Cumartesi günü, NASA'nın Lucy uzay aracı , Jüpiter'in yörüngesinde hapsolmuş çok eski kayalar olan Truva asteroitlerine doğru başlatılan ilk araştırma olacak. Bu kayalar güneş sistemimizin fosilleşmiş yapı taşlarıdır ve dev gezegenlerin evriminin kayıtlarını tutabilir.

Ancak Lucy'nin tarih yazabilmesi ve nihayetinde evrenin köşemizin sırlarını açığa çıkarabilmesi için bu hafta sonu kalkışının kusursuz olması gerekir. Uzay aracının benzersiz yörüngesi göz önüne alındığında - güneşin gücünden yararlanılarak bir düzine yılda milyarlarca mil katedilecek - misyon uzmanlarını tetikte tutmaya hazır birkaç kontrol noktası var.

İşte NASA'nın gözünden fırlatma dizisi. 

Lockheed Martin'de sistem entegrasyonu ve test mühendisi ve Lucy görev uzmanı Emily Gramlich, "Roket yerden kalktığında bu çok görsel ve heyecan verici" dedi. "Roket yükseldikçe atmosferden geçiyoruz."

Bu aşamada Lucy maksimum hızına ve basıncına ulaşacaktır. "O zaman," diye devam etti Gramlich, "güçlendiricilerden ayrılıyoruz ve o zaman kerteriz açılacak ve bizi uzaya açacak."

Lucy'nin destansı lansmanı burada bitmiyor. Muhtemelen fırlatma düzeninin en önemli kısmı, uzaya 62 millik (100 km) yolculuğunun ardından uzay aracının iki güneş dizisinin açılması olacak. 

Tamamen açıldığında, diziler birlikte beş katlı bir binanın yüksekliğine ulaşır. Gramlich, "Onlar muazzam" dedi. Onları origami benzeri kıvrımlarından tamamen uzatmak yaklaşık 20 dakika sürecektir. 

Çok büyükler çünkü Lucy'nin yöneldiği Jüpiter'in yörüngesi güneşten çok uzakta. Ve Lucy'nin bu 530 milyon mili (853 milyon km) seyahat etmek için alabileceği tüm güneş enerjisine ihtiyacı olacak.

NASA gezegen bilimcisi ve Lucy misyonunun baş araştırmacısı Hal Levison yaptığı açıklamada , "Bu 20 dakika, 12 yıllık görevin geri kalanının başarılı olup olmayacağını belirleyecek." Dedi . 

"Mars'a inenlerin yedi dakikalık terörü var, bizde buna sahibiz" dedi.

Güneş dizileri bütünüyle uzandıktan sonra, Lucy'nin başka bir hayati görevi daha olacaktır: Güneş, iki diziyi oluşturan tüm güneş panellerinin üzerine ışık saçabilmesi için kendini ayarlamalıdır. Güneş olmadan, güneş panelleri güç sağlayamaz. Güç olmadan görev biter.

"Bunu yaptıktan sonra," dedi Gramlich, "uzay aracı kendini biraz daha fazla hareket ettirecek, böylece antenini Dünya'ya da çevirebilecek, böylece ilk kazanımımızı elde edebiliriz."

Son kısmı tekrar edeyim: "ilk edinim." Bu, o noktaya kadar olan her adımın önceden programlandığı anlamına gelir Doğru. En kritik anlarında hiç kimse uzay aracını kontrol etmeyecek. Her kesin hareket, yazılımına zaten kodlanmıştır. 

21-00210-lucy-solar-deploy-074
Lucy'nin güneş dizilerinden biri, tamamen uzanmış.Lockheed Martin

Gramlich, "Lucy geçen haftadan beri kapsüllenmiş durumda ve bu yüzden onu küçük bir erişim penceresi dışında görmedik" dedi. "Bir dahaki sefere uzayda açılacak."

NASA mühendisleri, Lucy kozmik temelini bulana kadar sıkı oturmaları ve parmaklarını çapraz tutmaları gerekecek.

Lucy'nin eğitim kampı

Gramlich, Lockheed Martin'in Colorado'daki test alanlarına atıfta bulunarak, "Waterton kampüsündeki büyük bir binada akustik ve titreşim testi yapıyoruz" dedi. "Uzay aracını gerçekten sert bir şekilde sallıyoruz ve ardından çoğunlukla fırlatmayı simüle etmek için sesle patlatıyoruz."

