Pazar günü New York'un Bronx ilçesinde düşük gelirli insanların yaşadığı bir binada arızalı bir ısıtıcının alev alması sonucu çıkan yangında dokuzu çocuk on dokuz kişi öldü ve düzinelerce kişi yaralandı.

New York Belediye Başkanı Eric Adams, göreve başlamasına bir haftadan biraz fazla bir süre kala, uygun fiyatlı konut birimleri sağlayan ve bir evin bulunduğu heybetli 19 katlı Twin Parks North West binasında sabah 11.00 sıralarında çıkan yangında 19 kişinin öldüğünü doğruladı.

"Rakamlar korkunç."

Pazar günü erken saatlerde yetkililer, soğuk bir kış sabahı binadan dumanların savrulması nedeniyle 32 kişinin hayati tehlike arz eden yaralarla hastaneye kaldırıldığını ve toplamda 60 kişinin yaralandığını söyledi.

Adams gazetecilere verdiği demeçte, "Bu New York şehri için korkunç, korkunç ve acı verici bir an" dedi. 

Yetkililer, yangının binanın ikinci ve üçüncü katlarını kapsayan bir apartmandaki ısıtıcıdan çıktığını ve yalnızca salona ulaştığını söyledi.

Ancak kentin itfaiye yetkilisi Daniel Nigro bir basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, büyük olasılıkla dairenin kapısı açık bırakıldığı için dumanın 120 üniteli binanın her katına yayılmaya devam ettiğini söyledi.

Nigro, "Üyeler her katta merdiven boşluklarında kurbanlar buldular ve onları kalp ve solunum durması halinde dışarı çıkardılar" dedi.

Nigro, yangının dairenin yatak odasındaki portatif bir elektrikli ısıtıcıda başladığını, itfaiye görevlilerinin fiziksel kanıtlar ve sakinlerin anlattıklarına göre belirlediklerini söyledi. Apartmanda ısının açık olduğunu ve portatif ısıtıcının bu ısıtmayı desteklediğini ekledi.

Felaket, düşük gelirli şehir konutlarında güvenlik standartları hakkında soruları harekete geçirecekti. Bu, Çarşamba günü erken saatlerde Philadelphia'daki bir toplu konut apartmanını alevler sardığında sekizi çocuk on iki kişinin hayatını kaybetmesinden sonra ABD'de bir konut kompleksinde bu hafta yaşanan ikinci büyük ölümcül yangın oldu .

New York binasının da bulunduğu bir Demokrat olan ABD Temsilcisi Ritchie Torres, MSNBC'ye Bronx gibi uygun fiyatlı konut gelişmelerinin bölge sakinleri için güvenlik riskleri oluşturduğunu söyledi. "Uygun fiyatlı konut geliştirmelerimizin onlarca yıllık yatırımsızlığa maruz kalmasına izin verdiğimizde, hayatları riske atıyoruz" dedi.

Adams, sakinlerinin çoğunun küçük bir batı Afrika ülkesi olan Gambiya'dan olduğunu söyledi. New York'taki Gambiya konsolosluğu, bilgi talebine hemen yanıt vermedi.

Editör: TE Bilisim