Çarşamba günü Nelson Mandela'nın 102. doğum gününü kutlayan BM başkan yardımcısı, anavatanı Güney Afrika'da ırkçı apartheid sistemini sona erdiren mücadeleye öncülük eden adamı “cesaret, merhamet ve sosyal adalet ve eşitliğe sarsılmaz bir bağlılık” örneği olarak selamladı.

Sevgiyle Madiba olarak bilinen Genel Sekreter Yardımcısı Amina Muhammed  anlattı  kutluyor Genel Kurul toplantısı  Uluslararası Nelson Mandela Günü  resmi olarak Pazar günü anıldı - - o “Birleşmiş Milletler ve insan ailesinin en yüksek arzularını somutlaşan” söyledi.   

'Gerçeği bulanıklaştırıyor' 

Nefret söylemi ve gerçeklerin inkarı, “hem liberal demokrasilerde hem de otoriter rejimlerde ana akım haline geliyor” diyen Muhammed, “gerçeği bulanıklaştırarak, bilimi sorgulayarak ve demokratik kurumları baltalayarak” dedi.   

“ Tarihsel gerçekler hakkında çok az bilgisi olan veya hiç bilgisi olmayan insanlara dezenformasyon ve çarpıtma ve şiddet içeren ideolojileri benimseme virüsü bulaşıyor ” şeklindeki endişe verici bir eğilime işaret etti .   

Ve  COVID-19  bunu yoğunlaştırdı, yoksulluk ve adaletsizliğe karşı küresel mücadelede yıllarca kaydedilen ilerlemeyi geri aldı, en çok marjinalleştirilmiş ve haklarından mahrum bırakılmış acıları bıraktı ve çoğu zaman neden olmadıkları sorunlardan sorumlu tutulduğunu söyledi. 

BM yetkilisine göre, Afrika kökenli insanlar, Yerli, etnik veya dini azınlıklar - ve mülteci olarak evlerinden kaçanlar - ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve ilgili hoşgörüsüzlüğün yükünü taşıyor. 

“Bunlar, Nelson Mandela'nın kalıcı mirasını yaratmak için karşı çıktığı hastalıklar” dedi.  

Barış On Yılı 

Eylül 2018'de BM Genel Merkezi'ndeki Nelson Mandela Barış Zirvesi, müreffeh, kapsayıcı ve adil bir dünya için çabaları iki katına çıkarmayı taahhüt eden hükümet ve sivil toplum temsilcilerini bir araya getirdi ve 2019'dan 2028'e Nelson Mandela Barış On Yılı ilan etti.  

BM başkan yardımcısı, “Dünya çapında demokrasi ve barışı savunurken Madiba'nın alçakgönüllülük, bağışlayıcılık ve merhamet örneğini takip etmek bizim bireysel sorumluluğumuzdur” dedi.  

“COVID-19 salgını bize, Madiba'nın hayat boyu süren adalet mücadelesinde savunduğu ve örnek aldığı insan dayanışması ve birliğinin hayati önemini gösterdi”.   

Ve herkes için bir rol ile toplantıyı Madiba'nın “ her birimiz barışı, insan haklarını, doğayla uyumu ve herkes için haysiyeti teşvik etmede bir fark yaratabilir ” mesajından ilham almaya çağırdı .  

kişisel bir not  

Genel Sekreter Yardımcısı, Mandela'nın yolunu bulmaya çalıştığı gençliğinden beri kişisel bir ilham kaynağı olduğunu paylaştı.  

“Madiba'nın hayatı ve çalışması üzerine düşünürken, her birimiz ayağa kalkalım ve sayılalım. İnsan çabasındaki inatçı iyimserliğinden bir yaprak ödünç alalım”, diyerek sözlerini tamamladı. “Hepimiz onun harekete geçme çağrısını onurlandıralım ve mirasından güç alalım”.  

Madiba'nın idealleri 

Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır  , hayatta ve mirasta Nelson Mandela'nın “insanların doğasında var olan haysiyet ve eşitliği” savunduğunu; ırk, milliyet veya inanç ne olursa olsun, milletler içinde ve arasında - BM Şartı ve insan hakları anlaşmalarında belirtilen evrensel değerler  .  

Meclis bu değerleri sürdürmek ve korumakla görevli olduğundan, “bugün burada toplanmak, bu idealleri kutlamak, desteklemek ve Nelson Mandela'yı onurlandırmak” için sadece doğru olduğunu söyledi. 

Bozkır, Mandela'nın adının “adalet ve eşitlik mücadelesi ile eş anlamlı” olduğunu ve bunun dünya genelinde zorla yerinden edilen 82,4 milyon insanın içinde bulunduğu zor durum, cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddete maruz kalan kadın ve kız çocukları ile hoşgörüsüzlük düşünüldüğünde hatırlanması gerektiğini söyledi. ve ilerlemek için çok mücadele ettiği ilerlemeyi aşındırmakla tehdit eden ırk ayrımcılığı.  

“Uluslararası bir topluluk olarak kolektif eylemde bulunmalıyız. Çünkü ırkçılık ve ayrımcılık devam ederken 2030 Gündemindeki hedeflere ulaşamayacağız ” dedi. 

'Madiba ruhuyla hareket edin' 

Sayın Bozkır, COVID-19 salgınının bireyler ve uluslar için büyük ıstıraplara neden olduğunu, sağlık sistemlerini büyük bir baskı altına soktuğunu, benzersiz bir sosyo-ekonomik kriz yarattığını ve kalkınma yörüngemizi kaçırdığını söyledi.  

İyileşme sürecinde insan hakları herkes için her yerde desteklenmeli ve herkes için adil ve hakkaniyetli aşı erişimi için çok taraflı çabalar harekete geçirilmelidir, diye ekledi. 

Meclis Başkanı, “Basitçe söylemek gerekirse, daha iyisini inşa etmek istiyorsak Madiba ruhu içinde hareket etmeliyiz” dedi. 

Başkalarının hayatlarını iyileştirin 

Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Naledi Pandor, toplantıda “sistemik ırkçılığın her yerde topluluklar üzerinde zararlı bir etkisi olduğunu” söyledi. 

Meclise, Bay Mandela'nın Swahili world ubunti'yi "özgür olmanın sadece zincirlerden kurtulmak değil, başkalarının hayatlarını iyileştirecek şekilde yaşamak" olduğunu açıklamak için kullandığını hatırlatarak, ek bir ifade olan Mimi ni kwa'yı sundu. sababu wewe ni – “Ben varım çünkü sen varsın” olarak tercüme edilir. 

"Hepimiz birbirimize bağlıyız ve bu sadece başkalarının büyümesi ve ilerlemesi yoluyla büyüyebilir ve ilerleyebilir" dedi. 

Editör: TE Bilisim