NİJERYA: Hükümetin başarısızlıkları kırsal toplulukları silahlı kişilerin insafına bırakıyor

  • Ocak-Haziran 2020 arasında en az 1.126 köylü haydutlar tarafından öldürüldü 
  • Saldırılar, kırsal alanlarda gıda güvenliğini tehdit ediyor 
  • Katilleri adalete teslim etmemek cezasızlığı besler

Uluslararası Af Örgütü bugün yaptığı açıklamada, Nijeryalı yetkililerin, Ocak ayından bu yana ülkenin kuzeyinde en az 1.126 kişiyi öldüren saldırgan silahlı kişilerin insafına kaldığını söyledi.  

Örgüt Kaduna, Katsina, Nijer, Plato, Sokoto, Taraba ve Zamfara eyaletlerindeki sivillerle röportaj yaptı ve kırsal alanlarda güvensizlik artarken saldırı ve kaçırma korkusu içinde yaşadıklarını söyledi. Görüşülen kişilerin çoğu, polis memurlarına yaklaşan saldırılar hakkında bilgi verilse bile, güvenlik güçlerinin genellikle saldırılar bittikten saatler sonra geldiğini anlattı. Kaduna eyaletindeki Unguwan Magaji'ye yapılan bir saldırı sırasında, güvenlik güçleri olay yerine geldi ancak saldırganların kullandığı sofistike cephaneyi görünce oradan ayrıldı. Döndüklerinde en az 17 kişi öldürülmüştü. 

Uluslararası Af Örgütü, Ocak 2020'den bu yana Nijerya'nın kuzeybatı ve kuzey merkezindeki çeşitli eyaletlerdeki saldırılarda ve adam kaçırmalarda endişe verici bir artış olduğunu belgeledi. En kötü etkilenen, silahlı adamların Ocak ve Temmuz 2020.  

Nijerya'nın kuzeyindeki kırsal topluluklara yönelik korkunç saldırılar yıllardır devam ediyor. Güvenlik güçlerinin köylüleri bu öngörülebilir saldırılardan korumak için yeterli adımları atmakta devam eden başarısızlığı son derece utanç verici. 

Uluslararası Af Örgütü Nijerya Direktörü Osai Ojigho.  

“Güvenlik güçlerinin uyarıları dikkate almamasına veya hayat kurtarmak için zamanında yanıt vermemesine ek olarak, hiçbir failin adalet önüne çıkarılmamış olması kırsal toplulukları tamamen açığa çıkmış hissettiriyor. Başkan, Nijeryalıların gözleri kapalı yatabilmeleri için cinayete son vermeleri için güvenlik kurumlarını defalarca görevlendirdiğini iddia ediyor, ancak açıkça hiçbir şey değişmedi. " 

Evler yandı, köylüler kaçırıldı 

Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Taraba eyaletinde Jukun ve Tiv etnik grupları arasında devam eden ortak çatışmalarda Ocak 2020'den bu yana en az 77 kişi öldürüldü. Jukun ve Tiv etnik grupları arasındaki etnik çatışma, yetkililerin çatışmayı sürekli olarak sona erdiremediği için 1990'ların başından beri aralıksız devam ediyor. 

28 Mayıs'ta Sokoto eyaletinde Sabon Birni Yerel Yönetim Bölgesi'ndeki dört köye silahlı kişiler tarafından saldırıldığında en az 74 kişinin öldürüldüğü bildirildi. 

Uluslararası Af Örgütü'nün Kaduna, Plato ve Katsina eyaletlerinde görüştüğü tanıklara göre saldırılar iyi koordine ediliyor. Saldırganlar motosikletler ve ağır silahlı köylere baskın düzenledi. İnsanlara ara sıra ateş ediyorlar, evleri ateşe veriyorlar, sığır çalıyorlar, çiftlik ürünlerini yok ediyorlar ve fidye için köylüleri kaçırıyorlar.  

Çoğu köylü, Uluslararası Af Örgütü'ne, hükümetin kendilerini saldırganların insafına bıraktığını söyledi. Önceden haber vermelerine veya saldırılar sırasında yardım çağırmalarına rağmen, saldırılar sırasında güvenlik görevlilerinden çok az yardım aldıklarından veya hiç yardım almadıklarından şikayet ettiler. Çoğu durumda, güvenlik güçlerinin saldırılardan saatler sonra geldiğine üzüldüler. 

