Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. (PTT) emekçilerinin maruz kaldığı ağır çalışma koşullarına dikkat çekerek, cumartesi günleri yapılan zorunlu çalışmanın sona ermesi gerektiğini vurguladı. 2018 yılından bu yana PTT’ye personel alımının yapılmadığını belirten Aslan, kurumda çalışan sayısının 40 binin altına düştüğünü ve çalışanların iş yükünün katlanılmaz bir hale geldiğini söyledi.

PTT’nin Tüccar Mantığı ile İşletildiği Eleştirisi Aslan, PTT yönetiminin tüccar mantığı ile hareket ederek az sayıda personel ile fazla kar etmeye çalıştığını ve mevcut personelden üç kişilik iş beklendiğini ifade etti. Bu durumun, PTT emekçilerine cumartesi günleri çalıştırılma zorunluluğu olarak yansıdığını belirten Aslan, “Yasalara göre devlet memurlarının hafta sonları tatil olmalıdır, fakat PTT yönetimi yasaları hiçe sayarak çalışanları cumartesi günleri çalıştırmaya devam etmektedir” dedi.

DEVA Partili Avşar; “Kirli elleri, milletin cebinden çıkarın!” DEVA Partili Avşar; “Kirli elleri, milletin cebinden çıkarın!”

Hukuksuzluk ve Mobbing Uygulaması Aslan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 399 sayılı KHK'ye göre, çalışanların haftalık 40 saatlik çalışma süresinin dolaylı yoldan ihlal edildiğine dikkat çekerek, cumartesi günleri çalıştırılmak istenen emekçilerin karşılaştıkları mobbingin hukuksuz bir uygulama olduğunu söyledi. Ayrıca, PTT’nin cumartesi çalışmayı bir mobbinge dönüştürdüğünü ve çalışanların bu durumla mücadele etme hakkını savundu.

Yargı Kararına Karşı İdari İşlem Son olarak, Aslan, İstanbul PTT Başmüdürlüğü tarafından alınan yönetim kurulu kararına da değindi. 2024 yılı başında alınan kararın, devamlı olarak cumartesi çalıştırma zorunluluğu getirdiğini belirten Aslan, bu uygulamanın yargı kararlarıyla çeliştiğini ve İstanbul 14. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini söyledi. Aslan, yargı kararlarına rağmen PTT yönetiminin hukuksuz davranışta bulunmasının ve mobbing uygulamasının sürmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Nevroz Uysal Aslan’ın Soruları:

  1. PTT emekçilerini cumartesi günleri zorla çalıştıran bu uygulamaya son verilecek mi?
  2. PTT yönetiminin dinlenme hakkını ihlal eden bu yasal olmayan uygulamalara karşı herhangi bir girişimde bulunulacak mı?
  3. Yargı kararlarına rağmen PTT emekçilerini cumartesi çalışmaya zorlayan yöneticiler hakkında idari soruşturma açılacak mı?
  4. Son 5 yıl içinde PTT’de zorla çalıştırılmaya yönelik açılan davalarda kurumun ödediği masraf ve avukat gideri toplamda ne kadar olmuştur? Bu durumla kamu zararına yol açan idari amirler hakkında herhangi bir yaptırım uygulanacak mı?
  5. Son 5 yılda mevzuata aykırı işlemler nedeniyle kaç idari amir hakkında soruşturma açılmıştır ve bunlar hakkında hangi adımlar atılacaktır?

Nevroz Uysal Aslan, bu sorunların çözülmesi ve emekçilerin haklarının korunması için kamuoyunun desteğini beklediğini belirtti.

Editör: Haber Merkezi