BM insan hakları ofisi (OHCHR) Cuma günü yaptığı açıklamada, Myanmar'daki yüzlerce siyasi mahkuma bu hafta af tanındığını, ancak binlerce kişinin tutuklu kalmaya devam ettiğini söyledi.

OHCHR Sözcüsü Jeremy Laurence , Cenevre'de gazetecilere verdiği demeçte , "Myanmar'daki siyasi tutukluların serbest bırakılması, yalnızca haksız yere gözaltına alınanlar için değil, aileleri için de bir rahatlama" dedi.

Ancak bu fırsatı, askeri yönetime karşı oldukları için gözaltında tutulan diğer binlerce kişinin serbest bırakılması için çağrıda bulunmak için kullanmamız önemlidir” dedi.

Hapishanede işkence gördü

Yaklaşık iki yıl önce iktidarı ele geçiren askeri cunta, ülkenin bağımsızlığının 75. yıldönümü münasebetiyle bu hafta yaklaşık 7 bin tutsağı serbest bırakacağını duyurdu.

Ancak, muhalefete yönelik acımasız baskısının bir parçası olarak hapse atılanların dahil edilip edilmeyeceğini belirtmedi.

Güvenilir kaynaklara atıfta bulunan OHCHR sözcüsü, askeri rejimin yaklaşık 300 siyasi mahkumu hapse attığını söyledi.

“Ülkenin bağımsızlık günü münasebetiyle afla ilgili haberler ortaya çıkarken bile, askeri yönetime karşı çıktıkları için gözaltına alınan ve birçoğu işkence ve kötü muameleye maruz kalan kişiler olduğuna dair haberler almaya devam ettik” dedi.

Darbe sırasında özgürlük

1 Şubat 2021 askeri darbesinden bu yana yaklaşık 17.000 kişinin tutuklandığını ve 13.000'den fazla kişinin gözaltında olduğunu söyledi.

Yerel izleme grubu Siyasi Mahkumlara Yardım Derneği de 300 siyasi mahkumun serbest bırakıldığına inanıyor - diğerlerini doğrulamak için çalışırken 223 kişiyi belirledi.

BM yetkilisi affı memnuniyetle karşılarken, tam da serbest bırakıldıkları gün 22 siyasi tutuklunun daha gözaltına alındığına dikkat çekti.

"Bu tür gözaltılar sadece cuntayı eleştirenleri susturmayı amaçlamıyor, aynı zamanda korku aşılamak için de tasarlanıyor" dedi.

Özgürlük çağrısı

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin bu yıl 75. yıl dönümü olması nedeniyle BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Volker Türk, keyfi gözaltılara kesin olarak son verilmesi çağrısında bulundu.

İnsan haklarını "içeri giren ve bizi birleştiren güç" olarak gören ve herkesi "kim olduğumuza, insan onuruna ve hepimizi birbirimize bağlayan şeylere geri götüren" bir kişinin acısının nihayetinde herkesi incittiğini savundu. .

BM insan hakları şefi, hükümetleri ve küresel olarak tüm gözaltındaki yetkilileri, bir af, af ya da haklarını kullandıkları için gözaltına alınan herkesi serbest bırakarak kilometre taşı Bildirgesini eyleme geçirmeye çağırdı.

Bay Laurence, "Myanmar'ın krizinden çıkış yolu, insanları hapse atmak değil, onların siyasi hayata özgürce, tam ve etkili bir şekilde katılmalarına izin vermektir", altını çizdi. 

Aung San Suu Kyi'nin serbest bırakılması çağrısı

Myanmar'ın demokratik olarak seçilmiş eski lideri Aung San Suu Kyi'nin hafta başında ek cezaya çarptırılmasına değinen OHCHR, onun derhal serbest bırakılması ve kişilerin keyfi olarak tutuklanmasına son verilmesi çağrısında bulundu.

Salı günü, BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Genel Sekreter António Guterres'in de Aung San Suu Kyi'nin son kararları ve cezalandırılmasıyla ilgili "derin endişesini" dile getirdiğini söyledi ve "onun ve Başkan Wyn'in derhal serbest bırakılması çağrılarını yineledi. Myint ve Myanmar'da keyfi olarak gözaltına alınan tüm mahkumlar hakkında.”

Bay Laurence, Cenevre'deki gazetecilere OHCHR'nin yetkililerle sürekli ilişki içinde olduğunu ve Yüksek Komiser'in yakında Myanmar hakkında yeni bir rapor yayınlayacağını söyledi.

Editör: Güven BOĞA