Kaduna'nın güneyindeki Unguwan Magaji'deki bir saldırının tanığı şunları söyledi:  

“Saldırı sırasında liderlerimiz, askerleri arayıp saldırganların köyde olduğunu, böylece askerler vakit kaybetmeden geldiklerini, ancak geldiklerinde saldırganların bıraktıkları mühimmat türünü gördüklerini söylediler. Ertesi sabah pek çok asker cesetleri görmek için Hilux kamyonetleriyle geldi. " 

 Güney Kaduna'da artan şiddet 

Eyalet Valisi, Kaduna Eyaletinin güneyinde artan şiddete cevaben Haziran 2020'de etkilenen topluluklara 24 saat sokağa çıkma yasağı getirdi, ancak saldırılar devam etti. Güney Kaduna'da şiddet 2011 seçimlerinden bu yana aralıksız devam ediyor ve yetkililer hem şiddeti sona erdiremiyor hem de failleri adalete teslim edemiyor.  

Katsina Haydutluğu

6 Ağustos'ta, çoban olduğundan şüphelenilen silahlı kişilerin eyaletin Zangon Kataf Yerel Yönetim Bölgesi'nde dört topluluğa saldırması sonucu en az 22 kişinin öldüğü bildirildi.  

Temmuz ayında eyaletin Chikun, Kaura ve Zangon-Kataf Yerel Yönetim Bölgelerinde 11 koordineli saldırı sırasında 100'den fazla kişi öldürüldü. 19 Temmuz 2020'de Kukum-Daji'de saldırganların ara sıra köylülere ateş açmasıyla beş dakika süren saldırıda en az 16 kişi hayatını kaybetti.  

Saldırı sırasında oğlu öldürülen Kukum Daji'de bir çiftçi Uluslararası Af Örgütü'ne şunları söyledi: 

"Oğlum 20 yaşındaydı, Jos Üniversitesi'ne yeni kabul edilmişti. Corona salgını nedeniyle evdeydi, sonra saldırı oldu. Ölü bedenini görünce vücudum çok zayıfladı, başım dönmeye başladı, düşeceğimi sandım, tüm vücudum yanıyordu ama yapabileceğim hiçbir şey yoktu, kendime her şeyi Tanrı'ya bıraktığımı söyledim . Bu çocuğu kaybettiğim için bu hayatta bir daha asla mutlu olmayacağım. Onun ölümü beni gerçekten etkiledi ”. 

Güney Kaduna'daki son saldırıların bazı kurbanları Uluslararası Af Örgütü'ne saldırıların çoğunda güvenlik güçlerinin bulunmadığını ve saldırganların ayrılmasından sadece saatler sonra ulaştığını söyledi.  Güvenlik güçlerinin saldırılar sırasında geldiği ender durumlarda  ,  genellikle yetersiz müdahaleyle geldiler. 

İnsani kriz yaklaşıyor 

Şiddet birçok çiftçiyi ve ailelerini evlerinden kaçmaya zorladı. Katsina eyaletinde, şu anda en az 33.130 kişi yer değiştirme kamplarında ve diğerleri kentsel alanlarda akrabalarının yanında kalmaya gitti. Binlerce çiftçi, saldırı ya da kaçırılma korkusu nedeniyle 2020 yağmur mevsiminde çiftliklerini ekemedi.  

"Bu saldırılar, etkilenen eyaletlerde kitlesel yerinden edilmeye ve gıda güvensizliğine neden oldu. Bu topluluklardaki insanların çoğunluğu geçim kaynağı olarak tarıma bağımlı, ancak artık tarlalarına gitmekten çok korkuyorlar. " Osai Ojigho

Bu, bölgeyi büyük bir insani krizin eşiğine getiriyor. Nijeryalı yetkililerin şiddeti durdurmadaki başarısızlığı insanların hayatlarına ve geçim kaynaklarına mal oluyor ve acil müdahale olmazsa çok daha fazla sayıda hayat kaybedilebilir. " 

Katsina Eyaleti, Batsari Yerel Yönetim Bölgesi'nde 50 yaşındaki bir çiftçi Uluslararası Af Örgütü'ne şunları söyledi: 

Köyümüz birkaç kez saldırıya uğradı. Bir değil, iki değil, 10 kez. Çiftçilik yapmak bile bir sorun, haydutlar bizi çiftliklerimize gitmekten alıkoydu, biz sadece evin yakınındaki çiftlikleri ekip biçiyoruz ama çalılıktaki tarlalarımız artık çiftliğe gidemiyoruz, oraya gitmemizi engellediler. Bu yıl ekili olmayan aile çiftliğim 300 hektardan fazla arazi. " 

Kaçırmalar 

2020'de Kaduna, Nijer, Katsina, Nasarawa ve Zamfara eyaletlerinde düzenlenen saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 380 kişi fidye için kaçırıldı. Çoğunlukla, kaçırılanların akrabaları tüm eşyalarını silahlı adamlara fidye ödemek için satıyor ve ödeyemeyenler çoğunlukla öldürülüyor.   

