3 Haziran 1963’te yaşama gözlerini yuman şairimiz Nâzım Hikmet Ran, 58. ölüm yıldönümünde çarşamba ve perşembe günleri Moskova’da çeşitli tören ve etkinliklerle anılacak. Nâzım Hikmet Dostluk Ödülü de bu yıl Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü’ne verilecek.

İlk etkinlik, 2 Haziran çarşamba günü Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından yapılacak.

Vakfın, Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü, Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Rusya ve Doğu Kulübü ile birlikte organize ettiği, Nâzım Hikmet'in yaşamına ve eserlerine dayanan “1.Uluslararası Bilimsel ve Uygulamalı Gençlik Konferansı"  2 Haziran saat 12.00 de Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsünde düzenlenecek.

"Şairin sınırları ve zamanları aşan sesi: Kültürler arası bağlamda Nazım Hikmet’in yaratıcı mirası" başlıklı konferansın temaları, "Çağdaş Türk Edebiyatı: Nâzım Hikmet ve çağdaşlarının şiirsel mirası” ve "Türkiye ve SSCB'deki düşünce tarihi ve siyasi rejimlerin ideolojik kökenleri: Nâzım Hikmet'in hayatı ve eserlerinin dünya bağlamında etkisi” olacak.

Akademisyenlerin ve öğrencilerin sunumlarını yapacakları programda, derece alanlara  sertifika ve hediyeler verilecek.

Bu yıl "Nazım Hikmet Dostluk Ödülü" Rusya ve Türkiye arasındaki kültür ilişkilerine, bilim ve eğitim alanındaki iş birliğinin pekiştirilmesine katkılarından dolayı  Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü adına  Enstitü Direktörü Igor Abylgaziev’e, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar tarafından takdim edilecek.

3 Haziran’da ise, Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği himayesinde, RTİB ve Moskova Yunus Emre Enstitüsü’nün organizasyonu ile düzenlnen anma töreni perşembe günü saat 10’da Nâzım’ın Novodeviçi Mezarlığı’ndaki kabri başında yapılacak.

Aynı gün saat 17.30’da Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nde ‘Nâzım Hikmet Dostluk Fotoğraf Yarışması’nın ödül töreni yapılacak ve sergisi açılacak.

Bu arada Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından planlanan, sanatçı Nükhet Duru’nun konuk olacağı konser ise, koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle ertelendi. 

Editör: TE Bilisim