İran’da, gözaltına alındıktan sonra işkence gören ve hücre hapsinde tutulduktan birkaç gün sonra, durumu dünyanın dikkatini çeken güreşçi Navid Afkari 12 Eylül 2020 tarihinde idam edilmişti.

https://www.habereguven.com/iran-navidafkari-idam-edildi/

Uluslararası kampanyalara rağmen İran infazı gerçekleştirmişti.

27 yaşındaki Navid Afkari, hükümet karşıtı yaygın protestolardan bir ay sonra 17 Eylül 2018’de gözaltına alınmış ve Şiraz’daki devlet tarafından işletilen Su ve Kanalizasyon Dairesi çalışanlarından birini öldürmekle suçlanmıştı. Afkari, Şiraz ceza mahkemesinin Birinci Şubesi tarafından iki kez ölüm cezasına çarptırılmış karar daha sonra İran Yüksek Mahkemesi’nin 35. Şubesi tarafından onaylanıp 12 Eylül 2020 tarihinde infaz gerçekleştirilmişti. https://www.amnesty.org/en/latest/news/2020/09/iran-secret-execution-of-wrestler-navid-afkari-a-travesty-of-justice/

Adana’da İdam Protestosu.

İran’lı Mahsa Adana Atatürk Parkında Mor Dayanışma tarafından “Kadına Yönelik Şiddet” ile ilgili basın açıklamasına katıldıktan sonra elinde Navid Afkari’nin afişi ile kısa bir açıklama gerçekleştirdi.

Mahsa açıklamasında;

“Ben dindar bir kadınım, İran'da hukuk okudum, kadın hakları aktivistiyim, İran'da bir avukat için çalıştım ama İran İslam Cumhuriyeti'nin yozlaşmış rejiminin kurbanı oldum. Navid Afkari masum bir insandı ve idam edildi. 

Navid Afkari günlerce işkence gördü, ailesiyle görüştürülmeden idam edildi. Bu zulüm karşısında sessiz kalmayacağıma söz veriyorum.” dedi.

Editör: TE Bilisim