Bir tanığa göre, 20 Temmuz'da Katsina Eyaleti'nin Safana Yerel Yönetim Bölgesi'nde yaklaşık üç saat süren bir saldırıda en az 17 kadın kaçırıldı. 

Daha İyi Koruma Aramaya Cesaret Ettiği için Tutuklandı 

Sadece hükümet bu saldırıları durdurmak için gereken adımları atmamakla kalmadı, polis daha fazla koruma istemeye cesaret edenleri düzenli olarak cezalandırıyor. Uluslararası Af Örgütü, çiftçilerin, hak gruplarının ve aktivistlerin saldırılara karşı konuştukları için ya da hükümetten halkın korunmasına yardım etmesini istediği için nasıl gözdağı, tutuklama ve işkenceye maruz kaldıklarını belgeledi.  

8 Ağustos'ta Güney Kaduna'daki Rafineri Kavşağı'nda barışçıl bir protesto sırasında en az 3 kişi tutuklandı ve 18 Haziran'da Katsina Eyaletinde polisler tarafından en az 20 protestocu tutuklandı ve günlerce gözaltına alındı. 

17 Haziran'da, bir aktivist olan Nastura Aşir Şerif, ülkede artan güvensizliğe bir son verilmesi çağrısında bulunan cinayetler ve protestolara liderlik ettiği için tutuklandı. 

10 Nisan'da, Plato Eyaleti'nin Bassa bölgesindeki Oureedam topluluğundan bir genç, güvenlik güçlerinin bir saldırıya geç geldiğinden şikayet ettikten sonra tutuklandı. Dövüldüğünü ve ıslak zeminde yuvarlandığını söyledi. Topluluğunu temsil eden bir milletvekili müdahale ettiğinde sonunda serbest bırakıldı. 

“Nijeryalı yetkililer, bu saldırılara verdikleri yanıtta, büyük bir beceriksizlik ve insanların yaşamlarına tamamen aldırış etmediler. Yardım istemeye cesaret eden insanları tutuklamak bir darbe daha. Eleştirmenleri tutuklamak yerine, yetkililer bu krize acil çözümler aramalı ve daha fazla saldırıları önlemek için ellerinden geleni yapmalıdır.” Osai Ojigho. 

Uluslararası Af Örgütü, Nijeryalı yetkilileri tüm bu ölümleri bağımsız olarak soruşturmaya ve failleri adalete teslim ederek hesap verebilirliği sağlamaya çağırıyor. Bu cinayetlerin artması, yetkililerin insanları korumadaki başarısızlığının bir kanıtıdır. Yetkililerin saldırganları adalete teslim edememesi, yalnızca şiddeti artıran tehlikeli komplo teorilerini körüklüyor.

“Hükümetin nüfusunu koruma yükümlülüğü var. Nijerya'nın kuzeyinde artan ölü sayısı, yetkililerin bu sorumlulukta ne kadar başarısız olduğunu gösteriyor. "  24 Ağustos 2020

Arka fon 

Kaduna, Katsina, Nijer, Plato, Sokoto, Taraba ve Zamfara eyaletleri de dahil olmak üzere Nijerya'nın kuzeyindeki birçok eyalette artan güvensizlik binlerce ölü bıraktı. 

Uluslararası Af Örgütü Nijerya biz yayınlanan Aralık 2018 yılında 2016 yılına beri çobanları ve çiftçiler tarafından eşkıyalık saldırıları ve çatışmaları takip etmektedir  raporu ,  araştırma yıl dayanan belgeler olduğu bölgelerinde çiftçi topluluklarının üyeleri ve çobanı toplulukların üyeleri arasında şiddetli çatışmalar Nijerya, özellikle ülkenin kuzey kesimlerinde.  

Editör: TE Bilisim