş yer adlarını kullanmaktır."

Dujarric, köylerin yasal statüsünün değiştirilmesinin, mültecilerin ayrıntılar vermeden eski evlerini geri almalarında "ek bir karmaşıklık katmanı" haline gelebileceğini söyledi.

Hızla inşa etmek

Budistlerin çoğunlukta olduğu Myanmar, birçoğunun ülkede yüzyıllardır var olmasına rağmen komşu Bangladeş'ten muhatap olarak gördüğü Müslüman Rohingya'nın vatandaşlığını reddediyor. Myanmar, 2017'deki baskılardan kaçan Rohingyalı mültecilerin dönüşüne açık olduğunu söyledi, ancak bunun düzenli bir süreçle yapılması gerektiğini söyledi.

1 milyondan fazla Rohingyalı'nın mülteci kamplarında yaşadığı Myanmar ve Bangladeş arasındaki bu süreçle ilgili görüşmeler durdu. Geçtiğimiz aylarda, geri dönmeye çalışan birkaç düzine mülteci, yeni koronavirüsü yayan mültecilerle ilgili endişelerini dile getiren Myanmar yetkilileri tarafından yasadışı giriş yapmaktan tutuklandı.

Budistler için evler.

Eski NASA bilim adamları tarafından kurulan, San Francisco merkezli bir özel uydu operatörü olan Planet Labs tarafından çekilen uydu görüntüleri ve Google Earth, Myanmar'ın 2017'de kaçtıktan kısa bir süre sonra yıkılmış en az bir düzine köyün arazilerini inşa etmeye başladığını gösteriyor. Myanmar üsler inşa ediyor. bölgedeki insanlara göre güvenlik güçleri, hükümet daireleri için binalar ve Budistler için evler.

Uydu görüntüleri, Kan Kya sahasında inşa edilen üssün geçen yıl iki katına çıktığını ve iki helikopter pistinin eklendiğini gösteriyor. Yakındaki Maungdaw kasabasının bir parçası olarak yeniden sınıflandırılan Gone Nar adlı yakındaki başka bir yerle bir olmuş köyün üzerine yeni bir yol inşa edildi.

Ordudan bir sözcü, Rohingya köylerinin tahrip edilmiş yerlerine güvenlik üslerinin inşa edilmesine ilişkin yorum talebine yanıt vermedi. Yerel yetkililere yorum için ulaşılamadı.

Myanmar'daki BM haritalama birimine göre, Eylül 2019'da Birlik Hükümeti Sivil Bakanlığının bir parçası olan GAD'ın bir emri, çoğu eskiden Rohingya olan 16 köyü Maungdaw'ın koğuşu olarak yeniden sınıflandırdı. Birleşmiş Milletler'e göre, köy isimlerinden altısı ait oldukları yeniden sınıflandırıldıkları yeni koğuşların isimlerinde tutuldu, ancak 10 köy ismi haritalardan kayboldu.

Bu köylerden beşi 2017'de tahrip edildi. GAD rakamları, Bangladeş'ten “yabancılar” olarak sınıflandırdığı Rohingya'nın, baskıdan önce 2017'deki yüzde 93'e kıyasla Maungdaw nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ını oluşturduğunu gösteriyor.

Duvarlar ve gözetleme kuleleri

Birleşmiş Milletler, diğer 11 köyün son beş yıl içinde Myin Hlut adlı yeni bir kasabanın koğuşları olarak yeniden sınıflandırıldığını ve bir Myanmar hükümet bakanının bir plaj ve deniz ürünleri turizm bölgesi önerdiğini söyledi.

Kıyı boyunca yer alan bu küçük köyler, 2017 baskısı sırasında büyük ölçüde tahrip edildi, ancak ikisi 2018'de yetkililer onları buldozerle bulana kadar bozulmadan kaldı. Uluslararası Af Örgütü'nden bir uydu görüntü analistine göre, bölgede gözetleme kuleleri olan altı yeni koruma istasyonu kuruldu.

Rohingya köyleri haritalardan kaybolurken, 2020'de BM haritalarına Budist yerleşimciler için iki köy eklendi.

6.000 Rohingya halkının hepsi kaçtı ve evleri yıkıldı.

Myanmar askerlerinin 2017 baskısı sırasında bir olayda 10 Müslüman erkeği öldürdüğü Inn Din'de, orada yaşayan 6.000 Rohingya halkının hepsi kaçtı ve evleri yıkıldı.

Arakan eyaleti hükümeti, bölgedeki Budistler için yeni konutlar inşa etti, 2018'de bildirildi. Uydu görüntüleri, bölgenin o zamandan beri daha da genişlediğini gösterirken, komşu Kyauk Pandu'da bir Rakhine Budist yerleşimi iki katına çıktı.

BM sözcüsü Dujarric, 2017 baskısı nedeniyle Myanmar'a yönelik soykırım suçlamalarını soruşturan Uluslararası Adalet Divanı'nın hükümete, Myanmar'ın yapmayı kabul ettiği suçlamalarla ilgili her türlü kanıtı saklama emri verdiğini kaydetti.

Birleşmiş Milletlerin köy adlarının silinmesinin bu emre aykırı olduğuna inanıp inanmadığını veya Birleşmiş Milletlerin bunu durdurmak için ne yaptığını söylemedi.

Rohingya mültecilerinin ülkelerine geri gönderilme sürecini bilen bir Bangladeşli yetkili, Myanmar'ın Rohingya'ya yönelik politikasında hiçbir değişiklik olmadığını söyledi.

Yetkili, Mart ayında Myanmar'ın Bangladeş'e kuzey Rakhine'deki iki bölgeye dönmeyi onayladığı 840 Rohingya'nın bir listesini gönderdiğini söyledi: Hla Poe Kaung ve Thet Kay Pin.

Ancak yetkili, mültecilerin o bölgeden olmadığını söyledi ve listede, yalnız seyahat etme olasılığı düşük kadınlar da dahil olmak üzere geniş ailelerin bekar üyeleri vardı.

Toprağımızı geri alabilecek miyiz bilmiyorum.

Myanmar Sosyal Refah Bakanlığı'ndan bir temsilci, Myanmar ile Bangladeş arasında geri dönen mülteciler konusunda “bazı iletişim boşlukları” olduğunu söyledi. Temsilci, koronavirüs nedeniyle bir toplantının ertelenmesini sorumlu tuttu.

Myanmar'ın geri dönmeyi önerdiği alanların uydu görüntüleri, duvarlar ve gözetleme kuleleri ile çevrelenmiş bir büyük yerleşim yeri ve yakınlarda daha küçük bir yerleşim gösteriyordu. Her ikisi de yerle bir edilmiş Rohingya köylerinin üzerine inşa edildi. Rohingya liderleri, kamplara değil, yalnızca kendi evlerini inşa edebilecekleri orijinal köy arsalarına döneceklerini söylediler.

BM'nin Myanmar özel elçisi, Reuters tarafından bir transkriptinin görüldüğü geçen ay BM Genel Kurulu'na kapalı bir hitaben yaptığı konuşmada, Rohingya mültecilerinin geri gönderilmesinin durdurulması sorununu gündeme getirerek, "daha fazla güven artırıcı önlemlere" ihtiyaç olduğunu söyledi. mülteci korkularını yatıştırmak.

Bölgenin bir başka eski sakini olan Jafar Ahmed, "Bu endişe verici" dedi. Toprağımızı geri alabilecek miyiz bilmiyorum.

Editör: TE Bilisim