Lucy'nin 12 yıllık yolculuğunun fiziksel olarak en yoğun kısmı, bu hafta sonu gerçekleşen lansman olacağını söyledi. Uzayda olduğunda, durum çok daha sakinleşecek. Ancak uzayın kendi uç noktaları vardır, bu yüzden ekip Lucy'nin bunlardan da korunmasını sağlamaya çalıştı.

Gramlich, "Uzay aracını alıp dev bir termal odaya koyuyoruz ve uzayda göreceği tüm sıcaklık aralıklarından geçiriyoruz - sıcak ve soğuk, hafif ve ışıksız" dedi.

51536100857-7c2eec9f30-o
Adını bir insan atasının ünlü fosilinden alan Lucy, Colorado, Littleton'daki Lockheed Martin Space'teki çevresel test odasına indirildi.Lockheed Martin

Lucy'nin karmaşıklıkları yalnızca mekaniğiyle ilgili değildir. Metal uzay gezginine pilotluk yapan yazılım, bilgisayar, termometre, kameralar ve pil gibi oldukça fazla sayıda entegre bileşene sahiptir. Her birinin tekrar tekrar test edilmesi gerekiyordu.

Gramlich, Lucy'deki önemli bir cihazın  , kuzey yıldızının hangi yöne baktığımızı belirlemeye nasıl yardımcı olduğuna benzer şekilde navigasyona yardımcı olan yıldız izleyici olduğunu açıkladı .

"Görebileceği yıldızı simüle etmek için ekstra yer destek ekipmanımız var" dedi. "Ve bu yıldızları döndürmek ve yıldız izleyicinin, yıldızların [aslında] küçük simülatöründe döndüğünü algıladığından emin olmak için."

Lucy stabilize olduğunda ve ötesinde

Gramlich, "Cumartesi günü Lucy'nin kalktığını görmekten çok heyecanlıyım" dedi. "Uzun zamandır bu lansman tarihi için çalışıyoruz ve pandemide çok uzun saatler var ve son birkaç haftadır ekstra enerjik oldum."

NASA'nın Cumartesi günkü fırlatma gününde her şey yolunda giderse , Lucy yaklaşık 39.000 mil (62.764 kph) hızla Truva asteroitlerine doğru devam edecek. Uzun yolculuk sırasında Dünya'nın yerçekimini kaldıraç olarak kullanacak ve değerli antik kayaların yedisini ziyaret edecek. Ayrıca Mars ve Jüpiter arasındaki başka bir dünyada da bir mola verecek.

Keşif sırasında Gramlich, ekibin Lucy'nin Dünya'ya geri gönderdiği asteroitler hakkında fotoğraflar ve spektroskopik veriler gibi yeni keşfedilen bilgilere dayanarak komutları girmek için yaklaşık iki haftada bir Lucy'yi kontrol edeceğini söyledi. Her komutun gemiye ulaşmasının yaklaşık 55 dakika süreceğini söyledi.

51536808709-38dc8eb477-b
Uzay gemisinde çalışan Lucy mühendisleri.Lockheed Martin

Ve görev önümüzdeki on yılı tamamladıktan sonra, olasılıklar sonsuz.

Gramlich, "Son uçuşumuz 2033'te" dedi. "O zamana kadar üç Dünya uçuşu yapmış olacağız ve yörüngemiz ve diğer asteroitleri keşfetmeye devam etmeyi en verimli hale getirme konusunda çok şey öğrenmiş olacağız."

Bunu genişletilmiş bir görev olarak nitelendiren Gramlich, Lucy'nin güneş dizilerinin, güneş sisteminden süresiz olarak geçerken uzay aracına güç vermeye devam edebileceğini söylüyor. Bu, Lucy'nin teorik olarak diğer kozmik madde biçimleri hakkında geri bilgi göndermeye devam edebileceği anlamına geliyor.

"Lucy için sahip olduğumuz güneş enerjisi dizileri inanılmaz derecede verimli ve uzay aracını uzun süre çalıştırmamıza izin verecek" dedi. "Jüpiter'in uzaklıklarında bile. Ve gemideki pil de kullanılmak ve yeniden şarj edilmek üzere tasarlandı."

Ama önce Lucy'nin efsanevi lansmanını geçmesi gerekiyor.

Gramlich, "Herkesin ne kadar umursadığını ve içine koyduğunu görmek için bu ekibin bir parçası olduğum için çok onur duyuyorum." Dedi.

"Truva atlarına yönelik başarılı bir bilim görevine hazırız."

NASA'nın Lucy misyonunu başlatması nasıl izlenir

Şu anda 16 Ekim'de 02:34 PT (5:34 ET) olarak planlanan kalkışı NASA TV'de çevrimiçi olarak izleyebilirsiniz . 

Editör: TE Bilisim