Nijerya ordusu, polis vahşetine karşı gelişen protesto hareketiyle Afrika'nın en büyük petrol üreten ülkesinin federal hükümeti arasındaki açmaza müdahale etmeye hazır olduğunun sinyalini verdi.

Binlerce genç Nijeryalı Batı Afrika ülkesinin en büyük şehirlerinde yürürken ülke çapında protestolar ülkeyi arka arkaya sekiz gün salladı.

Gösteriler, işkence, gasp ve yargısız infazlarla suçlanan kötü şöhretli bir polis birimini, Özel Hırsızlıkla Mücadele Ekibi veya SARS'ı yasaklamak için bir isimle başladı. 

Federal hükümet, güvenlik güçleriyle yaşanan çatışmalarda öldürülen insan sayısının 10'a çıkmasının ardından Pazar günü birimi dağıtmayı kabul etti . Ancak #EndSARS başlığı altında düzenlenen gösteriler, o zamandan beri polis şiddeti ve yolsuzluk iddialarına karşı daha geniş protestolara dönüştü.

Nijerya ordusundan uyarı

Nijerya ordusu 15 Ekim Perşembe günü yaptığı açıklamada, federal hükümetin düzenleme ve düzeni sürdürmesine yardımcı olmak için kararlı davranmaya hazır olduğunu ve "tüm yıkıcı parçaları ve sorunluları vazgeçmeleri için" uyardı.

Kısa bir süre sonra, federal hükümet başkent Abuja'daki protestoları güvenlik kurallarının ihlal edildiğini ve sosyal mesafe işaretlerini gerekçe göstererek yasakladı.

Golf ekipmanı ve yarasalarla donanmış erkek ekiplerinin stratejik kavşaklarda kamp kuran protestocu ekiplerine saldırdığı Abuja ve sanayi başkenti Lagos'ta sokaklarda gerginlikler artıyor. Protestocular, erkeklerin göstericileri korkutmayı amaçlayan devlet destekli ajitatörler olduklarından ve güvenlik güçlerine çökmek için bahane sunduklarından bahsetti. 

Nijerya yetkilileri açıklama taleplerine cevap vermedi.

30 yaşındaki jeolog Ayodeji Amoo, Ulusal Toplantıya doğru binlerce kişilik bir kalabalığın içinde yürürken, "Federal hükümetin barışçıl protestolarımızı yasaklayacak hakkı yok" dedi. "Devam edeceğiz."

Güvenlik güçlerine muhalefet gösterileri, ABD'de olduğu gibi bu 12 ayda bir dizi Batı Afrika ülkesinde arttı.

Analistlere göre, Nijerya yetkilileri, protestoların sonuçsuz kalacağını umduktan sonra, onları baskı ile bitirmek için zemin hazırladıkları izlenimini verdi.

Şu anda bir tehdit danışma ajansı olan Peccavi Consulting'de eski bir Nijeryalı subay olan Chidi Nwaonu, "Ordunun iddiası önemli ve sonraki birkaç gün gerekli olabilir" dedi. "Bu protestolar, kendilerine ait bir yörünge ve ivme ile oldukça doğal."

İnsan hakları ekipleri ve Nijeryalılar, Nijerya polisini yıllarca kınadı, memurları dayak ve gasp ile birlikte sert stratejilerle suçladı. Geçen hafta, SARS biriminden memurların petrol zengini Delta eyaletinde silahsız bir insanı öldürdüğünü gösteren bir videonun yayılmasının ardından, cadde protestoları alevlendi.

Video, Nijerya'da birkaç gün boyunca çevrimiçi trend olan #EndSARS dijital pazarlama kampanyasını ateşledi. Nijeryalılar hashtag'i, işkence stratejileri ile birlikte asmak, sahte infaz ve cinsel şiddet ile birlikte SARS'ın elleriyle iddia edilen taciz hikayelerini paylaşmak için kullandı. Nijeryalı diaspora toplulukları Londra, Berlin ve Washington'da elçilikler ve konsoloslukları dışarıda bir araya getiriyor.

