Vücudumuzun saati sağlıklı beslenme konusunda bize önemli işaretler veriyor. Bu nedenle sadece ne yediğimiz değil, ne zaman yediğimiz de büyük önem arz ediyor. Öyle ki Harvard Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırma, akşam yemeğine oturulan saatin, kilovermede kritik bir önemi olduğunu ortaya çıkardı. Buna göre konu hakkında daha önce yapılan birçok araştırmada olduğu gibi saat 17.00’den sonra yemek yemenin kilo vermeyi zorlaştırdığı sonucuna ulaşıldı.

Sağlıklı bir görünüm için vücudumuzun biyolojik saatine uymak öne taşıyor. Nitekim Harvard Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırma bu durumu kanıtlar nitelikte. Bilim insanları düzenli olarak saat 17.00’de yemek yiyenlerle 21.00’de yemek yiyenleri kıyasladı. Daha erken yiyenlerin acıkma oranı yarı yarıya azalırken, erken yiyen kişilerin vücutlarında daha az yağ depolamaya yatkın olduğu da açıklandı. Araştırmada geç saatte yemenin obezite riskini ciddi şekilde artırdığı da tespit edildi.

pexels-mali-maeder-64208_151536577

“ Yemek Yediğimiz Saati Değiştirerek Zayıflayabiliriz”

Uyumadan 2-3 saat önce yemek yemeyi sonlandırmamız gerektiğine vurgu yapan Diyetisyen Reyhan Berber, “Geç saatlerde yenilen yemekler hazımsızlığa neden olabilir ve uykunuzu etkileyebilir. Erken bir akşam yemeği ise sindirime yardımcı olabilir. Unutmayın, sindirim sisteminiz için iyi olan her şey kilo vermek için faydalı olabilir. Vücut saati denilince genel olarak ne zaman uyuduğumuzu belirleyen bedensel süreç anlaşılıyor. Fakat bu yanlış bir algıyı da beraberinde getiriyor. Her organımız için vücudumuzun biyolojik saati ayrıdır. Örneğin karaciğerimiz sabah saatlerinden akşam saatlerine kadar çok iyi çalışıyor. Belli bir saat sonrası ise dinlenmeye geçiyor. 24 saatlik günlük yaşantımızda doğru zamanlarda yemek yediğimizde uyku saatlerimiz, hormonlarımız ve metabolizmamızı etkileyen fizyolojik yapımız da buna paralel olarak daha iyi hale geliyor ve sağlık açısından vücudumuza büyük fayda sağlıyor. Ne yediğinizi çok değiştirmeden sadece yediğiniz saatleri değiştirerek bile zayıflayabilirsiniz” dedi.

Editör: Haber Merkezi