Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yaakob , Myanmar'da devam eden siyasi krize verdiği yanıt nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.

İsmail Cuma günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na (UNGA) yaptığı açıklamada, Güvenlik Konseyi'nin Myanmar'daki durumla ilgili "ciddi bir adım atmadığını" söyledi ve yanıtı "çok üzücü" olarak nitelendirdi.

Hatta bazıları Güvenlik Konseyi'nin [Myanmar]'ın elini yıkadığını ve konuyu ASEAN'a [Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği] devrettiğini düşünüyor" dedi.

Myanmar ordusu Şubat 2021'de Aung San Suu Kyi'nin seçilmiş hükümetinden iktidarı ele geçirdi ve ülkeyi bazı BM uzmanlarının tanımladığı ve binlerce kişinin ölümüne neden olan yeni bir iç savaşa sürükledi.

Başbakan ayrıca ASEAN'ın şiddete derhal son verilmesi, özel bir elçi atanması ve tüm paydaşların dahil olduğu tartışmalar için çağrıda bulunan “Beş Noktalı Uzlaşı”nın “yeni bir yaşam süresi” verilmesi gerektiğini söyledi.

“Malezya, özellikle Myanmar cuntası tarafından ASEAN Beş Nokta Mutabakatı'nın uygulanmasında anlamlı bir ilerleme olmaması nedeniyle hayal kırıklığına uğradı. Mevcut haliyle, ASEAN Beş Nokta Uzlaşması daha fazla devam edemez” dedi.

Malezya, Myanmar'ın askeri yönetimine daha sert bir yaklaşım için çağrılara öncülük ediyor ve ayrıca ASEAN'ı  , generallerin iktidardan uzaklaştırdığı seçilmiş politikacılar tarafından kurulan Ulusal Birlik Hükümeti (NUG) ile ilişki kurmaya çağırdı.

Filipinler, Endonezya ve Singapur da Myanmar'ın generalleriyle daha sıkı bir çizgide olması için baskı yapıyor.

Malezya başbakanı, krizin, çoğunluğu Müslüman Rohingya mültecileri de dahil olmak üzere Myanmar'dan gelen milyonlarca mültecinin durumunu daha da kötüleştirdiğini de sözlerine ekledi .

“Malezya, Mültecilerin Statüsüne İlişkin 1951 Sözleşmesi ve 1967 Protokolü'ne taraf olmamasına rağmen, Malezya insani gerekçelerle yaklaşık 200.000 Rohingya mültecisini kabul etti” dedi.

Editör: Güven BOĞA