Nijeryalı gençlerin önderlik ettiği büyük ölçüde barışçıl protestolar, ünlülerin ve girişim liderlerinin desteğini kazandı. Günümüzde, müzisyenler Kanye West ve Drake, TV sunucusu Piers Morgan ve Star Wars oyuncusu John Boyega ile birlikte bir influencer koalisyonu #EndSARS pazarlama kampanyasını destekledi.

Protesto etmeyi bırakmayacağız

Twitter CEO'su Jack Dorsey, Çarşamba günü yardımını tweet atarak insanları protestolara Bitcoin yoluyla bağış yapmaya teşvik etti.

Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari, Pazartesi günü televizyonda yayınlanan bir anlaşmada, SARS'ın dağıtılmasının "derinlemesine polis reformlarına olan bağlılığımızda yalnızca birinci adım" olabileceğine söz verdi. 

Bahsedilen reformlar, yetersiz ücretleri tamamlamak için gasptan yararlanma eğilimini azaltmak için 350.000'den fazla federal kanun uygulayıcı memur için bir ücret artışını kucaklıyor.

45 Şii Müslümanı öldürdü. 

2015'te seçilmiş sivil cumhurbaşkanı olarak geri dönmeden önce 1980'lerde bir ordu cuntasının başında kısa süreliğine Nijerya'ya hakim olan eski bir ortak olan Bay Buhari, son zamanlarda farklı protestolara karşı orduyu konuşlandırdı. 

2018'de iki günden fazla bir süre, yetkililer, ordunun büyük bir protestocu grubu tarafından saldırı olarak bildiği saldırının ardından, tutuklu bir din adamına yardım etmek için yürüyen 45 Şii Müslümanı öldürdü. Dünya Çapında Af Örgütü, şaşırtıcı bir ölümcül baskı kullanımı olarak bilinir.

#EndBadGovernment

Perşembe günü, bir grup kuzey valisi SARS'ın tamamen dağılmasını reddettiği için, Nijerya'nın çoğunluğu Müslüman olan kuzeyindeki müttefiklerinin Bay Buhari'nin taahhütlerine karşı siyasi bir tepki olduğuna dair bir işaret vardı. Nijerya'nın Plato eyaletinin valisi Simon Lalong, SARS'ın Boko Haram isyanını önlemede etkili olduğunu ve operasyonlarını optimize etmek için reform yapılması gerektiğini belirtti.

Protestocular, garantiler verilinceye kadar sokaklarda kalacaklarını belirttiler ve yetkililer mevcut gösterilerde tutuklananları serbest bıraktılar ve sivil kargaşalar boyunca kalış turlarını kullanmamayı taahhüt ettiler.

Bir petrole değer düşüşü ve koronavirüs salgını izlenimi , ülkenin hızlı sakinlerinin ilerlemesiyle temposunu koruyamayan Nijerya'nın can çekişen ekonomisini çarptı . Resmi istatistiklere göre Nijeryalıların% 55'inden fazlası eksik veya işsiz ve genç işsizliği daha da büyük.

#EndSARS

Sokaklarda yaşayanların çoğu, yetkililere daha az saygı duyan ve şimdi yetkililerin işini güvenliğe giden bir yol olarak görmeyen yepyeni bir Nijerya döneminin eğitimli ve dijital olarak bilgili üyeleri.

Son haftadan beri Abuja şehir merkezinde protesto eden 27 yaşındaki avukat Bisola Bamigbola, üzerinde #EndBadGovernment yazılı bir pankartla "Protesto etmeyi bırakmayacağız, federal hükümetin yasağı anayasaya aykırı" dedi. "Bu protesto yalnızca #EndSARS ile ilgili değil, sağlıksız yönetişimle ilgili."

Editör: TE Bilisim